|
לא לוותר על הדבר האמיתי [צילום אילוסטרציה: איל פישר]
|
|
|
|
|
|
שתיתם כבר חלב הבוקר? אם כן, הרי שהורדתם את הסיכון שלכם לסוכרת מבלי שאפילו ידעתם זאת. במסגרת מחקר חדש, חומרים טבעיים הנמצאים בשומן שבחלב זוהו כחומרים המורידים את הסיכון לסוכרת מסוג 2. המרכיב העיקרי האחראי לכך trans-palmitoleic acid - חומצת שומן הנמצאת בחלב, בגבינה, ביוגורט ובחמאה, ואינה מיוצרת על-ידי הגוף, לכן מקורה היחיד הוא התזונה.
עורכי המחקר הדגישו כי ה-trans-palmitoleic acid היא למעשה היסוד לראיות האפידמיולוגיות כי תזונה עשירה במוצרי חלב קשורה לסיכון נמוך יותר לסוכרת מסוג 2 ולחריגויות אחרות הקשורות לחילוף חומרים. מומחים רפואיים בדרך כלל מייעצים להפחית את צריכת מוצרי החלב השמנים, אך ה-trans-palmitoleic acid נמצאת דווקא בשומן שבחלב.
החוקרים, מבית הספר לרפואה בהרווארד, בדקו 3,736 משתתפים שהשתתפו במחקר בריאות קרדיווסקולרית של המוסד הלאומי ללב, ריאות ודם. המשתתפים היו תחת מעקב לאורך 20 שנה במסגרת מחקר תצפיתי, שמטרתו להעריך את גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם בקרב אנשים מבוגרים. גורמי סיכון מטבוליים כמו רמות הגלוקוז ורמות האינסולין בדם, וכן רמות חומצות השומן בדם, כולל trans-palmitoleic acid, נמדדו בעזרת דגימות דם שנלקחו בשנת 1992 ומעקב נעשה אחר המשתתפים כדי לגלות התפתחות סוכרת מסוג 2.
בתחילת המחקר, רמות גבוהות יותר של trans-palmitoleic acid נמצאו קשורות לרמות בריאות יותר של כולסטרול, סמנים דלקתיים, רמות אינסולין ורגישות לאינסולין, גם לאחר שנלקחו בחשבון גורמי סיכון אחרים. במהלך תקופת המעקב, משתתפים עם רמות גבוהות יותר של trans-palmitoleic acid היו בסיכון נמוך הרבה יותר לפתח סוכרת - סיכון נמוך ב-60% בקרב המשתתפים בחמישית הגבוהה ביותר של הקטגוריה, בהשוואה לאלו שבחמישית הנמוכה ביותר.
סוג זה של ממצאים תצפיתיים מחייב אישור במחקרים תצפיתיים נוספים ובניסויים מבוקרים, אך הקשר שנצפה במחקר הנוכחי הוא משמעותי ביותר, משום שהוא מייצג הבדל של כמעט פי שלושה בסיכון לפתח סוכרת בקרב אנשים עם הרמות הגבוהות ביותר של מרכיב זה.
שלא כמו כל סוגי חומצות השומן המיוצרות בצורה תעשייתית, ונמצאות בעיקר בשמנים צמחיים מיומנים, trans-palmitoleic acid נמצאות כמעט רק במוצרי חלב ובשומני טרנס מהבשר.
לדברי החוקרים, עד כה לא נמצא הסבר ביולוגי ברור לסיכון הנמוך יותר לסוכרת שנראה בצריכת מוצרי חלב במחקרים קודמים. זוהי הפעם הראשונה שנעשתה הערכה לקשר בין trans-palmitoleic acid לסיכון לסוכרת. החוקרים מתכננים לבדוק כעת אם חומצות שומן אלו, הנמצאות באופן טבעי במוצרי חלב, מחקות את התפקיד הביולוגי הנורמלי של המקבילות שלהן - cis-palmitoleic acid - חומצות שומן המיוצרות בגוף. בניסויים בבעלי-חיים, ה-cis-palmitoleic acid הגנו מפני סוכרת.