|   15:07:40
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?

רחלי מלק-בודה: "חיכיתי לתירוץ כדי לחזור"

היא נולדה למשפחה דתית, ודווקא אחרי שהתחתנה והביאה ילדים – החליטה להפסיק לשמור שבת אז איזו טלטלה גרמה לרחלי מלק-בודה, כתבת מקור ראשון, להבין שבית לא מחליפים? ראיון מרתק
22/12/2014  |   מגזין הידברות   |   כתבות   |   הידברות   |   תגובות
"החיים ללא מציאות אלוקית מאוד קשים". מלק-בודה [צילום: באדיבות מגזין הידברות]

   רשימות קודמות
  דרוזית שהתגיירה: אני יהודייה, אני בת של מלך
  יש חברותא לדף גמרא?
  "חשבתי שרק נשים יכולות להביא חיים לעולם"

את חייה המקצועיים של רחלי מלק-בודה, אני מכירה לא מהיום. בכמה הזדמנויות יצא לי לפגוש אותה באופן אישי, וההתרשמות שלי ממנה הייתה תמיד טובה. אני לא באה לחלק לה ציונים, אלא באמת לסבר את האוזן לפני הכניסה לסיפור האמיתי. אולי חשוב לי להדגיש לאלו שלא מכירים, שלא מדובר בסתם עוד אישה מפורסמת, אלא באמת באדם עם עומק ואינטליגנציה, שבעיניי, לפחות, ראויים להערכה.

"עזבתי הכל – קיוויתי שתהיה לי סיבה לחזור"

"הייתה לי הבנה שאני פועלת מתוך תבנית מוכתבת מראש, מבלי שיש לי זכות בחירה ואפשרות החלטה, או שליטה כלשהי על חיי. כולם התחתנו, אז גם אני התחתנתי. כולן ילדו, גם אני ילדתי. וזה גרם לי להתחיל לשאול שאלות"

היא גדלה בעיר החרדית ביותר בישראל - בבני ברק, במשפחה דתית לאומית. "כבני ברקית, הכרתי חברים וחברות חרדים, איתם גדלתי באותה שכונה, ויחד שיחקנו", אומרת רחלי. "כל מה שאני יודעת על חרדים זה מחוויות ילדות, לא מה ששמעתי בתקשורת". את ילדותה בעיר החרדית, מתארת מלק-בודה כילדות משוחררת, בטוחה, ובני ברק זכורה לה לטובה. "אבל את שנות לימודיי העברתי במוסדות ציוניים דתיים", היא מבהירה. "גדלתי בסביבה שבמונחים של היום נחשבת חרד"לית".

את מסלול חייה העבירה בתבנית המוכרת והברורה לכל בחורה דתייה: אולפנה, שירות לאומי, מדרשה, חתונה. "תמיד הייתי מאוד מסגרתית", מסבירה מלק-בודה. "שובבה, פה גדול, כזו שלא אוהבת לעשות מה שכולם עושים, אבל באמת ילדה טובה, שעושה מה שצריך, לא היית מוצאת אותי מסתובבת ברחוב, לצורך הדוגמה". בתור בוגרת מדרשה, הכירה את בעלה, יוסי, בוגר ישיבת הסדר. "בחתונה שלנו הייתה מחיצה בזמן הריקודים, והמוזיקה הייתה חסידית, באמת זוג דתי חזק מבחינת כל הסממנים". אחרי המדרשה, הלכה ללמוד לתואר בבר-אילן. תוך כדי הלימודים נולדו שני בניה.

ואז הגיע הרגע המכריע בשלב זה של חייה. "רק כשסיימתי את התואר, פתאום גיליתי שאני לא יודעת להיכן נעלמתי", היא משחזרת. הייתי אישה צעירה, אם לשני ילדים, מפרנסת, כי בעלי עוד היה בעיצומם של הלימודים. מה קורה איתי? איפה אני בתוך כל המרוץ הזה של החיים?".

"הייתה לי הבנה שאני פועלת מתוך תבנית מוכתבת מראש, מבלי שיש לי זכות בחירה ואפשרות החלטה, או שליטה כלשהי על חיי", היא מסבירה. "כולם התחתנו, אז גם אני התחתנתי. כולן ילדו, גם אני ילדתי. וזה גרם לי להתחיל לשאול שאלות. הסקתי מסקנה, שבדיעבד היום אני יודעת שהיא מוטעית, שאני צריכה לעזוב הכל ולחפש מי אני".

