נשים שאוכלות שתי מנות בשבוע של דגים שומניים, כמו סלמון, נהנות מהגנה מפני סרטן השד.
זוהי המסקנה אליה הגיעו חוקרים שסקרו כמות מוכבדת של מחקרים שהראו כי הוספת כמות זו של דגים לתזונה יכולה להוריד את הסיכון לפתח את הסרטן ב-14%.
הדגים מספקים חומצות שומן אומגה-3, החיוניות להתפתחות המוח והתגלו כבר כחומרים המורידים את הדלקתיות במוח, במערכת הקרדיווסקולרית (של הלב וכלי הדם) ובתאים אחרים.
ולמרות זאת, סקרים רבים מראים כי גם ילדים וגם אנשים בוגרים ממעטים לאכול דגים.
המקור התזונתי לחומצות שומן אומגה-3 הוא דגים בלבד, מאחר שהגוף אינו יכול לייצר אותן. מחקרים קודמים הראו כי אומגה-3 הוא סוג השומן המבטיח ביותר להורדת הסיכון לסרטן, אך התוצאות לא היו חד-משמעיות.
מנה עד שתיים בשבוע
צוות חוקרים בסין חקר את הקשר בין צריכת דגים ואומגה-3 לסיכון לסרטן שד. הם מדדו את כמות הצריכה הן ממקורות תזונתיים והן בעזרת בדיקות דם. את הממצאים פרסמו ב-British Medical Journal.
את עבודתם ביססו על תוצאות 26 מחקרים מארצות הברית, אירופה ואסיה, שכללו יותר מ-800,000 משתתפים ויותר מ-20,000 מקרים של סרטן שד.
המחקר שערכו גילה כי כל תוספת של 0.1 גרם, או 0.1% של אנרגיה ליום, שמקורה בחומצות שומן אומגה-3 מדגים, קשורה לירידה של 5% בסיכון. בסך-הכל, חומצות שומן אומגה-3 מדגים נמצאו קשורות לירידה של 14% בסיכון לפתח סרטן שד בין רמות הצריכה הגבוהות ביותר לנמוכות ביותר.
הסיכון היה הנמוך ביותר באוכלוסיות האסיאתיות, כפי הנראה משום שצריכת הדגים גבוהה יותר באסיה בהשוואה למדינות המערב.
ניתוח נתונים נוסף הראה כי כמות רבה יותר של דגים - 0.1 גרם נוספים, או 0.1% של אנרגיה שמקורה בחומצות שומן אומגה-3 שבדגים - נמצאה קשורה לירידה של 5% בסיכון.
כדי להשיג רמה כזו של ירידה בסיכון, נשים צריכות לאכול מנה עד שתיים של דגים שומניים, כמו סלמון, טונה או סרדינים, בשבוע.
לדברי החוקרים, המחקר מספק ראיות מוצקות לקשר בין צריכת חומצות שומן אומגה-3 לבין הסיכון לפתח סרטן שד.
סוגי דגים המכילים רמות גבוהות של חומצות שומן אומגה-3 כוללים טונה, סלמון, מקרל, הרינג, סרדינים ואנשובי. דגים לבנים בריאים כוללים קוד, חמור-ידם, פלאיס - גם הם מכילים רמות נמוכות יותר של חומצות שומן חיוניות.