חוקרים מצאו סיבה נוספת לאכול נכון: מחקר חדש מציע כי תזונה עשירה בפירות, ירקות ומוצרי חלב עשוייה למנוע את התפקוד הלקוי המתפתח עם הגיל.
המחקר, שעקב אחר 9,404 אמריקנים בגיל העמידה במשך תשע שנים, גילה כי תזונה בריאה היתה בעלת יתרונות משמעותיים במיוחד בין הנשים האפרו-אמריקניות שבדרך כלל נמצאות בסיכון גבוה יותר מאשר נשים לבנות לפתח מוגבלויות כשהן מזדקנות.
החוקרים גילו כי נשים אפרו-אמריקניות שאכלו יותר פירות וירקות על בסיס יומי נטו לפתח פחות - בשליש עד חצי בעיות של פעילות כמו הליכה, טיפוס מדרגות ועבודות בית מאשר אלו שצרכו מעט מתזונה זו. צריכה גבוהה של מוצרי חלב כמו חלב, גבינה ויוגורט הראו אף השפעה מגנה חזקה יותר.
יתרונות דומים נמצאו בקרב נשים לבנות - לפחות כאשר נבדקה צריכת הפירות והירקות - למרות שההשפעה המגנה לא היתה כה חזקה.
הממצאים פורסמו בעיתון האמריקני של "תזונה רפואית".
תזונה ידועה מזה זמן רב כגורם למחלות רבות, כולל מחלות לב, סוכרת, מספר סוגי סרטן ו'מחלת העצמות' - האוסטאופורוזיס. אך פחות ידוע על תפקיד התזונה בליקויים הקשורים להזדקנות, כך טוענים מחברי המחקר הנוכחי.
לטענתם, יש לבדוק ולבחון את צריכת מספר המנות המומלץ של מוצרי חלב, פירות וירקות בשל הפוטנציאל שלה להוריד את שכיחות המוגבלויות באוכלוסייה המזדקנת. הם מדגישים גם כי השמנה, חוסר בפעילות גופנית, צריכת אלכוהול ועישון הם גורמים שניתנים לשינוי אך מעט מאד ידוע על תפקיד התזונה.
מומחים ממליצים כי מבוגרים יאכלו שתיים עד שלוש מנות של מוצרי חלב דלי שומן וחמש עד תשע מנות של פירות וירקות ביום.
המחקר כלל 9,404 גברים ונשים אפרו-אמריקנים ולבנים בין הגילאים 45 ל-64. עם תחילת המחקר, מילאו המשתתפים שאלונים בהם נשאלו על תדירות אכילת מזונות שונים. לאחר כתשע שנים, 67% מהנשים האפרו-אמריקניות פיתחו בעיות בהליכה, טיפוס מדרגות, כריעת ברך או סוגים אחרים של תנועת הגפים התחתונות.
גברים לבנים סבלו הכי פחות מבעיות מסוג זה, כש-37% מהם דיווחו על מוגבלות של הגפיים התחתונות. נשים אפרו-אמריקניות היו גם בעלות השיעור הגבוה ביותר של סוגים אחרים של מוגבלות, כמו קושי בביצוע עבודות הבית או צרכים בסיסיים יותר כמו יציאה מהבית או אף מהמיטה.
יחד עם זאת, נשים אפרו-אמריקניות עם הרמות הגבוהות ביותר של פירות ירקות ומוצרי חלב בתזונה נטו הרבה פחות לפתח מוגבלויות אלו.
על-פי צוות החוקרים תזונה בריאה יכולה למנוע ליקויים פיסיים במספר דרכים. הסידן והוויטמין D במוצרי החלב יכולים למנוע בעיות הקשורות לאוסטאופורוזיס ולירידה בחוזק השרירים.
פירות וירקות עשירים בחומרים נוגדי חמצון - חומרים מזינים המגיבים להשפעות המזיקות של החמצן על התאים - רדיקליים חופשיים - חומרים שהם תוצר לוואי טבעי של חילוף החומרים ושבמשך הזמן יכולים לגרום לנזק מצטבר לרקמות הגוף.
הסיבה המדוייקת מדוע תזונה בריאה מגנה יותר על נשים אפרו-אמריקניות מאשר על נשים לבנות טרם ברורה. הממצאים יכולים לשקף את השוני בסוגי המוצרים או במוצרי החלב שנשים אפרו-אמריקניות ונשים לבנות אוכלות. לדוגמא, נשים אפרו-אמריקניות אכלו יותר ירקות ירוקים כהים וקיבלו יותר ויטמין A ו-C מאשר נשים לבנות.