הקטניות מהוות תוספת משביעה לסלט, מנה עיקרית, חטיף או אפילו ממרח או מתבל. בכל הצורות הללו ועוד יכולות הקטניות להופיע בתפריט היומי.
בין הקטניות השכיחות תמצאו שעועית על סוגיה הרבים, חומוס, אפונה, לוביה, פול, סויה ועדשים, ועוד מאכל שלא תמיד מזוהה כקטניה - בוטנים.
הקטניות נחשבו בעבר כמזון לעניים, וגם היום הן עדיין לא זוכות למקום הכבוד המגיע להן, הן עדיין אינן פופולריות ומקומן נפקד ממטבחי הגורמה.
זה לא מפתיע: עלותן הנמוכה ומראן השגרתי לא מעברים את התחושה כי זהו מאכל תאווה. אבל כיום, בעקבות העלייה במודעות לתזונה נכונה והקידום של בקרת מרכיב החלבון בארוחה, ישנה התעניינות מבורכת בקטניות ונכונות לשלב אותן בתפריט בדיאטה.
הקטניה נחשבת לפחמימה מורכבת. וכדאי תמיד לאכלה בשילוב עם פחמימה - דגן - כלשהו כדי שיווצר חלבון מלא איכותי, המקביל לחלבון מין החי.
הקטניות הן מוצר בסיסי למי שמבקש לרדת במשקל ונמצא בתהליך דיאטה השילוב בין פחמימה מורכבת וחלבון צמחי מעלה את רמת השובע מייצב את רמת הסוכר ומוריד את הערך הגליקמי של הארוחה שילוב זה אינו קיים במזונות אחרים ומעניק לקטניות מעמד חיוני בכל תפריט לירידה ושמירה על המשקל.
גזים? אפשר לחיות איתם.
כאשר קוראים את כל היתרונות התזונתיים האצורים בקטניות, אוזלים התירוצים לשכיחותם בתפריט היומי למעט דבר אחד מטריד - הגזים. אבל גם לכך יש פתרון.
אפשר לנקוט באמצעים הבאים: 1. החלפת מי השרייה לעיתים קרובות, שפיכת מי הבישול הראשוני, החלפת מים פעם נוספת לאחר הבישול. הוספת סודה לשתיה במהלך הבישול תקטין גם כן את השפעת הגזים, אך תיגרע מעט מאיכות הקטניות;
2. הוספת שורש זנגביל או אבקת זנגביל למי ההשריה;
3. הנבטת הקטניות מעלה את ערכן התזונתי ומפחיתה את ייצור הגזים במערכת העיכול;
4. להרגיל את הגוף בהדרגה: להתחיל עם כמות קטנה של קטניות, רצוי קטניות קלות לעיכול כמו עדשים. עם הזמן, מערכת העיכול מסתגלת וכמות הגזים פוחתת. דבר ידוע הוא שכל מי שנולד למשפחה אוכלת קטניות נולד עם האנזים המפרק אותן ללא גזים. מי שנולד למשפחה שאינה אוכלת קטניות צריך להרגיל את גופו. להתחיל עם מעט קטניות ולהגדיל בהדרגה את המינון. לאט לאט הגוף מתחיל ליצר אנזים זה ולעזור לנו ליהנות מהקטניות ללא תופעות לוואי;
5. תיבול הקטניות בתבלינים סופחי גזים כמו כמון, קימל, שומר או כוסברה.
לסיכום:
הקטניות הן מוצר בסיסי למי שמבקש לרדת במשקל. השילוב בין פחמימה מורכבת וחלבון צמחי מעלה את רמת השובע, מייצב את רמת הסוכר ומוריד את הערך הגליקמי של הארוחה. שילוב זה אינו קיים במזונות אחרים ומעניק לקטניות מעמד חיוני בכל תפריט לירידה ושמירה על המשקל.