ב-63% מגני הילדים וב-40% מבתי הספר מוגש לילדים מזון בטמפרטורה לא תקינה; ב-34% מגני הילדים המזון מאוחסן באופן שאינו ראוי וב-33% מגני הילדים זמן הגעת המזון אינו מתנהל כשורה - כך עולה ממסמך שהכין מרכז המחקר והמידע של הכנסת לבקשת יו"ר הוועדה לזכויות הילד
זבולון אורלב וח"כ
יוליה שמאלוב-ברקוביץ', לקראת דיון הוועדה בנושא היום (ב', 20.6.11).
"היעדר פיקוח יעיל על המזון הניתן לתלמידים והממצאים בדבר ליקויים משמעותיים באופן הגשת המזון ובאיכותו, גורמים לנזקים בריאותיים לתלמידים מגן הילדים ובבתי הספר", אומר יו"ר הוועדה לזכויות הילד זבולון אורלב. "משרדי הבריאות והחינוך והרשויות המקומיות אינם יכולים לרחוץ בניקיון כפיהם. מוטלת עליהם חובה להבטיח את איכות המזון, הרכבו הבריאותי ואופן הגשתו, על-מנת להבטיח את שלומם והתפתחותם התקינה של הילדים".
במסמך מרכז המחקר והמידע המצורף מעלה מוצגים החוקים והכללים המסדירים את נושא ההסעדה במוסדות חינוך, אופן הפיקוח על יישומם וליקויים שהעלו פעולות הפיקוח והבקרה בתחום. לפי בדיקה שערך המרכז, רק בחלק מן הרשויות המקומיות מעורבים השירותים הווטרינריים העירוניים בפיקוח על מערך ההזנה. משרד החינוך מסדיר את ההסעדה במוסדות חינוך בחוזר מנכ"ל משנת 2006, הקובע את אופן ביצוע ההזנה ואת הפיקוח עליה.
בדוח שפרסם
מבקר המדינה בשנת 2009 בנושא "יישום חוק ארוחה יומית – מפעל ההזנה" הועלו ממצאים בנוגע לליקויים בהפעלת מפעל ההזנה במוסדות חינוך והיעדר תיאום ופיקוח של הגורמים הממונים. על-אף ממצאי המבקר, לא חל שינוי מהותי באופן הפיקוח והיקפו.
אין פיקוח ומעקב
ברוב מוסדות החינוך שנבדקו נמצאו ליקויים ובתוכם: תזרים לא נכון בטיפול במזון, תכנון לקוי של המטבח, טמפרטורות לא נכונות בהגשה, ציוד לא מתאים, ליקויים באחסון ועד. בכל מוסד שבו נמצאים ליקויים נדרש המוסד לתקן את הליקויים על-מנת לקבל את אישור משרד הבריאות שהוא תנאי למתן רישיון להפעלת מוסד חינוכי של משרד החינוך.
המדריך להזנת תלמידים במסגרות חינוכיות קובע דרישות תזונתיות להזנת תלמידים במסגרות חינוכיות ומפרט את תפריטי הארוחות, גודל המנה, רמת האנרגיה, הפחמימות, כמות המלח ורמת השומן הרווי המרבית המותרת בארוחה ורמת הברזל, החלבון והסידן המינימלית בארוחה. ספקים המתקשרים עם קרן רש"י במסגרת מפעל ההזנה מחויבים לפי מכרז לתפריט זה.
לצורך הכנת המסמך פנה מרכז המחקר והמידע של הכנסת לווטרינרים עירוניים ברשויות מקומיות מרכזיות: ירושלים, חיפה, גוש דן, קריית גת, טבריה, מודיעין וחולון, שבחלקן הגדול פועל מפעל ההזנה, לצורך בדיקת מידת המעורבות של השירות בפיקוח על הזנה בבתי ספר. מן הבדיקה עלה כי חלק מן השירותים הווטרינריים עוסקים בפיקוח על מזון המוגש בבתי ספר. בעיריות חיפה, ירושלים וטבריה הרשות המקומית איננה מעורבת בפיקוח על ההסעדה במוסדות חינוך, ורשויות אלה מטילות את האחריות לפתחם של משרדי הממשלה.
בין תפקידי צוות ההזנה המוסדי קבלת משוב מהתלמידים וההורים על שביעות הרצון מהאוכל, ומעורבות בניהול הקשר עם הספק והתאמת השירות לצרכים ולדרישות של ההורים והתלמידים.
ההסעדה במוסדות חינוך מתבצעת הן באמצעות מפעל ההזנה לפי חוק ארוחה יומית לתלמיד והן לתלמידים שאינם זכאים לפי חוק, אך יום הלימודים מוארך בהם לפי חוק או באופנים אחרים. בין תלמידים אלה 34,539 תלמידים המקבלים ארוחה חמה במסגרת תוכנית מיל"ת המיועדת לאוכלוסיות מוחלשות ומופעלת בגני ילדים, בבתי ספר יסודיים ובחטיבות ביניים באמצעות העמותה לתפנית בחינוך שבבעלות קרן רש"י. בידי הקרן כלים מגוונים לפעולה מול ספקים שנמצאו ליקויים בעבודתם החל במכתבי התראה, דרך קנסות כספיים ועד לביטול הזמנת העבודה והצאתו מהמאגר של הספק. עם זאת, ולמרות בקשות חוזרות ונשנות הקרן לא העבירה לידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת נתונים על היקף הליקויים שנמצאו ומספר הספקים שננקטו נגדם הליכים מסוג כזה או אחר.
עלות ארוחה יומית לתלמיד עומדת על כ-11 שקל. 45% מגני הילדים ו-40% מבתי הספר חושבים שיש מקום לשיפור בפעילות הקבלן, אם כי 99% מגני הילדים ו-100% מבתי הספר שבעי-רצון מאיכות האוכל המוגש.