|   15:07:40
דלג
  איילת נדיב  
דיאטנית קלינית סטודיו C
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
תכשיטים לקחת לחופשה בחו״ל בחג הפסח
כתיבת המומחים
טיפול בתא לחץ: להתחזק בנשימה

מים בארוחה - נזק או תועלת?

כיום, טוענות הדיאטניות, כי האיסור לשתות מים בזמן הארוחה איננו נכון וכי זהו רק מיתוס ייתכן שמקורו נובע מהרצון לא להתמלא מנוזלים בזמן האוכל ולאפשר אכילה מסודרת של מזון מוצק
23/10/2013  |   איילת נדיב   |   כתבות   |   תגובות
מתי מומלץ לשתות? [צילום: פלאש 90]

מים הינם הנוזל האידיאלי לגופינו, המהווים כ-75% ממשקל גופנו הכולל. כמות המים בתאי המוח גדולה אף יותר ומגיעה לכדי 85%. למים בגופנו תפקיד מכריע בכל הקשור לדילול הדם לשם הקלת זרימתו בעורקים, המסת המזון והפצתו בתהליך חילוף החומרים.

הדם, המשתתף בריאקציות כימיות בגוף, נושא ומפיץ חומרים כימיים והורמונים בין תאי הגוף, מסייע בהתחדשות תאי הגוף ובוויסות חומו. כמו-כן, משמש ערוץ לסילוק פסולת ומלחים מהגוף בצורת שתן וזיעה. לאור ההפרשה המסיבית של מים מהגוף, חובה לפצות על אובדן המים באופן קבוע בתלות ברמת המאמץ הגופני בו שרוי הגוף.

ההמלצה היומית לצריכת מים בתנאים רגילים היא שמונה עד 12 כוסות ליום. במצבים של פעילות גופנית מוגברת או עומס חום, מומלץ להגדיל את כמויות המים.

כמו שתי טיפות מים?

אז זהו, שלא. המים נבדלים בהתאם לרכיביהם וניקיונם. ככל שכמות החנקן נמוכה יותר, המים נקיים יותר. ככל שתכולת הנתרן נמוכה יותר ותכולת המגנזיום והסידן גבוהה יותר, כך הערך התזונתי של המים גבוה יותר. מקורם של מים מינרליים בבארות שונים, בקרקע שונה, כך גם ההרכב שלהם שונה.

השוני מתבטא בתכולת מרכיבים שונים שהחשובים ביניהם הם ארבעה: מגנזיום, סידן, נתרן וחנקן. הרתחת המים הורגת את החיידקים בלבד, אך אינה משנה את הרכב המים מבחינת תכולה של מתכות כבדות, וחומרים נוספים המזיקים לגוף.

העדיפו מים או חליטות צמחים נטולות קפאין (וללא סוכר), על-פני כל שתייה אחרת לרבות מיצים טבעיים המסבים לגוף ערך קלורי. משקאות קלים מכילים סוכרים, חומרי טעם וריח וצבעי מאכל, מזיקים לגוף, ונחשבים ל"מזון נוזלי", שאינו תורם רבות לשיפור מצב הנוזלים בגוף. חלק מהמשקאות מכילים חומצה, ה"עוזרת" להתמודד עם כמויות הסוכר המצויות במשקה. בקולה, קפה, תה ואף בשוקו, כמו גם במשקאות אנרגיה מעוררים, יש קפאין, הגורם בין היתר להגברת פעילות הכליות, כך שבסופו של דבר, אנו מאבדים את רוב כמות הנוזלים ששתינו. על כן מומלץ להתרגל ולשתות מים.

נושא שתיית מים בזמן הארוחה, נדון רבות והדעות בנושא עדיין חלוקות. המתנגדים לדבר טוענים, כי שתיית מים בזמן הארוחה איננה בריאה לגוף וכי הזמן המומלץ לשתיית מים במקרה זה, הוא כחצי שעה לפחות, לפני הארוחה או כחצי שעה לפחות, לאחריה.

הדיון האם שתייה בזמן הארוחה מביאה עימה נזק או תועלת הוא עתיק יומין ונדון כבר לפני כ-1,000 שנה. הרמב"ם (רבי משה בן מימון) אשר בין שאר עיסוקיו היה רופא, חיבר ספרי רפואה בו טען כי: "שתיית המים קודם המאכל מזיק למאכל ולכבד" (הרמב"ם פרקי משה כרך ב') בשולחן ערוך מוסיפים גם "וגם בתוך אכילתו לא ישתה" מהיות כל ההתחלות העיכול היא בפה ע"י טחינת השיניים, לכן לא יבלע שום מאכל בלי לעיסה" (קיצור שולחן ערוך לב, י"ג).

