פקידים לענייני איכות הסביבה באיחוד האירופי קבעו כי שני סוגים של זרעי תירס שהופקו באמצעות שינויים גנטיים עלולים לגרום נזק לפרפרים, לפגוע בשרשרת המזון ולשבש את חיי הטבע בנהרות. לפיכך, קראו לאסור את מכירת הזרעים הללו, מתוצרת שלוש חברות: "דו פונט פיוניר", "דאו אגרוסיינסס" ו"סינג'נטה".
ההמלצות הופצו בנציבות האירופית, שהיא בעלת המילה האחרונה. כמה מפקידי הנציבות מטילים ספק אם ניתן להטיל איסור כזה, העלול לעורר התנגדות עזה של התעשיה הביוטכנולוגית רבת העוצמה ולהחריף את המתיחות עם שותפותיה לסחר של אירופה, ובעיקר עם ארה"ב. הזרעים שמדובר בהם אינם משווקים כיום בשוק האירופי.
בהחלטות שהתקבלו, טוען הנציב האירופי לענייני הסביבה, סטברוס דימס, כי התירס שעבר תהליך של הנדסה גנטית, עלול לפגוע בפרפרים ובחרקים מועילים. מחקר שנעשה השנה מלמד, כי זחלי פרפר המלך הנחשפים לתירס ששונה בהנדסה גנטית מתנהגים אחרת מזחלים שלא נחשפו להם.
אין אישור אף גם אין התנגדות
אם תתקבל החלטה לאסור את מכירת הזרעים, זו תהיה ההחלטה הראשונה מסוג זה באיחוד האירופי והיא עלולה להחמיר את המאבק המתמשך סביב סוגיית גידול התירס באמצעות שינויים גנטיים. מאז 1998 לא אישרה הנציבות שום יישום של עיבוד חקלאי באמצעות הנדסה גנטית, אך גם לא התנגדה ליישומים כאלה ואף לא ליישומי התירס.
האיסור על השימוש בטכנולוגיה של הנדסה גנטית לגידול תירס עשוי להיות גם צעד נועז נוסף של רשויות איכות הסביבה באירופה, לאחר התקנות המחמירות שהתקינו נגד פליטת גזים ממכוניות וממטוסים שהעלו את חמתם של ארה"ב והיצרנים.
פגיעה בשרשרת המזון
דובר משלחת הסחר של ארה"ב באיחוד האירופי, אמר כי ארה"ב ומדינות אחרות מגדלות תירס כזה כבר שנים. "לא ידוע לנו על שום מקרה אחר של מוצר שנדחה לאחר שנבדק בידי רשויות המזון האירופיות ונמצא בטוח", אמר.
ב-2005 פסקה הרשות לבטיחות המזון, מוסד אירופי בלתי תלוי הפועל בפרמה שבאיטליה, כי המוצרים הללו אינם פוגעים בבריאותם של בעלי חיים ובני אדם או בסביבה. אבל בהחלטות שהתקבלו כעת, טוען דימאס כי מאז 2005 נעשו מחקרים אחרים המלמדים על ההשפעות הפוטנציאליות של הזרעים וכי יש צורך בחקירה נוספת. דוברת מטעם דימאס אמרה כי האיחוד האירופי רשאי לקבל החלטות על צעדי זהירות אפילו כאשר מדענים לא מצאו הוכחות חותכות לסכנה הנשקפת מהמוצרים. היא אמרה כי הנציבות תדון בהמלצות בתוך שבועות אחדים.
בהמלצותיו, ציטט דימאס מחקר שנעשה באחרונה המלמד, כי צריכת תירס שעבר שינויים גנטיים הגדילה את התמותה של חרקים מסוימים החיים בנהרות. חרקים אלה משמשים מזון לטורפי מים, ולכך עלולות להיות השלכות בלתי צפויות על המערכת האקולוגית.
לא מדע אלא פוליטיקה
דוברת מטעם קבוצת "יורופאביו", שבה מאוגדות 80 חברות ביוטכנולוגיה, ובהן סינג'נטה, פיוניר ודאו, אמרה בתגובה כי המלצות אלה, אף שהן מקדמיות בלבד, עלולות לתרום לגיבוש מדיניות שתמנע בעתיד אישור יבולים שהופקו בהנדסה גנטית. "זהו תקדים שפקידי או"ם מחליטים לדחות מוצרים על סמך נתונים מדעיים שלא אומתו", אמרה.
"יורופאביו" אומרת כי תירס המיוצר בהנדסה גנטית כבר מיובא לכמה ממדינות האיחוד האירופי, ובהן צרפת וגרמניה, שבהן מאכילים בו בעלי חיים, כגון פרות ועופות. דובר משלחת הסחר האמריקנית באיחוד האירופי אמר, כי ארה"ב מאוכזבת מהמדיניות האירופית כלפי יבולים שעברו שינויים גנטיים. לדבריו, אין לאיחוד האירופי תהליך ראוי לאישור מוצרים כאלה על סמך גורמים מדעיים ולא פוליטיים.