הנקה בשלושת החודשים הראשונים לחייו של התינוק מסייעת בהגנה מפני התפתחות אלרגיות למזון.
זהו רק אחד מהממצאים בנושא אלרגיות למזון שהוצגו השבוע בכינוס המדעי של הקולג' האמריקני לאלרגיה, אסטמה ואימונולוגיה, שהתקיים בדאלאס.
המחקר גילה תפקיד אפשרי לאסטרטגיות למניעת אלרגיות למזון בקרב ילדים בסיכון גבוה, כולל המנעות של האם ממזונות מסויימים בזמן ההריון, הנקה, המנעות של האם ממזונות מסויימים בזמן ההנקה, שימוש בתחליפי חלב אם שאינם מכילים אלרגנים, ודחיית מאכלים שעלולים להיות אלרגים לשלב מאוחר יותר.
סקירה של 18 מחקרים הראתה השפעה מגנה משמעותית של הנקה במשך שלושה חודשים לפחות על ילדים בסיכון גבוה לנטייה אטופית (נטייה גנטית לפתח מחלות אלרגיה) ומניעת התפתחות דלקת עור אטופית ותסמיני אסטמה בשלב מוקדם בילדות.
- החוקרים - מהפקולטה לאלרגיה ואימונולוגיה בילדים בבית הספר ג'ונס הופקינס לרפואה.
במסגרת הממצאים, פרסמו החוקרים מספר המלצות הנוגעות לילדים בסיכון גבוה למחלות אלרגיה:
- נשים צריכות להמנע מבוטנים ומאגוזי עץ במהלך ההריון ובמהלך ההנקה.
- נשים צריכות להוסיף להנקה תחליף חלב אם שלא גורם לתגובה אלרגית (תחליף שעבר הידרוליזה או הידרוליזה חלקית).
- יש לדחות הכרת מזונות מוצקים אחרי גיל שישה חודשים.
- יש לדחות הכרת מוצרי חלב וביצים אחרי גיל שנה ובוטנים ואגוזי עץ אחרי גיל שלוש.
- התערבות בשלב מוקדם, כבר כשמופיעים סימנים לאלרגיה למזון (מניעה משנית).
במסגרת מצגת בנושא אלרגיות והגבלות תזונתיות, מומחה נוסף ציין כי אדם עשוי לסבול מאלרגיה למשפחה אחת של מזון ועדיין לאכול מאכלים מסויימים מאותה משפחה.
לדוגמא, אחד המחקרים שבחן תשעה דגים נפוצים גילה תגובות מנוגדות ואלרגניות גבוהים יותר בבקלה, סלמון ופולכיוס ותגובות נמוכות יותר בפוטית, טונה ומקרל. מחקר נוסף באגוזים גילה כי תגובות מנוגדות היו משמעותיות בין אגוזי המלך, אגוזי פקאן ואגוזי לוז; מתונות יותר בקשיו, פיסטוק חלבי, אגוזי ברזיל ושקדים; ונמוכה ביותר בבוטנים ואגוזי עץ.
החוקרים הסבירו כי תיתכן אלרגיה לחלק מסויים של מזון אך לא לחלק אחר.