יש רבים הגורסים שמאכלי חלב מתאימים לתינוקות עד גיל 3 חודשים ונימוקם הוא שאין בטבע אוכלי חלב מעל גיל מספר חודשים.
אך לעומתם רבים מוכנים להיהרג על כך שמוצרי החלב הם החשובים ביותר לבריאותנו. והם גם הטוענים שהיות שעלתה באופן משמעותי השכיחות של ההשמנה בשנים האחרונות, גם בקרב ילדים וגם בקרב מבוגרים, עד כדי שהיא מוגדרת כמגיפה בתאוצה, ברור מדוע נערכים מאמצים רבים כדי למצוא פתרונות לטיפול בהשמנה, וחשוב עוד יותר, למנוע אותה, והם מוצאים פיתרון חלקי, אך בעל תרומה נכבדת, באכילת מוצרי חלב שמכילים סידן.
מחקרים חדשים מוסיפים לעדויות המדעיות המצטברות המראות כי צריכת סידן, ובייחוד סידן ממוצרי חלב, עשויה לסייע למניעת השמנה וכן להפחתת המשקל ואחוזי השומן בגוף.
אחד מהם הוא מחקר שנערך בארה"ב בקרב 154 נשים צעירות בגילאי 30-18 שנים. הנשים חולקו באופן אקראי לאחת משלוש קבוצות של צריכת סידן: קבוצת הביקורת, שצרכה פחות מ-800 מ"ג סידן, קבוצת הצריכה הבינונית של מוצרי חלב (1,100-1,000 מ"ג סידן ביום), וקבוצת הצריכה הגבוהה של מוצרי חלב (1,400-1,300 מ"ג סידן ביום). ההתערבות נמשכה שנה ובסיומה לא נמצאה השפעה על מסת השומן. אולם, לאחר חצי שנה נוספת, נמצא כי הנשים מקבוצת הצריכה הגבוהה המשיכו לצרוך יותר מוצרי חלב עתירים בסידן.
נשים אלו, שצרכו לפחות 3 מנות של מוצרי חלב ביום, עלו פחות במשקל ובמסת השומן במשך שנה וחצי לעומת הנשים שאכלו פחות מ-3 מנות של מוצרי חלב ביום.
מסקנות המחקר הן, כי צריכה גבוהה של סידן ממוצרי חלב לאורך זמן יכולה למנוע את העלייה האיטית במשקל או את ההוספה של רקמת שומן הקשורה לגיל, בקרב נשים צעירות ובריאות במשקל תקין.
במחקר אחר, שנערך באוניברסיטת טנסי בארה"ב, נבחנה ההשפעה של סידן ומוצרי חלב על משקל הגוף ואיבוד מסת השומן במהלך דיאטה לירידה במשקל בקרב אנשים שמנים. המשתתפים במחקר חולקו ל-3 קבוצות באופן אקראי, ואכלו בהתאם לדיאטה שקיבלו במשך 24 שבועות.
הקבוצה הראשונה קיבלה דיאטה שכללה 500-400 מ"ג סידן מהמזון; הקבוצה השנייה קיבלה את אותה הדיאטה עם תוסף סידן של 800 מ"ג ליום; והקבוצה השלישית קיבלה דיאטה עשירה במוצרי חלב המכילה 1,300-1,200 מ"ג סידן מהמזון.
המשתתפים בקבוצה השלישית ירדו יותר במשקל ובמסת השומן לעומת המשתתפים ששמרו על דיאטה מופחתת קלוריות דלה במוצרי חלב או דיאטה עם תוספי סידן.
במחקר שנערך בישראל נמצא, כי צריכה גבוהה של מוצרי חלב דלי שומן, במסגרת תפריט מוגבל קלוריות, הגבירה ירידה במשקל במשך 6 חודשים בקרב חולי סוכרת.
ממחקרים אלו וממחקרים רבים נוספים שנערכו בשנים האחרונות עולה, כי אכילה של לפחות 3 מנות של מוצרי חלב דלי שומן ביום כחלק מדיאטה מאוזנת מופחתת קלוריות, יעילה יותר לירידה במשקל, הפחתת אחוזי השומן ושמירה על המשקל החדש לאורך זמן. זאת לעומת הפחתה של כמות הקלוריות בלבד עם מעט מוצרי חלב או בלעדיהם, ולעומת הוספה של תוספי סידן.
ההשערה היא כי השילוב הייחודי של הסידן עם רכיבי התזונה הנוספים המצויים בחלב, גורם להאצה במטבוליזם ומשפר את יכולת הגוף לשרוף שומנים.