|
להגברת הסרוטונין [צילום: יח"צ]
|
|
|
|
|
|
התזונה הים תיכונית, שכבר ידוע כי היא מגנה מפני מחלות לב וסרטן, יכולה גם לעזור ולמנוע דיכאון. כך מדווחים חוקרים ספרדים. הם גילו כי דיכאון היה שכיח ב-30% יותר בקרב אנשים ששמרו על דיאטה עשירה בירקות, בפירות ובדגנים, ודלה בבשר אדום.
החוקרים, מהאוניברסיטות של לאס פאלמס ונאברה, גייסו 10,094 בוגרי אוניברסיטה בריאים ועקבו אחריהם לאורך ארבע שנים. ממצאי המחקר שערכו פורסמו בעיתון של איגוד הרפואה האמריקני. צוות החוקרים הדגיש כי עדיין נדרשים מחקרים נוספים בסדר גודל גדול יותר שיאמתו את הממצאים.
דפוסים תזונתיים
במסגרת המחקר, מילאו המשתתפים שאלונים, והחוקרים בדקו את הדבקות שלהם בתזונה ים תיכונית לאורך ארבע וחצי שנים בממוצע.
משתתפים שהקפידו על התזונה נטו להיות גברים, מעשנים לשעבר, נשואים ומבוגרים. משתתפים אלו היו פעילים פיסית יותר ודיווחו על צריכת אנרגיה גבוהה יותר.
החוקרים זיהו 480 מקרים חדשים של דיכאון במהלך תקופת המעקב - 156 גברים ו-324 נשים. הם גילו כי אלו שהקפידו ביותר על תזונה ים תיכונית היו בסבירות נמוכה ביותר מ-30% לפתח דיכאון.
החוקרים לקחו בחשבון מצב משפחתי, מספר ילדים וגורמים הקשורים לסגנון חיים בריא וגילו כי הקשר לא השתנה. גם לאחר שלקחו בחשבון דפוסים אישיותיים, כמו תחרותיות וחרדה, לא הייתה לכך השפעה על תוצאות המחקר.
דרושים מחקרים נוספים
לדברי החוקרים, למרות שיש לאשר את תוצאות המחקר בניסויים ממושכים יותר ועם מספר רב יותר של משתתפים, מדובר בקשר משמעותי ביותר שנמצא בין תזונה ים תיכונית למניעת דיכאון.
30 אחוזים הם ירידה משמעותית בסיכון, במיוחד לאור הנטל העצום של מחלת הדיכאון על החולים ועל הקהילה. בנוסף, ידוע עד כמה חשובה התזונה הים תיכונית בהורדת הסיכון לגורמי סיכון קרדיווסקולריים (של הלב וכלי הדם) וידוע כי קיימת אותה רמה גבוהה של פרוטאינים דלקתיים בחולים הסובלים מדיכאון.
החוקרים מאמינים כי הדפוס התזונתי הכולל, חשוב יותר מההשפעות של מרכיבים בודדים בתזונה ויכול לשמש כדרך הגנה מפני דיכאון.
כיום ישנן ראיות רבות התומכות בחשיבות התזונה בטיפול בדיכאון. ידוע גם כי תזונה עשירה בשמן זית מגבירה את כמות הסרוטונין במוח ורוב התרופות נוגדות דיכאון פועלות כדי לשמור על רמה תקינה של סרוטונין במוח.