אנשים הסובלים מאלרגיות של האף או מאסטמה יוכלו להקל על סבלם אם יוסיפו נבטי ברוקולי לצלחת. זאת במידה שממצאי מחקר חדש אכן יימצאו נכונים.
במסגרת מחקר, שכלל 65 מתנדבים בריאים, חוקרים גילו כי תכשיר רפואי אורלי שהוכן מנבטי ברוקולי, הביא לעלייה ברמות אנזים הנלחם בדלקתיות בדרכי הנשימה העליונות.
את הקרדיט ניתן לזקוף למרכיב הנקרא סולפורפיין, הנמצא באופן טבעי בברוקולי ובירקות אחרים ממשפחת המצליבים כמו כרוב ניצנים, כרובית וכרוב.
הסולפורפיין גורם לעלייה ברמות אנזים נוגד חמצון הנלחם בנזק לתאים ובדלקתיות שמקורה בלחץ חמצוני - ממקורות כמו זיהום אוויר ואלרגיות סביבתיות.
על בסיס המחקר, החוקרים הגיעו למסקנה כי למרכיבים בנבטי הברוקולי יש השפעה פוטנציאלית בעידוד מערכת ההגנה העצמית של מעברי האוויר נגד הלחץ החמצוני.
נדרשים מחקרים נוספים
השאלה אם נבטי ברוקולי יכולים למעשה להקל על תסמיני האלרגיה והאסטמה עדיין נותרה ללא מענה ונדרשים מחקרים נוספים כדי לחקור את המשמעות הרפואית של הממצאים. החוקרים מדגישים כי עדיין מוקדם מדי להמליץ על "מינון" יעיל של ירקות ממשפחת המצליבים.
נבטי ברוקולי מכילים ריכוז גבוה פי 20 עד 50 של סולפורפיין מזה שבברוקולי בשל ומפותח. לכן יש צורך לאכול כמויות עצומות של ברוקולי כדי לקבל את המינון שמספקים נבטי ברוקולי צעירים.
המחקר, שפורסם בעיתון לאימונולוגיה קלינית, כלל 65 גברים ונשים בריאים שקיבלו מינונים שונים של התכשיר מנבטי הברוקולי או פלצבו (תרופת דמה שאינה מכילה חומר רפואי אך מבחינה פסיכולוגית משפיעה כתרופה) שהיה עשוי מנבטי אספסת לאורך שלושה ימים.
מקורות תזונתיים
החוקרים נטלו דגימות של נוזלי האף מהמתנדבים כדי למדוד את פעילות האנזימים השולטים בלחץ החמצוני. הם גילו כי התכשיר מנבטי הברוקולי גרם לעלייה ברמות האנזימים המגנים, בעוד שהפלצבו לא עשה זאת.
הממצאים מראים כי ניתן להשיג עלייה ברמות האנזים על-ידי שימוש במקורות תזונתיים סבילים וזמינים.
גישה זו, המבוססת על תזונה, תוכל אולי בעתיד לצרף נשק נוסף למלחמה נגד האלרגיות והאסטמה.