|   15:07:40
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
טיפול בתא לחץ: להתחזק בנשימה
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?

השנה - בריאות במחשבה תחילה

נתחיל בזה שלא נגיע לארוחת החג על בטן ריקה דילוג על ארוחות או "שמירת" הקלוריות לארוחת החג, עשויים לגרום לאכילת יתר בארוחה ולצריכה קלורית גבוהה יותר העדיפו לאכול מזונות שערכם התזונתי גבוה וערכם הקלורי נמוך
06/09/2015  |   ליטל פיינגרץ   |   כתבות   |   חגים ומועדים   |   תגובות
איכלו דגים בריאים [צילום: נתי שוחט, פלאש 90]

מי שלא אמר אף פעם את המילים "אחרי החגים..." כנראה שטרם מלאו לו חמש שנים. כולנו מודים, שאנחנו דוחים דברים שנועדו עבורנו למאוחר יותר וכך נולד הביטוי "אחרי החגים". אם שכחתם להלן תזכורת, למשל: אחרי החגים, "אני מבטיח שאחזור לאכול בריא, או "נמאס לי להרגיש לא טוב אחרי ארוחות החג ובקרוב אתחיל בדיאטה חדשה", או "אקפיד להתאמן שלוש פעמים בשבוע". אבל בכל פעם מחדש אנו מוצאים את עצמנו מאחלים שוב ושוב את אותם הדברים לשנה החדשה שנתחיל "אחרי החגים". אך המשקל לא יורד וההרגלים נותרים בעינם.

ובכן, על-מנת להצליח להשיג תוצאות שיישמרו לאורך זמן, רצוי שנקנה הרגלי תזונה בריאים כבר בחג "ושנהיה לראש ולא לזנב".

אז איך נערכים לארוחת חג בריאה יותר?

ארוחות מסודרות במשך היום

נתחיל בזה שלא נגיע לארוחת החג על בטן ריקה. דילוג על ארוחות או "שמירת" הקלוריות לארוחת החג, עשוי לגרום לאכילת יתר בארוחה ולצריכה קלורית גבוהה יותר, דבר שעלול להביא לעלייה במשקל. מומלץ להקפיד על אכילת ארוחות מסודרות ולהימנע ממצב של רעב מוגבר. כמו-כן, מומלץ לאכול ארוחות קטנות יותר במשך היום, ובצהריים להעדיף לאכול ארוחה קלה כמו למשל, כריך עם ממרח וירק.

העיניים אוכלות - עיצוב שולחן החג

עריכת שולחן חגיגי ואסתטי תורמת להנאה מהאוכל המוגש. עם זאת, על-מנת שנאכל בהנאה רבה, נסיים את הארוחה שבעים ולא נפריז באכילה, רצוי להגיש את האוכל במנות אישיות ובצלחות קטנות. הגשה בכלים מרכזיים, תגרום לנו לבחור לאכול כמות רבה יותר, משום שטבעי הדבר שנרצה עוד ממאכל שטעים לנו ומונח לפנינו על השולחן. מחקרים הראו, כי גודל המנה משפיע על הכמות שנאכל, אכילה על צלחת קטנה, שנראית עמוסה באוכל, גורמת לנו לחשוב שאכלנו יותר ממה שאכלנו באמת ובכך מפחיתה את הצורך באכילה נוספת.

זה בראש שלך - לפני שזה בצלחת שלך

לפני שאתם מגיעים לארוחת החג, אני ממליצה לדמיין מה הולך להיות בארוחת החג ולבחון מה מבין כל אופציות הכי בא לי? מה הכי ישביע אותי לטווח הארוך ובאיזו כמות. תכנון נכון של הארוחה, הקשבה לתחושות הרעב והשובע ובחירה של מזונות אהובים, תגרום לכך שנצא מהארוחה שבעים, מרוצים וללא נקיפות מצפון.

