|
|
|
|
|
"והתאנים והענבים והשקדים לעולם טובים: בין רטובים בין יבשים, ואוכל אדם מהם כל-צרכו..." | |
|
|
|
מיץ ענבים - לבריאות הלב
|
יפעת גדות
|
תוספות מזון המכילות תמצית מיץ ענבים אדום מפעילות חומרים נוגדי חמצון ונוגדי דלקת, הן בקרב אנשים בריאים והן בקרב חולים * עשויות לשמש למניעה של מחלות לב וכלי דם
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
אנשים רבים שותים מיץ תפוזים, רובם בגלל הטעם וחלק לא מבוטל מהם דווקא בשל היתרונות הבריאותיים שמבטיחה לנו כוס מיץ תפוזים ביום.
אך כעת ישנה אולי סיבה לטעום משהו נוסף. על-פי מחקר חדש שנעשה על-ידי מדענים מאוניברסיטת גלזגו שבסקוטלנד, מיץ ענבים אדומים הוא התשובה למניעת מחלות לב, אלצהיימר ועוד מכאובים ומחלות כרוניות אחרות.
סם החיים
מהו המרכיב הסודי הגורם למיץ להיות נשק כל כך חזק נגד מחלות?
כל מיצי הפירות מכילים רכיבים כימיים הידועים כפוליפנולים - חומרים נוגדי חמצון המסייעים לסלק רדיקלים חופשיים מזיקים מהגוף. למרות שמידע מדוייק לגבי הדרך שבה החומרים נוגדי החמצון נלחמים במחלות אינו לגמרי בנמצא, הרי שמספר מחקרים מעמידים אותם בחזית ההגנה על הגוף מרדיקלים חופשיים - מולקולות ההורסות תאים ומאפשרות למחלות להתפתח.
הממצאים מתפרסמים במקביל לממצאים מפרויקט אמריקני שנעשה לאחרונה והראה כי מתנדבים שלקחו חלק במחקר ושתו שלוש כוסות או יותר של מיץ בשבוע הצליחו להוריד את הסיכון לאלצהיימר ב-76% בהשוואה לאלו ששתו פחות מפעם בשבוע.
במחקר, שלדברי החוקרים הינו המחקר המקיף הראשון שנעשה בחומרים נוגדי חמצון שהכילו מספר סוגי מיץ - ופורסם בעיתון "Agriculture and Food Chemistry" - בדקו החוקרים מגלזגו 13 סוגים שונים של מיצי פירות מסופרמרקט מקומי בבריטניה.
הם מדדו את מספר, כמו גם רמות, החומרים נוגדי החמצון במיצי תפוחים, תפוזים, אשכוליות, אוכמניות, אננס, עגבניות וענבים, וגילו כי במיץ ענבים אדומים יש את הריכוז הגבוה ביותר של חומרים נוגדי חמצון בהשוואה לשאר המיצים. למעשה, מיצי התפוזים והתפוחים הפופולריים הכילו את הכמות הנמוכה ביותר של חומרים נוגדי חמצון.
המיתוס של הטריות
עורכי המחקר טענו כי אין כל הבדל בין מיץ מתרכיז פרי לבין מיץ שנעשה מפרי שנסחט לאחרונה בהיבט של החומרים נוגדי החמצון. מה שמשנה הוא הפרי עצמו: ענבים אדומים, אוכמניות ורימונים מגנים עלינו הרבה יותר ממחלות מאשר מיצי תפוזים ותפוחים, לדבריהם.
אך למרות ההבטחות ישנם מדענים המזהירים מפני התופעה של חומרים נוגדי חמצון. לטענתם, החומרים נוגדי החמצון הפכו לאחרונה מילת מפתח בכל מאמר שני על תזונה ובריאות ונעשה בהם שימוש כמעט על כל מוצר - משמפו ועד מזון. לטענתם, אנשים צריכים להיזהר לפני שהם "קופצים לעגלה" ולא להסיק מסקנות כי הרימונים הם פרי "טוב" רק משום שהם חדשים ואקזוטיים, בעוד שפירות נפוצים יותר כמו תפוזים ותפוחים הם לא.
יצויין, כי המחקר הנוכחי מומן על-ידי 'איגוד הענבים הלאומי' - איחוד של חקלאי ארצות הברית שבבעלות 'Welch's' - יצרן מיץ ענבים אדומים.
מיץ או יין?
למרות זאת, הם מסכימים כי למיץ ענבים אדומים אכן יש ריכוז גבוה של חומרים נוגדי חמצון. אך אם הענבים האדומים עומדים במרכזו של ה"נס" הרפואי, נשאלת השאלה: מה לגבי יין אדום?
אחרי הכל, כוסית יין אדום בוז'ולה מכילה את אותו מספר ורמה של פוליפנולים כמו כוס מיץ ענבים אדומים. אם כך, האם כוס אחת של יין יכולה להוות תחליף לכוס מיץ ענבים?
ישנם מדענים הטוענים כי כוס עד שתי כוסות יין ביום יכולות לעזור אפילו יותר כדי להעלות את צריכת החומרים נוגדי החמצון. אך, בדיוק כמו שכמות מרובה מדי של מיץ פירות עלולה להזיק בשל כמויות סוכר רבות מדי, גם כמות רבה מדי של יין אדום אינה מומלצת מסיבות מובנות.
לסיכום, מבחר הפירות הרבים הוא למעשה טעם החיים והדבר נכון בדיוק גם לגבי ערכם התזונתי. לכן מומלץ להרכיב ארוחות צבעוניות המורכבות ממגוון פירות וירקות, וכך גם להתייחס למיצי הפירות שאנו שותים. כדאי לנסות כוס מיץ ענבים ביום, אוכמניות ביום שאחרי, וגם כוס יין לא תזיק.
ולגבי מיץ התפוזים? עדיין מומלץ לשתות ממנו בכל שבוע מאחר שהוא אחד משני מיני מיצי פירות (האשכולית היא הסוג הנוסף) המכיל פלבנואידים - סוג של חומרים נוגדי חמצון הנמצאים בפירות הדר בלבד.