דיאטה צרפתית חדשה מגיעה לכותרות היום, והיא מבטיחה למעשה שמירה על המוח יותר מאשר צמצום קו המותניים.
מדענים צרפתים זיהו שלושה מרכיבים תזונתיים אצל קשישים שהצליחו 'להתחמק' מדימנציה.
- אכילת דגים לפחות פעם בשבוע.
- אכילת פירות וירקות (טריים או מבושלים) על בסיס יומי.
- שימוש בשמנים כמו שמן אגוזי מלך, שמן סויה, או שמן כרוב הנפוס (קרוב משפחה של שמן הקנולה).
הרגלים אלו יכולים להוריד את הסיכויים לפתח מחלת אלצהיימר וסוגים אחרים של דימנציה, כך על-פי דוח שפרסמו החוקרים במהדורה של "Neurology".
הם חקרו כ-8,000 אנשים בגילאים 65 ויותר בשלוש ערים בצרפת - בורדו, דיג'ון ומונטפלייר - במשך ארבע שנים.
המטרה: לגלות אם התזונה של המשתתפים במחקר קשורה לסיכון שלהם לדימנציה.
תזונה ודימנציה
בתחילת המחקר, המשתתפים עברו מבחני דימנציה ומילאו שאלוני סקר. אף אחד מהם לא סבל מדימנציה בשלב זה.
הם עברו מבחן דימנציה אחד נוסף לפחות במשך ארבע השנים שלאחר מכן. מבחנים אלו גילו 281 מקרים חדשים של דימנציה.
רוב המקרים הללו היו של מחלת אלצהיימר, הסוג השכיח ביותר של דימנציה בקשישים.
הנתונים לגבי התזונה והדימנציה התבטאו בשלושה דפוסי מפתח:
פירות וירקות: שכיחות הדימנציה היתה נמוכה ב-28% בקרב אנשים שדיווחו על אכילת פירות וירקות על בסיס יומי.
דגים: שכיחות הדימנציה היתה נמוכה ב-40% בקרב אלו שאכלו דגים ולא היו בעלי גרסה פגומה של הגן ApoE4 (גן אלצהיימר), בהשוואה לעמיתיהם שלא אכלו דגים.
שמנים: אנשים שצרכו על בסיס קבוע שמנים עשירים בחומצות שומן אומגה 3 נטו פחות מאלו שלא כללו שמנים אלו בתזונה לפתח דימנציה במהלך המחקר.
האיזון בין חומצות שומן אומגה-3 לבין חומצות שומן אומגה-6 היה חשוב גם הוא.
העדפה של שומנים העשירים בחומצות שומן אומגה-6 כמו שמן חמניות ושמן גרעיני ענבים נמצאה קשורה לסיכון גבוה יותר לדימנציה אלא אם אותם אנשים אכלו גם דגים או מקורות אחרים לחומצות שומן אומגה-3.
הממצאים היו נכונים גם כאשר החוקרים לקחו בחשבון גורמי סיכון אחרים.
יחד עם זאת, המחקר אינו מבטיח כי תזונה משנה או מונעת את הסיכון לדימנציה. מחקרים תצפיתיים כמו זה אינם מוכיחים 'גורם ותוצאה'.