התוכנית שבראש - דמיון מודרך

כהכנה לארוחת החג אני ממליצה לעשות את התרגיל הבא:

  • עצמו את העיניים, דמיינו שאתם יושבים מול שולחן החג. דמיינו את האוכל המונח על השולחן, החל מהמנה הראשונה, המנה העיקרית והמנה האחרונה;

  • כעת תבחרו לשים בצלחת את כל מה שהייתם רוצים לאכול ולפני שאתם מדמיינים שאתם אוכלים את מה שמונח על הצלחת, דמיינו איך זה ירגיש אחרי שתסיימו לאכול את מה שבחרתם;

  • אם אתם מרגישים שזה יותר מדי, תחליטו על מה הייתם מוותרים? מה הייתם משנים? ומה הייתם בוחרים מחדש לאכול כדי לצאת מהארוחה שבעים, מסופקים וללא רגשות אשם?

  • אחרי שבחרתם מחדש, תחזרו על זה שנית ודמיינו שוב. דמיינו את האוכל המונח על השולחן, אך הפעם תשימו בצלחת את מה שבחרתם מחדש לאכול;

  • דמיינו שאתם מתחילים לאכול, חישבו איך האוכל מרגיש בפה, הטעם והמרקם, טמפרטורת המזון, הרגישו איך האוכל מחליק לכם בגרון, עד שתסיימו לאכול.

כיצד אתם מרגישים עכשיו?

קלילים יותר? שבעים יותר? עדיין רעבים? מרוצים? התשובות לשאלות הללו הם רק חלק מהתגובות של מטופלים שעבדו איתי. מהניסיון של אנשים שעשו את התרגיל הזה, מסתבר שמרביתם אמרו לי שהתרגיל עזר להם לבחור נכון יותר את מה לאכול ובעיקר לא להפריז באכילה. ממליצה לכם לנסות.

מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה

העדיפו לאכול מזונות שערכם התזונתי גבוה וערכם הקלורי נמוך. מזונות כמו: ירקות ופירות, מוצרי בשר רזים, דגים בריאים, קטניות ודגנים מלאים. מוצרי בשר רזים כמו למשל: עוף, הודו, סינטה, שייטל, אווזית, כתף מרכזית, שריר הזרוע, פילה בקר. דגים בריאים: דג ים העשיר יותר בחלבון ובחומצת השומן הבלתי רוויה - אומגה 3, כמו: סלמון, טונה, לוקוס, דניס, בורי, לברק, נחשבים לבריאים יותר. הדגים שפחות מומלצים לצריכה הם דגי המים המתוקים הנחשבים לשמנים יותר ואינם מכילים אומגה 3 וביניהם: קרפיון, נסיכת הנילוס ואמנון. דג טרי הוא דג בריא - טריות הדג חשובה אף היא, ערכיו התזונתיים של הדג נשמרים יותר כאשר הדג הוא טרי.

בישול מופחת שומן

הקפדה על כמויות השמן בעת הכנת התבשיל, יכולה לחסוך מאיתנו צריכה של קלוריות מיותרות. בכפית אחת של שמן יש כ-45 קלוריות ו-5 גרם שומן. אם נדע כיצד לבשל בריא במעט שמן, מבלי לפגוע בטעם המזון, נוכל לחסוך הרבה מאוד קלוריות.

  • הקפצה: אם ברצונכם לטגן, טגנו בהקפצה והשתמשו במחבת ווק בחום גבוה, הוסיפו כפית שמן בתחילה והקפידו על ערבוב תכוף. הקפצה במחבת מתאימה להכנת תבשילי ירקות, עוף, בקר וטופו מוקפצים.

  • צלייה: שיטת הצלייה טובה ומומלצת בעיקר להכנת דגים. צלייה בטמפטורה גבוהה, מקצרת את משך הכנת הדג ושומרת על ערכיו התזונתיים.

