|
עודפי ייצור שהשוק אינו קולט [צילום: AP]
|
|
|
|
|
"בעתיד ובקצב הזה - קריסה של מגדלים"
|
|
|
|
|
מגדלי העופות ערכו (יום ג', 13.02.08) ישיבת חירום - בעקבות הירידה במחיר העופות שהגיעה בימים האחרונים לדבריהם "לשיאים חדשים". הירידה במחירים נובעת מעודפי ייצור של כ-10%-15% - שהשוק אינו קולט אותם, ושגורמים למשחטות להוריד מחירים.
מזכיר אירגון מגדלי העופות, יעקב כהן, אמר שלמרות שישראל נמצאת במקום השני בעולם בצריכת עוף, "יש גבול ליכולת הקליטה של השוק, והייצור עבר את הגבול הזה". האירגון פועל מול כל הגורמים בענף להחזרת היציבות בגידול העופות, לדבריו, באמצעות תוכנית שבה יהיו שותפים המועצה, המגדלים והמשווקים. כחלק מהתוכנית, יקבלו על עצמם המגדלים יצירת מרווחים גדולים יותר בין מחזור גידול למשנהו, כדי לצמצם את הייצור.
באירגון מגדלי העופות מוסיפים "לא הגיוני שהעוף יהיה זול מקרמבו. שמירה על יציבות בענף ומתן תמורה נאותה לכל העוסקים בו היא אינטרס גם של הצרכן. בטווח הקצר יש שנהנים לקנות עוף בפרוטות, אבל בטווח הבינוני והארוך הדבר יביא לקריסה של מגדלים, לצימצום הייצור בצורה לא מבוקרת ולהאמרת מחיר. לתנודתיות הזאת, שאופיינית לכל ענפי החקלאותי יש אינספור דוגמאות ומוטב לבלום את רכבת ההרים בהקדם".
הצעת מגדלי העופות להסדרת הענף כוללת מרכיבים כגון הפסקת בניית לולים חדשים לגידול פטם, וצימצום מחזורי הגידול בכל לול לחמישה בשנה, תוך התאמת כמויות האפרוחים על-ידי המדגרות להיקף החדש. היקף ייצור בשר העוף הוא 450-420 אלף טון בשנה, בעוד הביקוש מגיע ל-400-380 אלף טון בלבד. כדי להחזיר את הוצאות הגידול וההוצאות הנלוות בשיווק צריך המחיר להיות, לדברי המגדלים, 12-11 שקל לקילו לכל הפחות. פערי המחיר יוצרים לדבריהם גירעון שנתי של כ-800 מיליון שקל בהכנסות לעומת ההוצאות. זאת במיוחד בשל התייקרות מחירי התערובת בשנה האחרונה.