מחקר חדש מספק עדויות נוספות כי מרכיבים בכרוב, בתרד ובירקות ירוקים נוספים יכולים לסייע בהגנה על עיניים מזדקנות מפני קטרקט.
בניסוי, גילו חוקרים כי בתאי העין של אנשים שטופלו בחומרים נוגדי חמצון הנקראים לוטאין וזאקסנטין (פיגמנט צהוב), נראה פחות נזק לאחר שנחשפו לקרניים אולטרא-סגוליות, היסוד באור השמש הנחשב כגורם עיקרי לקטרקט.
קטרקט מופיע כשפרוטאינים בעדשות העיניים מתחילים להפוך לגוש, יוצרים ענן חלבי שמערפל ומטשטש את הראייה. כיום, בארצות הברית בלבד סובלים כ-20 מיליון איש מקטרקט, ומחקרים טוענים כי ככל שאנו חשופים ליותר קרני שמש בחיים כך גדל הסיכון שלנו לסבול מקטרקט.
קשה לומר, לדברי החוקרים, איזו כמות צריכים להוות נוגדי החמצון בתזונה שלנו, בהתחשב בכך שידוע מעט מאד על הדרך בה נוגדי החמצון מגיעים דרך מחזור הדם לעיניים.
מזונות המכילים כמויות גדולות במיוחד של לוטאין וזאקסנטין כוללים כרוב, ברוקולי, לפת ותרד. לדברי החוקרים, קיימות כבר עדויות לכך שאנשים האוכלים פירות וירקות בכמות גדולה נמצאים בסיכון נמוך יותר ללקות בקטרקט. כדי להבין מדוע, גידלו החוקרים תאים של עדשות של בני אדם במעבדה, ואז הוסיפו לוטאין, זאקסנטין, ויטמין E, או השאירו את התאים ללא כלום. לאחר מכן חשפו את תאי העין לקרניים אולטרא סגוליות, כדי לחקות את השפעת אור השמש.
אותם תאים שטופלו בלוטאין ובזאקסנטין הראו באופן משמעותי פחות נזק בעקבות החשיפה לקרניים האולטרא סגוליות מאשר תאים שלא נהנו מההגנה אותה סיפקו נוגדי החמצון. ולמרות שוויטמין E ידוע כמגן מפני קרניים אולטרא סגוליות, הלוטאין והזאקסנטין ללא ספק סיפקו הגנה טובה הרבה יותר.
יחד עם זאת, מחקרים אחרים הראו כי הן ויטמין E ו-C מגנים על תאי הגוף מפני נזק הנגרם מהרדיקלים החופשיים שהם תוצר לוואי נורמלי של חילוף החומרים. יש לציין כי אכילה של מזונות העשירים בחומרים נוגדי חמצון עדיפה תמיד על תוספות מזון כדי להנות גם מיתרונותיהם של יתר המרכיבים במזון.