שתיית משקאות המכילים קפאין על בסיס קבוע עשויה לספק הגנה משמעותית מפני מוות ממחלות לב בקרב קשישים עם רמות נורמליות של לחץ דם, כך על-פי נתונים ממחקר אמריקני מקיף בנושא תזונה ובריאות.
לדברי החוקרים, שתיית משקאות המכילים קפאין עשויה לגרום לעלייה 'בריאה' בלחץ הדם, שתבטל את הירידה בלחץ הדם המופיעה לאחר ארוחה, תופעה שהופכת שכיחה יותר כשאנשים מזדקנים.
בקרב 6,594 משתתפים שלקחו חלק במחקר, 426 מתו ממחלת לב במהלך תקופה של תשע שנים. החוקרים גילו כי בקרב משתתפים בני 65 או יותר, צריכה יומית גדולה יותר של משקאות המכילים קפאין נמצאה קשורה להורדת הסיכון למוות ממחלת לב. הם ציינו כי נראתה קורלציה בין הירידה בסיכון למינון - ככל שרמת הקפאין היתה גבוהה יותר, כך הסיכון היה נמוך יותר ולהיפך.
לאנשים ששתו ארבעה משקאות קפאין או יותר ביום היה סיכון נמוך ב-53% למוות ממחלות לב בהשוואה לאלו שצרכו פחות מחצי מנה ביום. למשתתפים ששתו 2-4 מנות ביום היה סיכון נמוך ב-32% למות ממחלות לב.
קפה טחון המכיל קפאין וקפה נמס המכיל קפאין, שבשניהם ישנן כמויות גדולות יחסית של קפאין במנה, היו המשקאות הספציפיים היחידים שנמצאו קשורים להשפעה מגנה בצורה משמעותית מבחינה סטטיסטית.
השפעה מגנה זו שנצפתה בצריכת קפה המכיל קפאין לא נראתה בקרב אנשים עם לחץ דם גבוה חמור או בקרב אלו שהיו צעירים מגיל 65.
מחקרים שנעשו בעבר על קפאין ומחלות לב הניבו תוצאות סותרות. ייתכן והסתירה נובעת מהשוני בין אנשים קשישים לאנשים צעירים. אחד המחקרים, למשל, גילה כי שתיית קפה העלתה את הסיכון לאנשים צעירים ורמת הסיכון ירדה עם העליה בגיל.
כפי שצויין, הקפאין עשוי להגן מפני מוות ממחלות לב באוכלוסיית הקשישים על-ידי מניעת ירידה בלחץ הדם לאחר ארוחות, תופעה שהופכת שכיחה יותר ויותר עם הגיל.
במידה ויאושרו, הממצאים יכולים להיות בעלי השלכות חשובות מאחר שקפה הוא משקה הנצרך במידה רבה ומחלות לב הן הגורם המוביל למוות בקרב קשישים.