אנשים שאוכלים כמות מרובה של בשר אדום ובשרים מעובדים נמצאים בסיכון גבוה יותר למספר סוגים של סרטן, כולל סרטן ריאות וסרטן המעי הגס, כך דיוחו אמש (יום ב', 10.12.07) חוקרים מארצות הברית.
המחקר הוא הגדול והראשון מסוגו שהראה קשר בין בשר לסרטן ריאות. הוא הראה גם כי אנשים שאוכלים כמות מרובה של בשר נמצאים בסיכון גבוה לסרטן הכבד ולסרטן הוושט וכי אכילת בשר אדום מעלה את הסיכון של הגברים לפתח גם את סרטן הלבלב.
החוקרים - מהמוסד האמריקני הלאומי לסרטן כתבו כי ירידה בצריכת בשר אדום ובשר מעובד יכולה להוריד את שכיחות הסרטן במקומות רבים.
- ממצאי המחקר פורסמו ב"Public Library of Science journal PLoS Medicine".
החוקרים חקרו 500,000 משתתפים בגילאים 50 עד 71 שלקחו חלק במחקר בנושא תזונה ובריאות בשיתוף פעולה עם ארגון הגמלאים האמריקני (AARP).
לאחר שמונה שנים, אובחנו בקרב המשתתפים 53,396 מקרים של סרטן.
סיכונים גבוהים משמעותיים מבחינה סטטיסטית (שנעו מ-20% ועד 60%) נמצאו במידה ניכרת לסרטן הוושט, המעי הגס, הכבד והריאות, בהשוואה שנעשתה בין אנשים עם צריכה גבוהה ביותר של בשר אדום לבין אלו עם הצריכה הנמוכה ביותר.
המשתתפים ב-20 האחוזים הגבוהים ביותר של אכילת בשר מעובד היו בסיכון גבוה ב-20% לסרטן המעי הגס - בעיקר סרטן פי הטבעת - ובסיכון גבוה ב-16% לסרטן הריאות.
צריכה של בשר אדום נמצאה קשורה גם לסיכון גבוה לסרטן הוושט והכבד.
הבדלים אלו נראו גם כאשר החוקרים לקחו בחשבון את העישון כגורם סיכון.
צריכה של בשר אדום לא נמצאה קשורה לסרטן שלפוחית השתן או לסרטן הקיבה, לויקמיה, לימפומה או מלנומה.
בשר אדום הוגדר כבשר מכל הסוגים של בשר בקר, חזיר וטלה. בשר מעובד כלל בייקון, נקניקיות מבשר אדום, נקניקיות עוף, בשרים פרוסים קרים, חזיר מעושן וסוגי נקניקיות כולל הודו.
בשרים עלולים לגרום לסרטן במספר דרכים, ציינו החוקרים. לדוגמא, הם מהווים מקור לשומן רווי ולברזל, שנמצאו קשורים שניהם באופן עצמאי לקרצינוגנים (גורמי סרטן).
הבשר הוא גם מקור למספר כימיקלים הידועים כגורמים למוטציות בדנ"א, כולל 'N-nitroso', 'heterocyclic amines', ו-'polycyclic aromatic hydrocarbons'.
החוקרים הדגישו כי
הממצאים תומכים במחקרים אחרים שנעשו בתחום, וכי צריכת בשר בהיבט של הסיכון לסרטן דווחה כבר במאות מחקרים אפידמיולוגים ממדינות רבות עם תזונות שונות.