ראש השנה מתקרב, ומכירות הדבש מגיעות לשיאן. שוק הדבש נאמד בכ-120 מיליון ש"ח בשנה בממוצע, כאשר בחודש שקודם לראש השנה מתבצעות כ-55% ממכירות הדבש השנתיות.
התחזית למכירות הדבש לקראת החג הקרוב נאמדת בכ-55 מיליון ש"ח, המשקפות מכירות של 1,700 טון דבש. כך עולה מסקירה שערך אגף הכלכלה באיגוד לשכות המסחר לרגל ראש השנה.
מסקירת כלכלני האיגוד עולה, כי בשנת 2004 יצור הדבש בארץ עמד על 3,600 טון, המשקף גידול של כ-13% לעומת שנת 2003. לעומת זאת בענף צופים, כי בשנת 2005 תחול ירידה של 11% ביצור הדבש ל-3,200 טון.
נתונים מתוקים מדבש
יורם פז, ממכוורת עמק חפר, מציין כי כ-85% ממכירות הדבש בשנה הן של דבש טהור ודבש מעושר במזון מלכות, שייצורו תלוי בסוג הצומח הדומיננטי שמצוי בסביבת הכוורת. על הזנים השונים נמנים אקליפטוס, אבוקדו, הדרים, פרחי בר שונים, שיזף ועוד.
כ-15% ממוצרי הכוורת הנותרים כוללים מוצרי דבש שונים כמו מזון מלכות, תוסף מזון עשיר מיוחד לשיפור תפקוד גופני, שמכירותיו מתחזקות לקראת החורף וכן מוצרי בריאות כגון פולן ופרופוליס.
כמו כן, ישנם מוצרים שמשלבים אלמנטים דומיננטיים של דבש ונכנסו לשוק בשנים האחרונות כמו ממרחי דבש בטעמים שונים, ביניהם: דבש-חלבה, דבש-שוקו, דבש-בוטנים ודבש קל/לייט מופחת קלוריות. בכפית דבש יש 25 קלוריות.
נכון להיום הדבש מופק בכ-90,000 כוורות הפזורות ברחבי הארץ, כאשר כל כוורת מפיקה בממוצע כ-45 ק"ג דבש בשנה. לפני 10 שנים תפוקת הדבש הממוצעת לכוורת עמדה על 75 ק"ג, אך תפוקת הכוורות פוחתת משנה לשנה עקב ריבוי בניה, עקירת פרדסים ופגיעות של טפילים ומזיקים.
יבוא הדבש לישראל היה נמוך בשנים האחרונות בעיקר כתוצאה משיעור מכס גבוה העומד על כ-255%. על-פי נתוני המכס, בשנת 2004 היה יבוא של 505 טון דבש, שבא לכסות על המחסור בדבש בשנת 2003.
כ-80% מהיבוא הגיע מארה"ב והשאר מפולין, צ'כיה וסין. לעומת זאת, בשמונת החודשים הראשונים של שנת 2005 היבוא עמד על כ-100 טון בלבד. הצפי הוא שעד סוף 2005 ייבאו עוד 400 טון דבש לישראל.
מהסקירה עולה, כי צריכת הדבש הממוצעת לנפש בישראל עומדת על חצי ק"ג, פחות מאשר באירופה וצפון אמריקה, שם הצריכה הממוצעת עומדת על כ-2 ק"ג לנפש. משפחה ממוצעת בארץ מוציאה כ-43 ש"ח על מוצרי דבש בשנה. מחירי הדבש הינם יציבים למדי לאורך השנה ונעים בתנודות של אחוזים בודדים.