מחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה בשיתוף "דייוויס" - המרכז הלאומי לבטיחות מזון וטכנולוגיה בארה"ב - העלה שתפוחי-אדמה שהוכנו בדרך נכונה יכולים להיות חלק חשוב ומרכזי בתוכנית לירידה במשקל.
במסגרת המחקר נבדקו 86 גברים ונשים הסובלים ממשקל עודף, למשך תקופה של 12 שבועות. הנבדקים חולקו באקראי לשלוש קבוצות וכל קבוצה קיבלה תוכנית דיאטה שונה, אולם כולן כללו 7-5 מנות תפוחי-אדמה. תוצאות המחקר הראו כי כל שלוש הקבוצות ירדו במשקל. עורכי המחקר מציינים שזוהי בשורה טובה לאוהבי תפוחי-אדמה שיכולים להמשיך באכילתם ולשמור על משקלם.
אכילת תפוחי-אדמה מסייעת בדיאטה מאחר שהם אינם מכילים כמות גבוהה של קלוריות (85 קלוריות בלבד למאה גרם). הפחמימות המורכבות שבתפוחי-האדמה יוצרות תחושת שובע ומלאות בקיבה ומצמצמות את הצורך באכילת מזונות אחרים.
תפוחי-האדמה מכילים כמות גדולה של אשלגן המסייע להפחתת הסיכון ליתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, דלדול העצם ואבני כליה. כן יש בהם מינרלים חשובים אחרים, בהם זרחן, סידן וברזל. תפוח-האדמה מכיל שני נוגדי חמצון חשובים: גלוטאתיון וחומצה ליפואית התורמים להפחתת הסיכון לסרטן, לנטרול רעלים, לחיזוק המערכת החיסונית ועוד. בנוסף מספקים תפוחי-האדמה למעלה ממחצית מהצורך היומי בוויטמין c.
לדברי גבי אונגר, ממגדלי תפוחי-האדמה "דוד משה" בנגב המערבי, כדי להכין תפוחי-אדמה טעימים בדרך בריאה ונטולת שמן, כדאי לבחור בזנים המתאימים לבישול או לאפייה. יש כמובן להקפיד על כך שדרך הבישול או האפייה והתוספות שלצד תפוח האדמה משתלבות בתוכנית הדיאטה.
תפוחי-אדמה המתאימים לבישול, מגיעים לרכות מתאימה למאכל בלי להתפורר. הם מתאפיינים במרקם חלק והם אידיאלים לסלטי תפוחי-אדמה ולתבשילי קדירה בהם חשובה שלמות הפקעות במנה. רוב הזנים השייכים לקבוצה זו הם בעלי אחוז נמוך של חומר יבש.
חובבי תפוחי-האדמה יכולים להשתמש גם בזנים המתאימים למחית (פירה), שבהיותם מבושלים כראוי הם נוטים להתפורר. המרקם של אלה קמחי בדרך כלל והם אידיאלים גם לאפייה ברדיד אלומיניום. ברוב הזנים השייכים לקבוצה זו יש אחוז גבוה של חומר יבש.