על-פי האגודה למלחמה בסרטן, סרטן המעי הגס והחלחולת הינו אחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר בישראל ומדי שנה מאובחנים כ-3,200 חולים. אצל רוב החולים, הגורם לסוגי סרטן אלו אינו ידוע, אולם מחקרים בנושא זה נערכים כל הזמן.
תזונה
על-פי עדויות קיימות, לסרטן המעי הגס והחלחולת קשר לתזונה. הטענה היא שתזונה עשירה בשומן ובחלבונים מן החי, ובמקביל דלה בסיבים (פירות וירקות), עלולה להגדיל את הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס והחלחולת.
גנטיקה וסרטן המעי הגס
חשיבות מיוחדת נודעת לסיפור משפחתי אשר עלול להצביע על נטייה תורשתית לחלות בסרטן המעי הגס. הדבר נכון כאשר סרטן המעי אובחן אצל בן משפחה קרוב מדרגה ראשונה (כמו הורה, אח או אחות) בכל גיל, במיוחד אם אובחנה המחלה מתחת לגיל 45. כאשר נתגלו מקרי סרטן המעי הגס והחלחולת בכמה קרובי משפחה מדרגה ראשונה, הדבר מגביר את החשש כי אכן מדובר בבעיה גנטית וכי האדם בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן המעי הגס.
אנשים עם סיפור משפחתי של סרטן יכולים לפנות למרפאת מומחים, שם יבצעו הערכה מדוקדקת של הסיכון. ניתן ומומלץ לערוך בדיקות שגרתיות לגילוי מוקדם לאנשים בסיכון גבוה לחלות, לרוב באמצעות קולונסקופיה מלאה.
ישנם שני מצבים גנטיים לסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן המעי הגס. האחד הינו מחלה גנטית נדירה בשם התרבות פוליפים בלוטיים משפחתית (FAP), אשר מאופיינת בגידולים שפירים (פוליפים) במערכת העיכול ובעיקר במעי הגס והחלחולת. השני הוא תסמונת סרטן מעי גס תורשתי (HNPCC). בתסמונת זו נפגעת מערכת הגנים בגופנו האחראית על תקינותם ויציבותם של הגנים ועלולים להתפתח גידולים סרטניים בגיל מוקדם, ולעיתים ביותר ממקום אחד בגוף.