עגבניה סגולה שפותחה באמצעות הנדסה גנטית כדי שתכיל חומרים מזינים הקיימים בפירות גרגריים כהים, עזרה למנוע סרטן בעכברים.
הממצאים, שפורסמו בעיתון "Nature Biotechnology", תומכים ברעיון כי ניתן להנדס גנטית צמחים במטרה לשפר את הבריאות גם בבני אדם.
העכברים עם הנטייה לפתח סרטן שאכלו את הפרי החדש - חיו זמן ממושך יותר במידה משמעותית לעומת החיות שקיבלו תזונה סטנדרטית עם, או ללא עגבניות רגילות. ההשפעה הייתה גדולה הרבה יותר מזו שציפו לה החוקרים.
- החוקרים - מהמרכז "John Innes" שבבריטניה (מרכז תחת מימון ממשלתי).
המחקר התמקד באנתוציאנינים, סוג של חומרים נוגדי חמצון הנמצאים בפירות גרגריים כמו אוכמניות ודומדמניות, ומורידים את הסיכון לסרטן, מחלות לב ומחלות נוירולוגיות מסויימות.
בעזרת גנים המסייעים לצבוע את פרח לוע הארי, גילו החוקרים שהם יכולים לגרום לעגבניות לייצר אנתוציאנינים - ולהתפתח בצבע סגול במסגרת התהליך.
עכברים שהונדסו גנטית לפתח סרטן חיו בממוצע 182 יום כשקיבלו את העגבניות הסגולות, בהשוואה לתוחלת חיים של 142 ימים בקרב החיות שקיבלו תזונה סטנדרטית.
החוקרים מעודדים מהעובדה שעל-ידי שינוי התזונה בלבד, או בעזרת מרכיבים מסויימים בתזונה, ניתן היה לשפר את בריאות בעלי החיים ואולי ניתן יהיה לעשות זאת גם בבני אדם.
יחד עם זאת, הם הזהירו כי ניסויים בבני אדם עדיין רחוקים, וכי הצעד הבא יהיה לחקור כיצד חומרים נוגדי חמצון משפיעים למעשה על גידולים.
הממצאים מראים כי ניתן לשפר את הבריאות בצורה משמעותית על-ידי שינויים פשוטים בתזונה היומיומית, וכי טכניקות לפיתוח מזונות בריאים יוכלו להועיל לנו בעתיד.