  • רוטב: השתדלו למדוד בכפית או בכף את השמן שאתם מוסיפים לסלטים והכינו מראש רטבים דלי שומן כמו: חומץ בלסמי וחומץ הדרים, מיץ לימון, רוטב סויה, ותבלו בעשבי תיבול קצוצים. שיטות הבישול מומלצות נוספות: אידוי, בישול ואפייה.

מים דיאטטים

מחקרים מראים, כי צריכה מרובה של מים במשך היום, תורמת להגברת חילוף החומרים ולשריפת השומן בגוף. תהליך שריפת השומן בגוף יעיל יותר כשהגוף רווי בנוזלים. כמו-כן, שתייה לפני ותוך כדי הארוחה, תורמת לתחושת השובע, ובכך עשויה להביא לצריכה קלורית נמוכה יותר בארוחת החג. במידה ורוצים להוסיף טעם למים, רצוי להוסיף עלי לואיזה או עשבי תיבול, פלחי לימון ופלחי תפוז ולהמעיט בשתייה ממותקת. לאורך כל היום מומלץ להגיע לפחות לשמונה כוסות מים ביום.

טעימות של מתוקים

בראש השנה אנו טובלים תפוח בדבש בשביל שתהיה לנו שנה טובה ומתוקה. למעשה אנחנו מתחילים את ארוחת החג כבר מהקינוח, רק שלרוב בסוף הארוחה מחכים לנו עוד שלל מתוקים נוספים, ובא לנו לטעום מכל העולמות. לכן עלינו להיות עירנים יותר ולבחור מנה אישית אחת מאשר להרבות בטעימות. כשאנו אוכלים טעימות מהקינוחים, דעתנו לרוב מוסחת והחשיפה לטעמים חדשים מקשה עלינו לעצור בכמה ביסים בודדים. לכן, השתדלו לבחור בקינוח אישי ואכלו אותו לאט, בישיבה וביחד עם שתייה, פינוק עד הסוף. העדיפו לבחור בקינוחים בעלי ערך קלורי נמוך יותר כמו: פרוסת עוגת דבש, כוס של סלט פירות או פרי חתוך, אפשר להתענג על תמר עם חופן אגוזים ליד או חופן גרגרי רימון.

כדי שלא תגידו שאני רק נותנת עצות כלליות, אני שמחה לשתף אתכם בהצעה קונקרטית לסעודת החג, שבו תמצאו ארוחה טעימה, בריאה ושלא תוסיף לכם ייסורי מצפון קלורי.

שולחן לערב ראש השנה
תפריט לארוחת ערב החג:
▪ ▪ ▪

ברכות:

רבע תפוח טבול בדבש
חופן גרגירי רימון
כוס יין
ערך קלורי - כ-150 קלוריות

מנה ראשונה:

דג בורי עם ירקות
ערך קלורי - כ-250 קלוריות
או
מרק עוף עם ירקות
ערך קלורי - כ-150 קלוריות

מנה עיקרית:

פרוסת צלי בקר עם דלעת וגזר ותפוח-אדמה קטן
ערך קלורי - כ-250 קלוריות
או שוק עוף בדבש עם שלוש כפות אורז או חצי בטטה
ערך קלורי - כ-200 קלוריות

קינוח:

פרוסת עוגת דבש
ערך קלורי - כ-150 קלוריות
או
כוס סלט פירות
ערך קלורי כ-120 קלוריות
סך-הכל: 800-650 קק"ל

מתכון: עוגת תפוחים בסילאן

ערך קלורי כ-150 קק"ל בפרוסה. את העוגה אופים בתבנית אינגליש קייק באורך 30 ס"מ.

רכיבים:

1/4 כוס סוכר חום
1/3 כוס סילאן טבעי
1/2 כוס טחינה גולמית
1 כפית קינמון טחון
1/3 כוס שמן קנולה
2/3 כוס נקטר תפוחים דיאט
2 כוסות קמח תופח
2 תפוחים מגולענים (לא קלופים) וחתוכים לקוביות בגודל של 1 ס"מ

אופן ההכנה:

  • מחממים את התנור לחום בינוני 180 מעלות, משמנים את התבנית בתרסיס שמן.

