עד כמה הכניעה לפיתוי של ארוחה או חטיף עתירים בשומן רווי יכולה להזיק לנו? מתברר שמספיק כדי לצמצם במידה משמעותית את יכולתו של הגוף להגן על עצמו מפני מחלות לב.
מחקר שנעשה לאחרונה על-ידי חוקרים מאוניברסיטת סידני שבאוסטרליה גילה את הממצאים המטרידים לאחר ש-14 משתתפים שלקחו חלק בניסוי - כולם בריאים ובגילאים 18-40 - אכלו פרוסה אחת של עוגת גזר עשירה בשומן ושתו מילקשייק.
הארוחה העתירה בשומן צמצמה למעשה את יכולת העורקים של המשתתפים להתרחב כדי להגביר את זרימת הדם.
העלייה הפתאומית של השומן הרווי עיכבה את ההשפעות של מה שנקרא הכולסטרול "הטוב" - הליפופרוטאין בצפיפות גבוהה או HDL, מלעשות את עבודתו, כלומר - להגן על הציפוי הפנימי של העורקים מגורמים דלקתיים הגורמים להיווצרות שומן בעורקים (פלאק). פלאק זה הוא שסותם את כלי הדם וגורם למחלות לב.
שומן רווי - בחירה לא בריאה
ארוחות המכילות שומן רווי משפיעות על הדלקתיות ועל הצטברות הפלאק בכלי הדם.
צוות החוקרים ביקש ממשתתפי המחקר לאכול שתי ארוחות, במרחק חודש זו מזו. כל ארוחה הכילה פרוסת עוגת גזר ומילקשייק.
ארוחה אחת הוכנה עם שומן רווי, והארוחה השנייה הוכנה עם שמן חריע - שומן רב בלתי רווי - בחירה בריאה הרבה יותר.
הארוחה העשירה בשומן, שהכילה כ-90% שומן רווי, היתה שוות ערך ל-68 גרם של שומן. לעומתה, הארוחה שנעשתה עם שומן רב בלתי רווי הכילה 9% שומן בלבד.
השומן בארוחה העשירה בשומן היה שווה ערך לזה שסופגים גבר או אישה במשקל 67.5 קילוגרם האוכלים צ'יזבורגר כפול, מנה מוגדלת של צ'יפס, ושותים כוס גדולה של מילקשייק.
ארוחות עתירות שומן עלולות להיות מסוכנות
לפני ולאחר כל ארוחה, החוקרים לקחו דגימות דם מהמשתתפים כדי לבדוק אם התכונות נוגדות הדלקת של הכולסטרול הטוב הצטמצמו. ואכן, התכונות נוגדות הדלקת הופחתו לאחר הארוחה שהכילה שומן רווי, אך השתפרו לאחר הארוחה שהכילה את השומן רב בלתי רווי.
למרות שההשפעות עשויות להיות זמניות, החוקרים הביעו את חששם כי ההשפעה עלולה להתרחש שוב ושוב, בכל פעם שאדם אוכל ארוחה עתירת שומן.
- המחקר פורסם בעיתון של הקולג' האמריקני לקרדיולוגיה.
המסר הוא ברור, לדברי החוקרים:
חשוב להגביל את צריכת השומן הרווי ככל שניתן.
לקצץ בשומן
כדי לעשות זאת, רצוי תחילה לדעת היכן מסתתר השומן הרווי.
תזונאים ממליצים להפחית את צריכת הבשר, החלב המלא ומוצרי חלב עם שומן כדרך לצמצום השומן הרווי. מזונות אלו הם כולם מקורות עיקריים לשומן רווי, וכך גם מזונות מעובדים וחטיפים.
החלפה למוצרי חלב דלי שומן או ללא שומן יכולה להקטין למינימום את סה"כ צריכת השומן הרווי. בחירה במזונות בצורה חכמה על-ידי קריאת התווית שעליהם יכולה לעזור גם כן.
לדוגמא - 30 גרם של גבינת צ'אדר (צהובה) מכילים 6 גרם של שומן רווי, לעומת 30 גרם של גבינת מוצרלה רזה המכילים פחות מ-3 גרם. גלידה מכילה כמות מרובה של שומן רווי. לדוגמא - כוס גלידה וניל רכה יכולה להכיל 13.5 גרם של שומן רווי, אך ישנם חטיפי גלידה דלי שומן המכילים רק 1.5 גרם של שומן רווי.
לאכול פחות שומן רווי
מהי אם כך כמות מוגזמת של שומן רווי ביום? רצוי ששומן רווי יהווה לא יותר מ-10% מצריכת הקלוריות היומית. איגוד הלב האמריקני קבע גבול לצריכת שומן רווי של פחות מ-7% מצריכת הקלוריות היומית.
לדוגמא - אם סה"כ צריכת הקלוריות שלכם הוא 2,000 קלוריות ליום, שהיא צריכה הגיונית לאנשים בוגרים פעילים, רצוי לא לצרוך יותר מ-20 גרם של שומן רווי ליום.