בפעם הראשונה, מדענים מצאו קשר בין האהבה לשוקולד של רבים מאיתנו לבין מאפיין כימיקלי ספציפי שכפי הנראה תוכנת במערכת חילוף החומרים, וניתן לגלותו בבדיקות מעבדה. הדפוס הספציפי הזה הוא שהופך אנשים מסויימים ל"אוהבי שוקולד" ואחרים לאדישים לממתק האהוב.
המחקר, שנעשה על-ידי מדענים בריטיים ושוויצרים, מוצא אפיקים חדשים בתחום המתפתח לאחרונה במהירות. בסופו של דבר ניתן יהיה לקטלג אנשים על בסיס סוג חילוף החומרים שלהם, וכך ניתן יהיה להשתמש בדרכים אלו כדי לתכנן דיאטות בריאות יתר המותאמות לצרכים של כל אחד ואחד מאיתנו.
המדענים חקרו 11 מתנדבים שתיארו עצמם כ"מכורים לשוקולד" ו-11 מתנדבים שהיו אדישים לשוקולד. במחקר קליני מבוקר, כל אחד מהמשתתפים - כולם גברים - אכלו שוקולד או פלצבו לאורך תקופה של חמישה ימים כשדגימות דם ושתן שלהם נבדקות במקביל. ל"אוהבי השוקולד היה פרופיל מטבולי שכלל רמות נמוכות של כולסטרול LDL (המכונה הכולסטרול "הרע") ורמות גבוהות - באופן שולי - של אלבומין, פרוטאין מועיל.
אצל אוהבי השוקולד התבטא הפרופיל גם כאשר לא אכלו שוקולד. פעילות החיידקים שבמעיים אצל אוהבי השוקולד היתה שונה במידה משמעותית גם כן מהמשתתפים האחרים.
לדברי החוקרים, המחקר מראה כי העדפות מזון, כולל שוקולד, מתוכנתות למעשה או מוטבעות במערכת המטבולית שלנו בדרך בה הגוף הופך מכוון לתזונה מסויימת.
ידוע כי ישנם אנשים שיכולים להתבסס על תזונה העשירה בסטייקים לדוגמא ועדיין להשאר בריאים, בעוד שתזונות מסויימות גורמות לאחרים לחלות. הידע לגבי הפרופיל המטבולי של אדם יוכל לפתוח את הדלת להתערבות תזונתית שתותאם לסוג חילוף החומרים שלו ואותו ניתן יהיה לשנות אולי לכיוון מצב בריא יותר.
חוקרים יודעים מזה זמן מה כי מצב מטבולי והעדפות מזון יכולים להשתנות מאדם לאדם ואפילו בין תרבויות שונות. ההתקדמות בתחומים חדשים של מחקר המתמקד באפיון המבנה והתפקוד של כל מערכת הפרוטאינים המיוצרים על-ידי הגנים מאפשרת למדענים להשיג הבנה עמוקה יותר של השינויים המטבוליים כאשר המזון נעכל.
קיים מידע רב בחילוף החומרים שניתן להשתמש בו כדי לשפר את הבריאות ומידע זה נחקר כעת במסגרת מחקרים שונים.
בעתיד, מקווים החוקרים, בדיקה שמטרתה לקבוע את סוג חילוף החומרים של המטופל תוכל להיות חלק מבדיקת דם או שתן שגרתית במהלך ביקור אצל הרופא. אך בדיקה אמינה שתמדוד את סוג חילוף החומרים תהיה אולי רק בעוד חמש שנים, הם מעריכים, מאחר שעדיין נדרשים מחקרים נוספים בתחום זה.
נשים לא נכללו במחקר הנוכחי כדי להימנע משינויים מטבוליים הקשורים למחזור החודשי המשפיע על חילוף החומרים. החוקרים מתכננים לכלול נשים בניסויים עתידיים שיבחנו תגובות מטבוליות לשוקולד כדי לקבוע אם קיימת תגובה לממתק המאופיינת על-פי מין.
בנוסף להבנה טובה יותר של סוגי חילוף החומרים, המחקר הנוכחי יוכל גם להביא לגילוי סמנים נוספים שיוכלו לעזור בזיהוי יתרונות בריאותיים חדשים הקשורים לשוקולד ולמזונות אחרים.
- [המחקר מומן על-ידי נסטלה]