בואו נבהיר מספר דברים. קודם כל - לחם קל הוא לא מילה נרדפת ללחם בריאות. מה שמאפיין לחם קל הוא תוספת של סיבים תזונתיים, קצת פחות קלוריות, מעט פחות שמן (ברוב המקרים), וזה שהוא תמיד פרוס. כאשר אנחנו פורסים לחם - תמיד הפרוסות תהיינה עבות יותר ומכאן בעלות קלוריות רבות יותר.
לחם מלא מכיל את גרגר החיטה השלם כולל הקליפה - בעלת הסיבים התזונתיים וגם את הנבט - בו נמצאים הוויטמינים, המינרלים והחלבון לבניית השתיל עצמו וגם את העמילן - הפחמימה - שעוזרת, מספקת אנרגיה לצמיחת השתיל. ועל-כן מומלץ לכולם לעבור ללחם מקמח מלא! על-כך אין עוררין. אך נשאלת השאלה -
איזה לחם בריא יותר.
ברור לנו שלחם מקמח לבן הוא לא בקטגוריה הנכונה - לא לחם לבן, לא בגט, לא חלה ולא פיתה ואפילו לא פוקצ'ה! גם לגבי החלה הקלה חלים אותם הכללים.
לחם אחיד עדיף על-פני אחיו הלבן, אך גם הוא רחוק מהערך התזונתי המומלץ שיש ללחם מקמח מלא. קמח סויה עשוי אולי לשפר את מרקם הלחם, אך לא את הרכבו הבריאותי, התזונתי.
היום ניתן למצוא לחמים בתוספת ויטמינים ומינרלים שונים - אותה תוספת לא משפרת את ערכו התזונתי - היא משפרת בעיקר את כיסי היצרן. (הקונים נלהבים ומוכנים לשלם והמחיר בהתאם).
היצרנים למדו "לפתות" אותנו, הצרכנים על-ידי הוספת זירעונים ומעט גרעינים על-גבי הלחם - 6-4 גרעיני חמנייה אינם עושים דבר לבריאותנו!
יש היום לחם טופו לנשים. כמות הטופו שבו לא יכולה לעשות דבר לבריאות הנשים! היום ניתן למצוא לחם כהה מאוד. נא לא לטעות, ברוב המקרים הוא "צבוע" על-ידי קרמל (סוכר), לתת כהה או מולסה ולא על-ידי קמח מיוחד. שני דברים נוספים שכדאי לתת עליהם את הדעת, הם כמות הנתרן שיש בלחם וכמות השומן הרווי שבו.
בהרבה לחמים יש גם שומן טרנס - מרגרינה - שומן נאד לא מומלץ.
אם כן - מה כן?
דבר ראשון, יש לקרוא את תווית המזון בה מדורגים המרכיבים לפי כמותם במוצר.
אם מופיע קמח מלא בראש התווית, סימן שלפחות 50% מהקמח הוא קמח מלא. אם מופיע קמח לבן בראש הטבלה, הרי שכמות הקמח המלא פחותה. המרכיבים מסודרים בסדר יורד - מה שיש במוצר הכי הרבה, תמיד יהיה בראש התווית. אם מרכיב מסוים נמצא בתחתית התווית, הרי שכמותו במוצר זניחה וכמעט לא משמעותית.
ומה מומלץ?
לחם מקמח מלא - חיטה טרום נבוטה, חיטה מלאה ושיפון.
- סיבים תזונתיים - יותר מ-7 גר' ל-100 גר' מוצר.
- נתרן - עד 400 מ"ג ל-100 גר' מוצר.
- שומן - עד 3 גרם ומתוכו שומן רווי - עד 0.5 גר'.
- תוספים מלאכותיים - מומלץ שלא יהיו בלחם. ויטמינים ומינרלים זניחים, חלקם נהרסים בחום האפייה.
לחם קל עדיף לאותם אנשים שאוכלים בעיקר בעיניים. צריכים יותר פרוסות כי מנת הפחמימה בלחם קל מכילה שתי פרוסות. לעומתם, יש את אלו שיאכלו פרוסה אחת מלחם מלא, כבד ו"אמיתי", ויסתפקו בזה כמנת פחמימה. כדאי לבדוק את המרכיבים ולהחליט מה "עובד עלי" יותר טוב. כל אחד ואחת והעדפותיו הוא.