בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
|
|
|
מלח: כל המפחית הרי זה משובח
|
מסקר שערך משרד הבריאות עולה שצריכת מלח אצל מבוגרים גבוהה מן ההמלצה: אנשים צורכים כשמונה גרם בממוצע ונשים כשישה גרם ● בקרב בני-נוער הנתונים יותר מדאיגים: בנות צורכות פי 2 מהכמות הרצויה והבנים כמעט פי 3
|
כ-2/3 מהמלח בתפריט, מקורו ממזון מתועש [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
משרד הבריאות הודיע לפני כשלושה חודשים על מיזם לאומי להורדת כמות הנתרן שאנחנו צורכים. כידוע, צריכה גבוהה של מלח, קשורה למחלות שונות כגון: יתר לחץ דם, התקפי לב, שבץ, התפתחות אבני כליה ועוד. מלח ונתרן הם לא אותו דבר בדיוק. מלח הוא תרכובת כימית של נתרן וכלור. בחישוב גס, 1,000 מ"ג (גרם 1) של נתרן שווה כ-2.5 גרם (כחצי כפית) מלח. ההמלצה לצריכת נתרן למבוגרים היא 1,500 מ"ג או 3.7 גרם מלח (כ-3/4 כפית). כאשר הגבול המירבי הוא 2,000 עד 2,400 מ"ג נתרן או כ-6-5 גרם מלח (באריזות מזון מציינים את כמות הנתרן). מסקר שערך משרד בריאות עולה, שצריכת מלח אצל מבוגרים, גבוהה מן ההמלצה: אנשים צורכים כשמונה גרם בממוצע ונשים כשישה גרם. בקרב בני-נוער הנתונים יותר מדאיגים: בנות צורכות פי שניים מהכמות הרצויה והבנים כמעט פי 3.
|
המלצות להורדת המלח בתפריט
|
|
מהם מקורות המלח בתפריט שלנו? כ-2/3 מהמלח בתפריט, מקורו ממזון מתועש / מעובד. לכן, מומלץ להפחית את כמות האוכל המתועש והמעובד בתפריט (יש לזכור שאם אוכלים אוכל מתועש / מעובד, אז רק "פעם ב...", ולא באופן יומיומי). שאר המלח בתפריט שלנו, נמצא באוכל באופן טבעי ומוסף בבישול ובשולחן. כמובן, שאוכל טבעי גם מכיל סיבים, ויטמינים ומינרלים כגון אשלגן ומגנזיום. (זמן הסתגלות: אם עד עכשיו אכלתם אוכל עם מדית המלחה גבוהה יותר, קחו בחשבון שיקח שבוע או שבועיים עד שתתרגלו לטעם החדש). כדי שנוכל להחליט החלטות נבונות לגבי אוכל, להלן כמה דוגמאות של תכולת נתרן באוכל מתועש / מעובד ובאוכל טבעי. לדוגמה: 100 גרם קורנפלקס מכיל 474 מ"ג נתרן. לעומת זאת, 100 גרם גרעיני תירס מכיל כ-70 מ"ג נתרן. 100 גרם חטיף צ'יפס (וחטיפים מלוחים אחרים) מכיל כ-450 מ"ג נתרן (וכמות גדולה של שמן) ו-100 גרם תפוח-אדמה אפוי ללא תוספת מלח, מכיל 12 מ"ג נתרן. מוצרי מזון מאוד נפוצים שמכילים כמויות אדירות של מלח, הם נקניקים (מלבד מוצרים מופחתי נתרן) נקניקיות ומוצרי סויה קפואים. בניגוד למזונות אלה, מלפפונים חמוצים וזיתים, הם דוגמאות של מאכלים מעובדים / כבושים. מה שמבדיל אותם מאוכל מתועש הוא שהם מזונות טבעיים שהוכנו לאכילה בשיטת כבישה, כלומר על-ידי הוספת מלח או חומץ. 100 גרם מלפפונים חמוצים, מכיל מעל 1,000 מ"ג נתרן ומלפפון טבעי באותו משקל מכיל 2 מ"ג נתרן. לכן, נמליץ להכניס את המאכלים הללו בכמויות קטנות יחסית כ"תיבול". רטבים קנויים מכילים מאות ואף אלפי מ"ג של נתרן (ובדרך-כלל גם לא מעט סוכר). הדוגמה הכי בולטת היא רוטב סויה (ניתן לרכוש רוטב סויה מופחת נתרן). לכן, מומלץ להכין רוטב ביתי טעים, מזין ודל במלח. להלן מתכון לרוטב עגבניות ביתי: מצרכים: (לסיר בינוני): בצל גדול קצוץ, 1/2 1 כוסות עגבניות מרוסקות (אם יש עגבניות רכות בבית מומלץ להוסיפן לרוטב), 1/2 1 כוסות רסק עגבניות, 1/2 1 כפיות אורגנו, כפית בזיליקום, שתי שיני שום כתושות, חצי כפית מלח. אופן ההכנה: מחממים בסיר שתי כפות שמן זית ומטגנים בו את הבצל כארבע דקות. מוסיפים את העגבניות, הרסק, התבלינים ו-2-1 כוסות מים. בוחשים היטב. מביאים לידי רתיחה ואחר-כך מנמיכים ומבשלים כ-40-30 דקות. יש לבחוש מדי פעם. לסיכום, אנחנו באחלה אכילה ממליצים לאכול אוכל טבעי מכל קבוצות המזון, ולהפחית ככל האפשר באוכל מתועש. אוכל טבעי מעובד יכול להוות "תיבול" בתפריט.
