צריכת גבינות הצאן בישראל מגיעה לכ-300 גרם לנפש בשנה, לעומת צריכה של כ-13 ק"ג לנפש במדינות מרכז אירופה.
כך עולה (יום ה', 20.11.03) מנתונים שפורסמו לקראת שבוע המזון ישראפוד 2003 בארגון קבוצת שטיר, אשר יתקיים בימים 24-26 בנובמבר 2003 בגני התערוכה בתל אביב.
במסגרת שבוע המזון ייערכו מספר אירועים חשובים ויוצגו שיטות וטכנולוגיות חדשות בתחום ייצור המזון ושיווקו. במקביל, תיערך תערוכת הוטקס לתעשיית האירוח. שבוע המזון ישראפוד מתקיים בשיתוף התאחדות התעשיינים ואיגוד לשכות המסחר.
במהלך שבוע המזון ייערכו מספר כנסים, ביניהם, כנס הקפה הראשון בישראל, כנס גני אירועים ואולמות אירועים, כנס לוגיסטיקה בהובלת מזון, כנס של בעלי המסעדות וכנס מנכ"לים בתעשיות המזון.
בשבוע המזון ישראפוד 2003 משתתפים כ-200 מציגים, המייצגים כ- 1,200 חברות מהארץ ומחו"ל ויגיעו אליו, בין היתר, משלחות קניינים ויצואנים מצרפת, מפולין, מברית המועצות ומארה"ב.
יניב המאירי, דור שישי ליצרני גבינה, המנהל את מחלבות המאירי בצפת שהוקמו בשנת 1840 ציין, כי עם השנים גברה המודעות של צריכת גבינות צאן, אולם קיים עדיין פיגור לעומת מדינות אירופה. לדבריו, בחלב כבשים ישנה כמות ויטמין C גבוהה פי שלוש מהכמות בחלב פרה, כמות הסידן גדולה פי שתיים וכמות חלבון גדולה פי 1.5 יותר מאשר בחלב עזים ופרה.
המאירי מסר, כי בשנת 2002 הגיע הייצור של חלב כבשים ל-10,389 אלפי ליטרים ומוצרי חלב העיזים עמד על כ-4,147 אלפי ליטרים. לעומת זאת, ייצור מוצרי החלב מבקר עמד על 1,154 מיליוני ליטרים.
על-פי נתונים שפורסמו, בשנה האחרונה יוצרו בישראל גבינות רכות בהיקף של יותר מ-81 מיליון ק"ג, כאשר רק כמיליון ק"ג היו מחלב כצאן. היקף הייצור של גבינות קשות היה כ-22 מיליון ק"ג כאשר רק 1.1 מיליון ק"ג היו מחלב צאן.
לדברי המאירי, טעמה של הגבינה הבולגרית נובעים מחומר הגלם - החלב של הכבשים היוצאות למרעה, מייצור איטי מאוד במהלך כל התהליך ומשימור הגבינה לתקופה של כ-10 חודשים עד שנה לפני מכירתה לשוק. לעומתה, הגבינה הצפתית מיוצרת בתוך סלסלאות קש ותהליכי שימורה נמשך כשבועיים.
בשבוע ישראפוד יוצגו טעמים חדשים לגבינה צפתית: קצך, סומסום, זעתר וכן גבינת ברינזה (בולגרית) במנות אישיות, גבינת קשקבל כבשים המאירי וגבינת ברינזה למריחה.
שבוע ישראפוד יציג בשבוע המזון מוצרים חדשים:
- ביג דדיס: תציג את המאכל הלאומי של דרום אפריקה, בילטונג - בשר מיובש. המתיישבים הראשונים בדרום אפריקה נהגו ליבש רצועות בשר עם תבלינים, כך שניתן היה ללעוס רצועת בילטנוג במשך שעות רבות. הבילטונג מיוצר מ-100% בשר בקר כשר. המוצר משווק באריזת 50 גרם בשקית, נאכל כחטיף לכל דבר ובאריזת 100 גרם ברצועות בשר שלמות ללעיסה ממושכת;
- א.ל. ייצור תבליני מימון: תחשוף ארוחות אורז מוכנות, בהם "ארוחת אורז ריזוטו פטריות" בסגנון איטלקי, "ארוחת אורז בנוסח מרוקאי" ו"ארוחת אורז ממטעמי הודו", מעושרים בשקדים או צימוקים, או גזר ותבלינים. ארוחות להכנה מהירה, קלה, ללא כימיקלים ותוספי מזון, כשר;
- טריאל ייבוא ושיווק מזון: ייחשפו משקה הפרעונים, ה"קרקדה", חליטת תה צמחים טעימות במיוחד, העשויות כולן מצמח היביסקוס סאבדאריפה, הגדל באפריקה. החליטות מוצעות עם אוכמניות, עם פטל אדום, תותי בר, מנטה, רימון, תפוחי עץ, ורד הבר, דומדמניות שחורות וחמוציות. עלי ההיביסקוס עשירים בחלבונים וויטמינים והם טובים לטיפול בהצטננות, למערכת העיכול, לכלי הדם, לתפקוד הלב וללחץ דם גבוה. אפשר להכין עם החליטות משקה חם או קר;
- קיבוץ גבע: יציג דגים שהוא מגדל בגידול אורגני, בבריכות מבודדות מבריכות הדגים הרגילות. הדגים ניזונים ממזון אורגני וישווקו תחת המותג "צלול" כשהם קפואים. הדג לשיווק הוא האמנון ומינים נוספים;
- חברת הר-זהב מילניום: תציג עשרות סוגי פירות, סוגי מחית של פרי קפוא ובסיס מוכן לסורבה להכנה מהירה במכונת גלידה;
- חברת א.ג.ס. ירוק מסחר ושירותים: תציג מוצרי חלבה וטחינה גולמית אל-ארז במשקלים שונים ששווקה עד-כה בעיקר בצפון הארץ;
- נתיב יין: תחשוף משקאות חדשים בהם "אבסינט רודניק'ס 70%", ליקר קרם קטאלן, משקה מסורתי מקטאלוניה, ויסקי גלן סילבר'ס 40%, סנגריה שילוב של יינות אדומים עם תרכיזי פרי הדר ופיניאטו, ליקר אננס עם ויסקי;
בנוסף, יוצג בשבוע המזון מכשיר חדשני, אשר הוכנס לשימוש במכון למיקרוביולוגיה של מזון שמושבו בטירת הכרמל. המכשיר מאבחן חיידקים פתוגניים במזון, במהירות גבוהה.
המכשיר נקרא BAX ופותח על-ידי החברה האמריקנית הנודעת דו-פונט. החדשנות במכשיר נובעת מיכולתו לאבחן חיידקים פתוגניים במזון על-פי ה-DNA שלהם ומסוגל לאתר אפילו חיידק בודד.