  • שמים בקערה הסוכר, סילאן, טחינה, קינמון ושמן ומערבבים (בכף עץ או מטרפה ידנית), עד לקבלת מרקם אחיד. מוסיפים מחצית מכמות הקמח ומחצית מכמות המיץ ומערבבים לעיסה אחידה. מוסיפים את שאר הקמח, שאר המיץ ואת התפוחים ומערבבים שוב, עד לקבלת עיסה אחידה וחלקה.

  • יוצקים את העיסה לתבנית ומיישרים את העיסה לגובה אחיד.

  • אופים בתנור במשך 40 דקות או עד שהעוגה יציבה ומתחילה להזהיב. מוציאים ומצננים בטמפרוטורת החדר.

הכותבת היא דיאטנית קלינית B.SC ברשת סטודיו C
תאריך:  06/09/2015   |   עודכן:  06/09/2015
ליטל פיינגרץ
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
השנה - בריאות במחשבה תחילה
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  חגים ומועדים
ראש השנה, יום הכיפורים וחג הסוכות אוטוטו כאן - להלן מספר כללי בטיחות לציבור הרחב.
06/09/2015  |  אנדרי מטיאס  |   כתבות
לקראת הימים הנוראים יד שרה קוראת להנהלות בתי-הכנסת ולגבאים להנגיש את בתי-הכנסת לציבור האנשים בעלי הקשיים התפקודיים, על-מנת לאפשר לכל אדם הרוצה להגיע ולהשתתף בתפילות.
06/09/2015  |  שני רוזנפלד  |   כתבות
היזם ואיש השיווק מרטין בוקסדורף מציע לקראת החג המתקרב דרך מקורית ויעילה במיוחד לגיוס תרומות. איש השיווק מציע פגישה של ייעוץ עסקי ושיווקי תמורת תרומה לנזקקים לראש השנה.
הזמן בורח, הזמן טס, קחו אוויר לריאות.
06/09/2015  |  ליאורה קוזלובסקי   |   שירים
1. 'תשליך' הוא מנהג יהודי, אשר נהוג לקיימו בראש השנה. המנהג כולל עריכת תפילה על יד מקור מים, ומקורו במאה ה-15 באשכנז.
03/09/2015  |  נעמה גרין  |   כתבות
רשימות נוספות   /   חגים ומועדים  
תשרי בנתב"ג: היכונו ל-1.7 מיליון נוסעים  /  מירב ארד
אסם מציגה מוצרים חדשים לחג  /  גלית יצחק-אוגנוב
יוסרו מגבלות מכס על יבוא בשר בקר  /  מחלקה ראשונה
עוגנים  /  יצחק מאיר
ראש השנה - יומיים של קודש  /  שמעון זיו
אלול: התחזקויות וזכויות  /  נעמה גרין
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אורי מילשטיין
אורי מילשטיין
פרוץ מלחמת העולם השנייה בהתקפת גרמניה על פולין; הפייסנות של צרפת ואנגליה כלפי גרמניה גרמה לתוצאה הפוכה; צבא צרפת היה חזק מצבא גרמניה אך התרבות הצבאית הצרפתית הייתה תבוסתנית; ניצחון...
דרור אידר
דרור אידר
ההגדה אינה מסמך קפוא אלא טקסט גנרי שמחזיק רעיון המתחדש עלינו מדי תקופה    ממצרים העתיקה שבה העבדים העברים סיפרו על יציאת האבות מהגלות, עד ליציאת מצרים של תקופתנו היא מדינת ישראל
איתמר לוין
איתמר לוין
למחדל של 7 באוקטובר מוסיפה הממשלה את סכנות החורבן הכלכלי, האנטישמיות והמפלגתיות בארה"ב    הערות על נצח יהודה ומינוי ראש אמ"ן, ולקח מאיר עיניים ממשה רבינו
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il