|
תפוח בפה מרחיק את הרופא [צילום: רונן גלבוע]
|
|
|
|
|
|
חוקרים מדווחים כי מרכיב בקליפת התפוח - הידוע כחומצה רוזמרינית (ursolic acid) - יכול לעזור ולמנוע דלדול שרירים.
דלדול שריר מלווה מחלות רבות וכן את תהליך ההזדקנות.
החוקרים, מאוניברסיטת איובה, הסבירו כי דלדול שריר גורם לאשפוזים ממושכים יותר, מעכב תהליכי התאוששות ובמקרים מסוימים מונע מאנשים את חזרתם הביתה. המצב לא לגמרי מובן ואין לו מרפא.
צוות חוקרים בחן את השינויים של פעילות הגנים בשרירים תחת מצבים הגורמים להיחלשות השריר. הם גילו 63 גנים ששונו בתגובה לצום הן באנשים והן בעכברים, ו-29 גנים אחרים ששינו את דרך הביטוי שלהם בשרירים של אנשים שצמו ושל אלו עם פגיעות בעמוד השדרה.
לאחר שהשוו ביטויים גנטיים אלו לאלו של תאים שטופלו ביותר מ-1,300 מולקולות ביו-אקטיביות, הם גילו כי חומצה רוזמרינית פעלה כנגד הניוון השרירי.
הם נתנו חומצה רוזמרינית לעכברים שהיו בצום, וגילו כי החומצה הגנה עליהם מפני חולשת השרירים. כשחומצה רוזמרינית הוספה למזון של עכברים נורמלים לתקופה של מספר שבועות, זוהתה צמיחת שריר. בעלי-חיים שקיבלו חומצה רוזמרינית הפכו גם רזים יותר ועם רמות נמוכות יותר של גלוקוז, כולסטרול וטריגליצרידים בדם.
חומצה רוזמרינית היא מרכיב טבעי בתזונה הנורמלית ונמצאת בקליפת התפוח. נראה כי אין מי שלא מכיר את המשפט "תפוח בפה מרחיק את הרופא".
לדברי החוקרים, עדיין נדרש מחקר נוסף כדי לקבוע אם ניתן ליישם את תוצאות המחקר בעכברים גם בבני אדם.
ממצאי המחקר פורסמו ב-"Cell Metabolism".