האלטרנטיבות ה"בריאות" למזון המהיר כמו ההמבורגר הקלאסי, צ'יפס ומשקאות קלים, נמצאו בעלי השפעות דומות בדיוק על המערכת של הלב וכלי הדם, כך מראה מחקר חדש.
ארוחה אחת יחידה של מזון מהיר פוגעת בתפקוד של האנדותל (שכבת תאי ציפוי), כך דיווחו החוקרים, מבית החולים האוניברסיטאי Hamburg-Eppendorf שבגרמניה.
תפקוד האנדותל הוא אמצעי מידה לפעילות תאי האנדותל המרפדים את החלק הפנימי של כלי הדם. תאים אלו שולטים בזרימת הדם על-ידי ויסות התרחבות כלי הדם.
תפקוד לקוי של תאי האנדותל, הנחשב לסמן למחלה קרדיווסקולרית, עלול לגרום ללחץ דם גבוה או לטרשת עורקים, מצבים בהם העורקים נסתמים על-ידי פלאק, ומעלים בכך את הסיכון למחלות לב ושבץ.
החוקרים מדדו את התפקוד ההתחלתי של תאי האנדותל וסמנים אחרים של מחלות קרדיווסקולריות בקרב 254 מתנדבים בריאים (שגילם הממוצע 32) שלא הקפידו על תזונה מסויימת ולא נטלו תוספות ויטמינים.
14 הנשים ו-10 הגברים שלקחו חלק במחקר אכלו אחת מבין שלוש ארוחות מוכנות של מזון מהיר במהלך שבוע אחד, ארוחה שונה בשבוע השני ואת הארוחה השלישית בשבוע השלישי.
הארוחות היו מורכבות מהמבורגר מבשר בקר, צ'יפס, קטשופ, ומשקה מוגז בטעם לימון; המבורגר צמחוני, צ'יפס, קטשופ ומשקה מוגז בטעם לימון; או המבורגר צמחוני עם סלט, פרי, יוגורט, ומיץ תפוזים.
שלא כצפוי, החוקרים גילו כי תפקוד האנדותל הושפע לרעה בתוך שעתיים עד ארבע שעות לאחר אכילת כל אחת משלוש הארוחות, ללא שוני סטטיסטי משמעותי בינהן. יתירה מכך, לכל שלוש הארוחות היתה השפעה שלילית על סמנים אחרים למחלות לב וכלי דם גם כן.
כאשר תכננו החוקרים את המחקר, התיאוריה היתה כי מרכיבים "בריאים" כמו מיץ תפוזים או סלט יוכלו למנוע את הפגיעה בתפקוד האנדותל. אך הממצאים לא הוכיחו זאת.
לא ניתן למנוע השפעות מזיקות של מזון מהיר על המערכת של הלב וכלי הדם אם רק מוסיפים מרכיבים "בריאותיים", סיכמו החוקרים.