למרות שדיאטה דלת שומן היא כבר מזמן חלק נכבד מן המלצות להורדת
רמות כולסטרול גבוהות, מחקר שפורסם אתמול בארה"ב (ב', 2.5.05) מצביע על החשיבות של החלפת מזונות שומניים עם מזון בריא - והכוונה אינה לעוגיות או צ'יפס ללא שומן...
בהשוואה בין שתי דיאטות דלות שומן - האחת מבוססת על צמחונות והאחרת על ה'מזון הנוח', האופייני לתזונה האמריקנית - גילו החוקרים כי התפריט המבוסס על הצמחונות גרם לירידה משמעותית יותר ברמות הכולסטרול LDL של משתתפי המחקר - החלק "הרע" של הכולסטרול הקשור למחלות קרדיווסקולריות.
לאחר ארבעה שבועות, אצל 59 מהגברים והנשים שאכלו על-פי הוראות הדיאטה הצמחונית ירד סה"כ הכולסטרול בממוצע ב-18 נקודות (מיליגרם לדציליטר של דם) וה-LDL ירד ב-14. זאת, בהשוואה ל-9 נקודות ו-7 נקודות, בהתאמה, בקרב 61 מבוגרים בקבוצת ההשוואה.
הממצאים מדגישים כי ההמלצות ה'מסורתיות' של הדיאטה להורדת הכולסטרול - ההנחיה לאכול מזונות דלי שומן - הן כפי הנראה פשטניות מדי. החוקרים, מאוניברסיטת סטנפורד שבקליפורניה סוברים כי ההנחייה גרמה לאנשים רבים לבחור במזונות מעובדים מופחתי שומן, אך לא בפירות, ירקות וחיטה מלאה היכולים לסייע בהורדת הכולסטרול.
המסר הפשטני של המנעות משומן השתנה בשנים האחרונות להמלצה של 'מה כן כדאי לאכול' -כולל פירות, ירקות, קטניות, אגוזים וחיטה מלאה, וממצאי מחקר עדכני זה תומכים בשינוי, כך פורסם בעיתון 'רפואה פנימית'.
במחקר לקחו חלק 120 בוגרים בגילאים 30-65 שהיו בעלי רמות כולטרול LDL גבוהות במידה מתונה. שתי הדיאטות שהמשתתפים נתבקשו לנהוג על-פיהן, באופן אקראי, היו נמוכות בסה"כ השומן - 30% מכמות הקלוריות היומית, ושומן רווי, שהוגבל ל-10% מהקלוריות. הדיאטות היו גם שוות בכמות הכולסטרול, החלבון והפחמימות.
השוני היה בסוג המזון: דיאטה אחת הורכבה ממנות יומיות גדולות של חיטה חלאה כמו שיבולת שועל ואורז חום, יחד עם ירקות, חלבון סויה, פירות, קטניות ואגוזים. השומן הרווי סופק על-ידי כמויות מתונות של חמאה, ביצים וגבינה.
הדיאטה השניה, היתה אמורה לחקות את הדיאטה של האמריקני הממוצע המנסה להוריד ברמות השומן במזון: מזונות כמו עוף רזה, תפוחי אדמה, גבינות מופחתות שומן וחטיפי מזון מופחתי שומן.
כפי שצויין, אצל הקבוצה שעקבה אחר הדיאטה 'בסגנון צמחוני' נראתה ירידה ברמות הכולסטרול הכללי וברמות ה-LDL שהיתה פי שניים מאשר אצל משתתפי הקבוצה השנייה, לאחר ארבע שבועות.
היתרונות לא היו אוניברסלים כפי שהחוקרים גילו, מאחר ונראה שוני בן אדם לאדם בכל קבוצה. אצל חלק מן האנשים נראתה ירידה משמעותית ברמות הכולסטרול בעוד אצל מספר קטן בכל קבוצה נראתה עלייה. בסה"כ הדיאטה בסגנון צמחוני נחלה הרבה יותר הצלחה.
יתרון הדיאטה 'הצמחונית' אינו מגיע ממרכיב אחד בלבד. במקום זאת, היתרון נובע מהשילוב של 'לוחמי' כוסלטרול טבעיים הנמצאים במזונות אלו, כולל סיבים וסטרול צמחי - רכיב המוריד את הכולסטרול המוסף כיום למרגרינה ולמיצים שונים במיוחד למטרה זו.
יצויין כי אנשים אינם צריכים להפוך לצמחונים כדי להנות מיתרונות אלו מאחר והמנעות מבשר אינה הופכת את התזונה לבריאה יותר. במקום זאת יש לכלול בתזונה ירקות, קטניות, חיטה מלאה ואגוזים.
המחקר למעשה תומך בהנחה כי דיאטה, בנוסף לתרופות, יכולה לשחק תפקיד חשוב בהורדת הכולסטרול.