|
לא רק האורז [צילום: דן לב-יח"צ]
|
|
|
|
|
|
עם כל ביס שאתם לוקחים מהאורז הלבן, הסיכון שלכם לפתח סוכרת מסוג 2 עלול לעלות. לפחות כך קובע מחקר שפורסם היום (ב', 19.3.12) ב-British Medical Journal.
למרות המסר המאיים, מומחים שהגיבו לממצאים הזהירו כי ייתכן שרק "גרעין" של אמת יש בהם.
חוקרים מבית הספר לרפואה הרווארד אספו נתונים משבעה מחקרים שעקבו אחר 352,384 איש למשך 22 שנה ותיעדו את מה שאכלו בעזרת שאלונים בנושא תזונה. המשתתפים הגיעו מכל העולם, כששלושה מחקרים נעשו באסיה, שלושה בארצות הברית ואחד באוסטרליה.
התוצאות הצביעו על כך שמשתתפים מאסיה שאכלו את כמות האורז הלבן הגדולה ביותר היו בסיכון הגבוה ביותר, עלייה של 55% בסיכון לסוכרת מסוג 2 בהשוואה לאסיאתיים שאכלו את כמות האורז הלבן הקטנה ביותר.
החוקרים ציינו כי משתתפים מכל המדינות היו רגישים להשפעה וכי הסיכון לסוכרת עלה ב-11% למשתתף לכל מנה של אורז לבן ביום.
במדינות אסיאתיות, בהן האורז הוא מצרך עיקרי, לחדשות יכולות להיות השלכות רבות, אך מומחי תזונה טוענים כי הבעיות הבריאותיות שמתעוררות לאחרונה באזור זה מקורן לא באורז אלא בשינויים חברתיים הנוגעים לנושאים כמו היעדר פעילות גופנית ועלייה בצריכת המזון.
האורז הלבן הוא חלק מהתזונה האסיאתית כבר שנים רבות, ומדובר באוכלוסיה עם סיכון נמוך לסוכרת מסוג 2. האורז הלבן, יחד עם היבטים אחרים של החיים המודרניים - כולל פחות פעילות גופנית - מעלים את שכיחות המחלה.
החוקרים הגיעו למסקנה כי ייתכן שהשינויים הללו הופכים את החברה האסיאתית לרגישה יותר.
בארצות הברית, היכן שהאורז הלבן נצרך הרבה פחות, לא נשמעו עדיין פעמוני אזהרה ולכן התזונאים אינם ממהרים לשנות את המלצתם: יש לנקוט בצעדים כדי למנוע מצב של עודף משקל, להקפיד על פעילות גופנית, לכלול חלבונים וסיבים בכל ארוחה ולחלק את צריכת הקלוריות לאורך היום.