אכילת כמות רבה של גזר וירקות השייכים למשפחת המצליבים - כרוב, כרובית, ברוקולי - יכולה להוריד את הסיכון לסרטן השד. אלו תוצאותיו של מחקר מקיף בנושא.
החוקרים, מאוניברסיטת בוסטון, שבחנו נתונים ממחקר בריאותי מתמשך בנשים שחורות, לא גילו יתרון דומה מאכילת פירות. מחקרים קודמים שבדקו את הקשר בין צריכת ירקות ופירות לסרטן השד בנשים לבנות, הניבו תוצאות סותרות.
עבודה מוקדמת של צוות החוקרים הנוכחי הראתה כי תזונה עשירה בירקות, בפירות, בדגנים מלאים ובדגים הורידה את הסיכון לסרטן שד מסוג רצפטור שלילי לאסטרוגן. החוקרים רצו לגלות אם פירות וירקות הם שתרמו להשפעה המועילה אותה זיהו בנשים שהקפידו על תזונה זו, ואם מרכיבים ספציפיים מועילים במיוחד.
הם עקבו אחר התזונה והבריאות של יותר מ-50,000 נשים אפריקניות אמריקניות מכל ארצות הברית במשך 12 שנה. כ-1,300 מהנשים פיתחו סרטן שד במהלך תקופה זו, 35% מהם מסוג רצפטור שלילי לאסטרוגן.
החוקרים גילו כי נשים שאכלו לפחות שתי מנות של ירקות ביום היו בסיכון נמוך ב-43% לפתח סרטן שד מסוג זה, בהשוואה לנשים שאכלו פחות מארבע מנות ירקות בשבוע. יתרה מכך, הם זיהו סוגים מסוימים של ירקות שהורידו את הסיכון לכל סוגי סרטן השד, כולל ברוקולי, כרוב, כרובית וגזר. נשים שאכלו שלוש מנות או יותר בשבוע של גזר, לדוגמה, היו בסיכון נמוך ב-17% לפתח סרטן שד בהשוואה לנשים שאכלו גזר פחות מפעם בחודש.
התוצאות לגבי כל סוגי הירקות לא השתנו גם לאחר שנלקחו בחשבון גורמי סיכון אחרים לסרטן השד, כמו פעילות גופנית, עישון, צריכת אלכוהול ורמת השכלה, כמו גם צריכת מרכיבים אחרים בתזונה.
ממצאי המחקר פורסמו בעיתון האמריקני לאפידמיולוגיה.
יש לציין כי עדיין מוקדם מדי לקבוע אם מדובר בקשר של סיבה ותוצאה. צריכה גבוהה של ירקות יכולה לרמז על אורח-חיים בריא באופן כללי או על מנגנונים אחרים לא ידועים האחראים להשפעה מגנה ולכן יש לאשר את ההשפעה של הירקות על הסיכון לסרטן גם במחקרים אחרים.
רוב האנשים אינם מקפידים על ההמלצות של חמש מנות ירקות ביום. ברור כי בנוסף להשפעות הפוטנציאליות המועילות נגד סרטן השד, צריכה גבוהה של ירקות תורמת ליתרונות בריאותיים רבים, כולל להורדת הסיכון למחלות לב וכלי דם, ולכן רצוי כי נשים ינסו להעלות את צריכת הירקות היומית שלהן בהתאם להמלצות התזונתיות הקיימות.