לפי הגישה הרפואית, קיים איסור ברור על שתיית מים בזמן הארוחה, מאחר שבזמן הארוחה מפריש האדם רוק בכמות המתאימה כדי לרסק את כמות המזון שאנו נוגסים. כל תוספת מים, גורמת למהילת הרוק במים ובכך להפחתת כמות האנזימים שברוק. דבר המשבש את תהליך עיכול המזון ועשויי לגרום לבעיות בעיכול. בכדי להימנע מבעיות במערכת העיכול, מוטב לשתות בסמיכות לארוחה ולא בזמן הארוחה עצמה.

הרפואה הסינית טוענת, כי הקיבה לא אוהבת להיות מלאה בנוזלים כשהיא עובדת, שתיית נוזלים בזמן האוכל עלולה לגרום להרגשת מלאות וכובד, בטן נפוחה, שיהוקים וגזים. עצם ההרגל של שתייה בזמן האוכל נוצר עקב ריבוי טעמים חזקים מדי במזון, שיוצר אצלנו הרגשה שצריך "למהול" את הטעם. תפריט מאוזן ימנע צורך זה.

הרפואה הטבעית גורסת אף היא, כי שתייה של נוזלים במהלך הארוחה, מדללת את מיצי העיכול בקיבה, ומקשה על תהליך העיכול וכי שתיית מים מקצרת את משך תחושת השובע, אך אם בכל זאת יש צורך לשתות, יש לעשות זאת בלגימות קטנות של מים, רצוי עם לימון.

כיום, טוענות הדיאטניות, כי האיסור לשתות מים בזמן הארוחה איננו נכון וכי זהו רק מיתוס. ייתכן שמקורו נובע מהרצון לא להתמלא מנוזלים בזמן האוכל ולאפשר אכילה מסודרת של מזון מוצק. הטענה כי השתייה מקשה על אנזימי העיכול להגיע למזון ולפרקו - איננה נכונה.

חשוב לזכור, כי בעת הגעת המזון לקיבה, הוא מתערבב עם חומצת הקיבה ושם עובר את הפירוק הראשוני, את האנזימים הוא פוגש רק לאחר מעבר למעי. עם זאת, שתייה בזמן האוכל, אינה מומלצת לאנשים הסובלים מצרבות, בחילות או הקאות וזאת כדי למנוע עומס ולחץ על הקיבה. אנשים כאלה, מומלץ שיקפידו על הפרדה של לפחות חצי שעה בין אוכל מוצק לשתייה, ואף יקפידו על ישיבה בזמן האוכל ולאחריו, על-מנת למנוע עלייה של האוכל מהקיבה לוושט.

שתיית קפה או תה שחור בזמן הארוחה, עלולה לפגום בספיגת הברזל בגוף, מומלץ לשתות את המשקאות עד שעה לפני הארוחה או כשעתיים לאחריה. באשר לכמויות ככל שיעלו הכמויות כך תפחת ספיגת הברזל.

אמונות טפלות בנוגע לשתייה

  • "אסור לשתות עם האוכל" - כבר הבנו שדווקא מומלץ לשתות עם האוכל;

  • "אסור לשתות עם אכילת פירות" - קל להבין את חוסר ההיגיון שבכך רק מעצם העובדה שהפירות עצמם מכילים מעל 80% מים;

  • "מים משמינים" - מים אולי גורמים תחושת מלאות ונפיחות, אולם בתור משקה נטול קלוריות לחלוטין, הם לעולם לא יוכלו לגרום לצבירת שומן בגוף.

אחת הדרכים להזכיר לשתות למי שאינו רגיל לשתות, היא להצמיד את השתייה לאוכל - בכל פעם שאוכלים משהו, שותים כוס מים או שתיים. רובנו אוכלים יותר מחמש פעמים ביום ועם שיטה זו נגיע לרמה מספקת.

