מדענים גילו מדוע אכילה המבוססת על תזונה ים תיכונית, עשירה בפירות, ירקות ובמיוחד שמן זית, יכולה לסייע במניעת סרטן השד אצל נשים.
המפתח הוא חומצת שמן, הרכיב העיקרי בשמן הזית.
החוקרים, מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת פיינברג שבשיקגו, אומרים כי חומצת שמן עוצרת את פעולתו של אונקוגן (מפעיל ומווסת תהליכים במחזור החיים של התא ובתנאים מסוימים יכול להפוך תא תקין לתא סרטני) הגורם לסרטן והנקרא HER-2/neu, ואשר נמצא אצל כ-30% מחולי סרטן השד. לדבריהם, יש בידם את ההסבר מדוע התזונה הים תיכונית כה בריאה.
רופאים וחוקרים מודעים לכך שאכילה המבוססת על תזונה ים תיכונית מפחיתה את הסיכון לסרטן השד ולמחלות אחרות כמו מחלות לב. אך עד כה הסיבה לא היתה ידועה.
החוקרים, בארצות הברית ובספרד, חקרו את השפעת חומצת השמן במחקרים מעבדתיים על תאי סרטן שד. לטענתם, הם מסוגלים להראות כיום כי הרכיב העיקרי של שמן הזית, חומצת השמן, מסוגל לווסת את האונקוגן החשוב ביותר בסרטן השד.
המקור החשוב ביותר לחומצת השמן הוא שמן הזית
הם גילו כי חומצת השמן לא רק שדיכאה את פעולת האונקוגן, אלא שגם שיפרה את יעילותה של התרופה לסרטן השד 'הרספטין' - טיפול ממוקד המיוצר על-ידי חברת התרופות השוויצרית 'Roche Holding AG' הפועל נגד האונקוגן HER-2/neu.
חולים בסרטן השד עם גידולים בהם אובחנה המצאותו של האונקוגן HER-2/neu סובלים מצורה אגרסיבית של המחלה ובעלי סיכויים מעטים להרפא.
החוקרים ציינו כי לא קיימת כל עדות לכך ששמן הזית רעיל, וכי צריכה של שמן זית בטוחה לחלוטין. הממצאים דווחו בעיתון "תולדות האונקולוגיה".
למעלה ממיליון מקרים של סרטן השד מאובחנים בכל העולם בכל שנה. בשנת 1998 גרמה המחלה למותם של 1.6% מכל מקרי המוות של נשים, כך על-פי הסוכנות הבינלאומית למחקר הסרטן בליאון, צרפת.
למרות שחומצת השמן פועלת נגד האונקוגן באופן שונה מאשר ההרספטין היא משפרת את יעילות התרופה. אך החוקרים הדגישו כי למרות שתוצאות המעבדה נראות מבטיחות, יש צורך במחקרים נוספים. הם מקווים לחשוף ולגלות את המנגנון בו החומצה תוקפת את האונקוגן ומתכננים מחקרים בבעלי חיים החולים בסרטן השד כדי לראות עם תזונה עשירה בשמן זית יכולה לשנות את פעילות האונקוגן ואת השפעת ההרספטין.