|
מסגולות שבעת המינים [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
תשעה זני תמרים הגדלים בישראל, מגנים מפני מחלות לב וכלי דם. כך עולה ממחקר שנערך במרכז הרפואי רמב"ם ובפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט בטכניון.
המחקר נערך על-ידי פרופ' מיכאל אבירם וקבוצת המחקר שלו מרמב"ם ומהטכניון, ביחד עם ד"ר חמוטל בורוכוב-נאורי וקבוצתה ממו"פ ערבה דרומית. המחקר התפרסם בעיתון היוקרתי (Journal of Agricultural and Food Chemistry (JAFC.
מנתוני המחקר עולה, כי לכל תשעת זני התמרים שנחקרו, יש יכולת מרשימה בעיכוב תהליכי חימצון הכולסטרול - שהם מהגורמים המרכזיים בזירוז טרשת העורקים ותוצאותיה - התקף לב ושבץ מוחין.
עוד נמצא, כי לתמרים יש יכולת ברורה לזרז סילוק של עודפי כולסטרול מתאי דופן העורק - תהליך שעשוי להביא להאטה, לבלימה ואפילו לרגרסיה של התפתחות טרשת העורקים, כאשר הזנים היעילים ביותר בעיכוב התהליכים הקשורים בהתפתחות טרשת העורקים הם: ברהי צהוב, דרי, מג'הול וחאלאווי.
במחקרם הקודם, שהתפרסם בשנת 2009 ב-JAFC, נמצא כי אכילת כשלושה תמרים ביום, אינה גורמת לעלייה ברמות הסוכר בדם, מורידה את רמות הטריגליצרידים בדם, ואף משפרת את איכות הכולסטרול בדם (הורדת מידת החימצון שלו).
לאור המחקרים הללו ואחרים, ממליצים החוקרים לצרוך במזוננו פירות וירקות, כאלו הקשורים לתזונה הים-תיכונית, ולתזונה המקראית כאחת. יתר על כן, לשימוש בפרי ובירק השלם, כמו גם לשילוב הפירות והירקות הראויים, יש עדיפות על-פני השימוש במרכיבים בודדים (הפעילים כנגד עקות חימצוניות ספציפיות) שכן כך מנטרלים טווח רחב של גורמים מחמצנים ומזרזי טרשת עורקים, וכתוצאה מכך - מגנים מפני מחלות לב וכלי דם.