הגברת צריכת העמילנים עלולה להיות קשורה לסיכון גבוה יותר להישנות סרטן השד. אלו ממצאי מחקר חדש.
תוצאות המחקר מראות כי לא מדובר רק בסה"כ צריכת הפחמימות, אלא בעמילנים במיוחד. לדברי החוקרים, מאוניברסיטת קליפורניה, נשים שהעלו את צריכת העמילנים שלהן, לאורך שנה אחת, היו בסבירות גבוהה יותר לסבול מהישנות המחלה.
החוקרים ביצעו ניתוח נתונים של 2,651 נשים שהשתתפו במחקר בשם Women's Healthy Eating and Living (WHEL) Dietary Intervention Trial. עורכי המחקר בדקו את נושא הישנות סרטן השד ועקבו אחר המשתתפות לאורך שבע שנים בממוצע.
ניתוח הנתונים כלל בדיקה של הדרך בה השינויים בצריכת הפחמימות השפיעו על הישנות סרטן השד. לניסוי, למרות שהתמקד בפירות ובירקות, בסיבים ובשומן, לא הייתה מטרה ספציפית של בדיקת צריכת פחמימות.
גידולים בשלב ראשוני
החוקרים השיגו את המידע על צריכת הפחמימות מתיעוד תזונתי לאורך 24 שעות שנעשה בתחילת המחקר ולאחר שנה. במסגרת ראיונות טלפוניים שנתיים דיווחו המשתתפות על כל מה שאכלו במהלך 24 השעות האחרונות.
בתחילת המחקר, צריכת הפחמימות הייתה 233 גרם ליום. התוצאות הראו כי אצל נשים שסבלו מהישנות הסרטן הייתה עלייה ממוצעת בצריכת פחמימות של 2.3 גרם ביום במהלך השנה הראשונה, בעוד שנשים שלא סבלו מהישנות המחלה דיווחו על עלייה ממוצעת של 2.7 גרם במהלך השנה הראשונה.
העמילנים היו חשובים במיוחד. שינויים בצריכת העמילנים היו אחראים ל-48% מהשינויים בצריכת הפחמימות. שינוי ממוצע בצריכת העמילנים במהלך השנה הראשונה היה 0.1 גרם ליום בקרב נשים שהסרטן חזר ותקף אותן לעומת 0.7 גרם ביום בקרב נשים שלא סבלו מהישנות המחלה.
כשהשינויים בצריכת העמילנים במהלך השנה הראשונה חולקו לארבע קטגוריות, התברר כי שיעור סרטן השד היה 9.7% בקרב נשים שהורידו את צריכת העמילנים בעיקר בשנה הראשונה, בהשוואה לשיעור של 14.2% בקרב נשים שהעלו את צריכת העמילנים בעיקר בשנה הראשונה.
לאחר שסיווגו החוקרים את החולות על סמך שלב הגידול, החוקרים גילו כי העלייה בסיכון הוגבלה רק לנשים עם גידולים בשלב ראשוני.
התוצאות בהחלט מצביעות על הצורך במחקרים נוספים בנושא המלצות תזונתיות שכוללות הגבלת צריכת עמילנים בקרב נשים עם סרטן שד.