|
|
|
הכותבת היא דיאטנית קלינית באחלה אכילה
|
|
תאריך:
|
29/07/2013
|
|
|
עודכן:
|
29/07/2013
|
|
תמר שרייגר
|
מלח: כל המפחית הרי זה משובח
|
|
|
כותרת התגובה
|
שם הכותב
|
שעה תאריך
|
|
1
|
|
S.G
|
30/07/13 10:45
|
|
|
|
עמוס שנער
|
2/08/13 12:56
|
|
2
|
|
פוריה
|
3/08/13 11:48
|
|
|
|
עמוס שנער
|
4/08/13 22:01
|
|
בין כל התערוכות הרבות שנפתחו לפני למעלה משבוע בבית האמנים, שגדשו את הבנין במבקרים, בלטה בייחודה התערוכה הקבוצתית של אמני הסדנה להדפס אמנותי - A.P . באולם המוביל לסדנה הציגו את פרי יצירתם. הסגנונות של כולם מקוריים, ואין לשון אחת לכולם. מה שכן משותף להם הוא האהבה לשימוש בטכניקת ההדפס, כשרון הרישום והגרפיקה שנחונו בו ושהתמחו בו, והתוצאות המאד מגוונות.
|
|
|
"הם יורים גם בסוסים" עוסק בתוכנית ריאליטי חיה משנות המשבר הכלכלי הגדול בארה"ב, שבו מתמודדים זוגות על סף פת לחם בריקודים מרתוניים עד כלות הכוחות וכדי לזכות בפרס הגדול בסך 5,000 דולר.
|
|
|
עיצוב התנועה עומד בלב ליבה של ההצגה. השחקנים, עם איפור מרשים ביותר, תלבושות ואביזרים שעיצב גל גרופית, הזנבות שמתנענעים איתם ומהווים חלק מהמשחק, כשכל תנועה שלהם מלווה בצהלה סוסית מתאימה, התפאורה הכה מופלאה ויוצאת הדופן של סשה לישיאנסקי, גדול מעצבי התפאורה בישראל, והסצינה שמתחילה ואינה מסתיימת אלא רק בסוף ההצגה, כל אלה, במשחק נדיר באיכותו, נקי, מושלם ומרשים של כל הצוות - הם שעושים את ההצגה למשהו לא פחות מרהיב מהמסר של טולסטוי הנסוך בסיפור.
|
|
|
עו"ד יוסי כהן ממשיך להונות את לקוחותיו. גם לאחר שחשפנו כאן את מעשיו: ניפוח רשימת עורכי הדין במשרדו ל-18 עורכי דין, לעומת שישה בלבד, בפועל, העובדים במשרדו (כולל הוא עצמו ובתו), נמנע יוסי כהן מתיקון המצג התרמיתי. מי שמסייע לו בכך הוא עו"ד רן רייכמן, שותפו לתוכנית הטלוויזיה: שאלה משפטית. שניהם עוסקים בתוכנית בהגשת פרשנות משפטית - הכוללת גם פרסום-עצמי אסור - אך אופן התנהלותם, במקרה שלהלן, מלמד כי שניהם זקוקים לייעוץ משפטי צמוד: כיצד לפעול ביושר ובהגינות, ובלא לבצע עבירות על כללי האתיקה.
|
|
|
בשבוע שעבר התקיימה מסיבת עיתונאים גדולה לקראת ההשקה והפתיחה הרשמית של מסלולי המטרונית בחיפה והקריות בשבוע הבא. בינתיים המטרונית החלה בשלב הרצה והנוסעים לא יחויבו בתשלום. בפרויקט הענק, ששינה את פני התחבורה הציבורית בהקמתו הושקעו 1.3 מיליארד שקלים.
|
|
|
|