|
בוקר טוב [צילום: גליל מדיקל]
|
|
|
|
|
|
חוקרים מאוניברסיטת מיזרי גילו כי ארוחת-בוקר, במיוחד כזו העשירה בחלבון, מגבירה את תחושת השובע ומפחיתה את הרעב לאורך היום כולו. בנוסף, בעזרת שימוש בסורק תהודה מגנטי תפקודי (fMRI) הם גילו גם כי ארוחת-בוקר עשירה בחלבון הפחיתה את האותות במוח השולטים במוטיבציה לאכול ובהתנהגות האכילה הקשורה לגמול.
ידוע כבר כי ארוחת-בוקר חשובה, אך אנשים רבים עדיין אינם נותנים לה את העדיפות הראויה לה. המחקר הנוכחי מספק ראיות נוספות לערכה הרב של ארוחת הבוקר כאסטרטגיה לשליטה בתיאבון ובוויסות צריכת המזון.
במסגרת המחקר, החוקרים בחנו את הרעב והשובע הפסיכולוגי על-ידי מדידת תחושות הרעב והסמנים ההורמונלים בשילוב עם מוטיבציה תלוית גמול, כל זאת בעזרת fMRI, כדי לזהות את הפעילות הרלוונטית באזורים ספציפיים במוח.
החוקרים בחרו לחקור בני נוער המדלגים על ארוחת הבוקר משתי סיבות: ראשית, משום שהוויתור על ארוחת-בוקר נמצא קשור בצורה משמעותית לאכילה לא בריאה, לאכילה מוגזמת (בעיקר בלילה), לעלייה במשקל ולהשמנה. שנית, כ-60% מכל המתבגרים מדלגים על ארוחת הבוקר על בסיס יומי.
במשך שלושה שבועות, חלק מבני הנוער המשיכו לדלג על ארוחת הבוקר, חלק צרכו ארוחת-בוקר שכללה 2,100 קילוגאול והייתה מורכבת מדגנים וחלב (שהכילו כמויות נורמליות של חלבון) וחלק אכלו ארוחות עשירות בחלבון. בסוף כל שבוע, המשתתפים מילאו שאלונים בנושא שובע ותיאבון. זמן קצר לפני ארוחת הצהריים, עברו המשתתפים סריקות מוח, בעזרת fMRI, כדי לזהות את הפעילות המוחית הקשורה לרעב ולשובע.
בהשוואה למצב של דילוג על ארוחת הבוקר, שני סוגי ארוחות הבוקר הגבירו את תחושת השובע והפחיתו את תחושת הרעב לאורך הבוקר. תוצאות ה-fMRI הראו כי הפעילות במוח באזורים השולטים במוטיבציה למזון ובגמול, פחתה לפני ארוחת הצהריים כשארוחת הבוקר נצרכה. בנוסף, ארוחת הבוקר העשירה בחלבון תרמה לשינויים גדולים עוד יותר בתיאבון, בשובע ובהתנהגות האכילה הקשורה לתחושת הגמול, בהשוואה לארוחת הבוקר עם כמות החלבונים הנורמלית.
המסקנה מן המחקר היא שארוחת בוקר בריאה, המכילה מזונות עשירים בחלבון, יכולה להיות אסטרטגיה פשוטה להשיג מצב של שובע למשך זמן רב יותר וכך למנוע מצב של אכילה מיותרת.
אנשים בוחרים בחטיפים נוחים וזמינים כדי להשביע את רעבונם בין הארוחות, אך מזונות אלו כמעט תמיד עשירים בסוכר ובשומן ומוסיפים כמות לא מבוטלת של קילוגאול לתזונה. ממצאי המחקר מראים כי ארוחת-בוקר עשירה בחלבון יכולה להיות אסטרטגיה יעילה לשיפור השליטה בתיאבון ולמניעת אכילת יתר בקרב צעירים.