|
סויה - טוב או רע לבריאות?
|
יפעת גדות
|
נשים סיפרו במחקר כי צרכו מזונות המכילים סויה על בסיס קבוע כדי להוריד את הסיכון לסרטן * אחרות אמרו כי לא אכלו מזונות המכילים סויה מחשש שסויה עלולה להעלות את הסיכון לסרטן השד
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
למרות שרבים מאמינים בזאת, סויה אינה מורידה את רמות הכולסטרול. ועדה מטעם איגוד הלב האמריקני סקרה מחקרים שנעשו לאורך עשור לגבי היתרונות הבריאותיים של הסויה והגיעה למסקנה כי מזונות ותוספות על בסיס סויה אינם מורידים במידה משמעותית את רמות הכולסטרול.
ממצאים אלו - שפורסמו בעיתון "Circulation" בתחילת שנת 2006 - יביאו אולי לכך שארגון המזון והתרופות האמריקני (FDA) יבחן מחדש את התקנות המאפשרות נכון לעכשיו ליצרני המזון לקדם מוצרים המבוססים על סויה על-ידי ציון היתרונות להורדת הכולסטרול על תוויות המוצרים.
מחקרים קודמים בתחום הראו כי אכילת כמויות גדולות של חלבון סויה הורידה את הכולסטרול. אך מחקר שנעשה לאחר מכן גילה כי הסויה הורידה בצורה מינימלית בלבד רק את הכולסטרול LDL ("הרע") ולא היתה בעלת השפעה על הכולסטרול HDL ("הטוב") או על הטריגליצרידים. בנוסף, ירידה זו ברמות כולסטרול LDL נראתה רק לאחר אכילת כמויות משמעותיות של סויה, ולא הכמויות הקטנות יחסית הנמצאות במוצרי מזון רבים. ניתוח נתונים נפרד של איזופלבון סויה (חומר המופק מפולי הסויה) הראה כי לחומר לא היתה השפעה על הורדת הכולסטרול LDL.
על בסיס הממצאים העכשוויים, הוועדה הודיעה כי לא תמליץ על מזונות ותוספות המבוססים על סויה כמוצרים המורידים את הכולסטרול. למרות זאת, מומחים לתזונה טוענים כי מזונות המבוססים על סויה עדיין מועילים לנו מאחר שהם מכילים פחות שומן רווי מבשר ומספקים גם סיבים, ויטמינים ומינרלים.