דרך נוספת היא לקחת בקבוק מים מינרלים קטן לכל מקום שאליו נלך ובכל פעם שהוא מתרוקן, למלאו. המטרה היא לשתות כחמישה בקבוקי מים קטנים של כחצי ליטר ליום לפחות. שינוי הרגלי האכילה הוא לא תמיד פשוט, אך הוא בהחלט אפשרי. כמו כל הרגל אחר, צריך סבלנות ואורך רוח כדי לסגל לעצמנו את השינויים הקטנים - אלו שיוצרים את ההבדל הגדול.

צעד אחר צעד, עם רצון, משמעת עצמית ותשומת לב - אפשר לשנות כל הרגל. מודעות וידע הם אמצעים טובים להתחלה, ואחר-כך רק נשאר להתחיל לתרגל.

הכותבת היא דיאטנית קלינית ברשת סטודיו C
תאריך:  23/10/2013   |   עודכן:  23/10/2013
איילת נדיב
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
מים בארוחה - נזק או תועלת?
תגובות  [ 3 ] מוצגות   [ 3 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
MORRI
23/10/13 15:29
2
הקורא המהיר
27/10/13 20:47
3
אפרת11
28/10/13 14:34
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
השמנת יתר הינה תופעה ששכיחותה עולה בעשורים האחרונים, בעולם המערבי. ניתן להצביע על שלושה מאפיינים בולטים באורח החיים המערבי, הגורמים לתופעת השמנת היתר:
23/10/2013  |  אלונה אזאגי  |   כתבות
הקלות שבגביית כסף עבור שירותים מפוקפקים דרך חשבון הסלולר - ממשחקי טריוויה, שירותי דיאטה יומית, הכרויות ואסטרולוגיה ועד משחקי ילדים - היא כבר שנים ארוכות בעיה נפוצה מדי, שאיתה מנסה משרד התקשורת להתמודד מאז 2003. בפועל, מוסיפים צרכנים לגלות את הקלות המטרידה שבשליחת יד אל חשבונם - בעייתי במיוחד כשבעניין מעורבים ילדים.
22/10/2013  |  אפרת אהרוני   |   כתבות
הבחירות לרשויות המקומיות, ב-191 רשויות, כוללות פוטנציאל בוחרים של 5 מיליון מצביעים. אלו יצטרכו לבחור מי יעמוד בראש המועצה שלהם, וזאת מתוך מספר שיא של 723 מועמדים. לצידם ישנם עוד 19 אלף מועמדים שמוכנים לתרום מזמנם הפרטי ולהיות חברי מועצת העיר.
22/10/2013  |  יהודה קונפורטס  |   כתבות
אנשים מעשנים בגלל סיבות רבות. יש הרואים בעישון דרך להתמודד במתח, בדיכאון, בשעמום, כתמריץ לריכוז נפשי או לתפקוד תקין וגם על-רקע חברתי. כולם מודעים לכך שעישון מזיק לבריאות, אולם רוב המעשנים חוששים לחדול מהרגל רע זה בגלל החשש מעלייה בלתי נמנעת במשקל.
22/10/2013  |  איילת נדיב  |   כתבות
לירידה מן הארץ יש, מן הסתם, היסטוריה ארוכה כאורך הגלות. היא חוזרת ושבה בימים אלה אל הכותרות, בעיקר בעטיים של הישראלים שהיגרו לגרמניה בשל מצבם הכלכלי הירוד, ובשל אותם ישראלים-לשעבר שהיגרו לארה"ב ושזכו בה בפרסי נובל.
22/10/2013  |  ראובן לייב  |   כתבות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
מנחם רהט
מנחם רהט
נס הצלת עם ישראל משואה זוטא, תחת נחילי הכטב"מים והטילים שנשאו מטעני מוות נוראים, אינו פחות מנסי הקמת המדינה וששת הימים, ויש אומרים שמדובר בנס בסדר גודל תנכ"י
יורם אטינגר
יורם אטינגר
הפקת לקחי 7 באוקטובר מחייבת להימנע ממדיניות של תגובה, הכלה ומתקפות נקודתיות, ולנקוט במלחמת-מנע ומתקפות מערכתיות ולא רק נקודתיות
איתמר לוין
איתמר לוין
המתקפה האירנית מהווה הזדמנות פז לישראל, אך מותר להניח שהממשלה תבזבז אותה    ובינתיים: האנטישמיות בארה"ב שוברת שיאים, הקבינט ממשיך לדלוף ויריב לוין מפגין צביעות
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il