הקפדה לאורך זמן על תזונה דלה בשומן עשויה להוריד את הסיכון לסרטן השחלות, כך על-פי תוצאות ניסוי שכלל קרוב ל-50,000 נשים לאחר גיל המעבר.
בעוד שמחקרים אחרים בדקו את הקשר בין שומן תזונתי לשכיחות סרטן, כולל סרטן השחלות, בקרב נשים לאחר גיל המעבר, זהו המחקר הראשון שחילק באופן אקראי נשים לקבוצות של תזונה דלת שומן וקבוצה שאופיינה בתזונה לה היו מורגלות, במטרה להשוות את שכיחות הסרטן בין שתי הקבוצות.
החוקרים, מהמרכז לחקר הסרטן 'Fred Hutchinson' שבסיאטל, בחנו מקרים של סרטן השחלות, סרטן רירית הרחם, סרטן השד וסה"כ מקרי הסרטן הפולשניים בקרב 48,835 נשים שחולקו באופן אקראי לחלוטין לשתי קבוצות - האחת שהקפידה על תזונה שנקבעה עבורן והשניה שנשארה עם התזונה הרגילה. מעקב אחר המשתתפות נעשה לאורך 8 שנים בממוצע.
מטרת ההתערבות התזונתית היתה להעלות את כמות הפירות, הירקות והדגנים בתזונה ולהוריד את סה"כ צריכת השומן ל-20% מהקלוריות.
- ממצאי המחקר פורסמו בעיתון של המוסד הלאומי לסרטן.
ההתערבות התזונתית הביאה להורדת הסיכון לסרטן השחלות, אך רק לאחר הקפדה על תזונה זו לטווח הארוך. ב-4 השנים הראשונות של המחקר, אצל שתי הקבוצות נראה שיעור מקרי סרטן דומה.
לעומת זאת, ב-4 השנים האחרונות של המחקר, בקבוצה שהקפידה על תזונה דלה בשומן היה שיעור של 0.64 מקרים ל-1,000 משתתפות לשנה בהשוואה לשיעור של 38 ל-1,000 משתתפות בקבוצת הביקורת.
השינויים התזונתיים לא השפיעו על הסיכון לסרטן רירית הרחם, אך הורידו במידת מה את הסיכון לסרטן השד ולכלל הסרטנים הפולשניים.
המסר של החוקרים לקהילה הרפואית הוא כי יש לעודד נשים לאחר גיל המעבר לבצע שינוי בתזונה ולעבור לתזונה דלת שומן כדי להוריד את הסיכון לסרטן השחלות, ואולי גם להוריד את הסיכון לסרטן השד ולסרטן פולשני אחר.
החוקרים מאמינים כי מעקב מתמשך ללא התערבות אחר משתתפות הניסוי עשוי לספק הערכה נוספת בעלת ערך לגבי ההשפעות של דפוס התזונה הדל בשומן על סוג סרטן זה וסוגים אחרים של סרטן.