באותה תקופה החלה לכתוב את טורה הקבוע ב-ynet. "דרכו הוריי גילו את תהליך היציאה בשאלה שלי", היא מספרת. "הדרך שלי לפרוק קשיים הייתה המילה הכתובה. עברתי ממש תהליך עם כל הכתיבה הזו. למעשה יצאתי לדרך שלא ידעתי כיצד תיגמר". באחת השיחות שהיו לה עם רב המדרשה בה למדה, הוא אמר לה משפט בנוסח 'אני לא רוצה לעצבן אותך - אבל יש לי תחושה שתחזרי'. רחלי לא הופתעה או התנגדה, ואפילו הפתיעה את הרב: "דווקא הייתי שמחה למצוא את הסיבה לחזור", אמרה לו. "רציתי להאמין מחדש, להרגיש הזדהות עם דרך היהדות, שלא הרגשתי שאני מזדהה. לכן תמיד אמרתי, עכשיו אני לא דתייה, אולי אחזור. יש משהו יהיר בלהגיד 'מצאתי את עצמי'".

אז היא עזבה הכל. את השבת, את הכשרות, והחלה לקיים חיים של יוצאת בשאלה. בעלה, לא היה שותף לתהליך שעבר עליה. "בתקופה שהתנדנדתי לא היה לו קל בכלל", מספרת רחלי. "אבל לזכותו ייאמר שהוא פשוט היה איתי שם, עם כל הסבלנות והאהבה".

"הייתי מדליקה מחשב בשבת ומרגישה רע"

"הרי מה עשיתי? בגדתי במשפחה שלי. מה זו שבת? שבת היא יום המנוחה, בו כל המשפחה מתכנסת יחד, שמחה, רגועה, מלוכדת, ואני פשוט ברחתי מכל זה"

בעוד בעלה נותר באמונתו החזקה, רחלי כבר לא הייתה שם. "הפשרה הייתה לגור ביישוב מעורב. "נשמרה כשרות בבית, הילדים נשלחו למוסדות דתיים, והיו שבתות כמובן, שבחלקן הגדול, אני הייתי פשוט מסתגרת בחדר ומחכה שיסיימו את ענייני השבת שלהם. הייתי מדליקה מחשב, סלולרי, הכל. אבל האמת? האמת שהרגשתי רע כשעשיתי את זה. זו הייתה אחת התחושות החזקות שלי, שאני עוד אמצא את המקום הזה של לחזור מתוך הבנה". ארבע שנים היא חייתה בצורה כזו, מנסה להרגיש טוב עם עצמה, להבין מה כן ומה לא, ובאיזו צורה היא יכולה לחיות בשלום עם עצמה ועם הדרך בה בחרה.

ואז הגיע שלב, בו הם רצו להביא עוד ילד לעולם. "היו לי שני בנים, אבל הם כבר גדלו, והגיע הזמן להמשיך. עד אז לא רציתי עוד ילד, אולי מהטראומה שהרגשתי פתאום כאימא צעירה. אז מנעתי את זה. ואז כשרציתי, זה לא קרה. פתאום חטפתי מהחיים כזאת כאפה לפנים, והבנתי שלא כל מה שאני רוצה נמצא בידיים שלי, בשליטתי. הייתי בטוחה שברגע שרק ארצה, זה יקרה".

כל התחושות שהרגישה במהלך השבתות אותן לא שמרה, כל ההבנות על החיים שאינם בשליטתה, גרמו לה להבין איפשהו עמוק במוח, שזה מה שמעכב את ההריון המיוחל. הרציונל והרגש התנגשו זה בזה ללא רחמים. "הרי מה עשיתי? בגדתי במשפחה שלי. מה זו שבת? שבת היא יום המנוחה, בו כל המשפחה מתכנסת יחד, שמחה, רגועה, מלוכדת, ואני פשוט ברחתי מכל זה".

היא שונאת את המילה דתל"שית. "לא יודעת למה, אבל זו מילה מעצבנת", היא אומרת. "ובכלל, לגביי זו לא המילה הנכונה, כי תמיד נשארתי בדת באיזשהו מקום, רק שחיפשתי את עצמי במקום הזה, ואיך אני חיה עם הכל בשלום. לפעמים כדי להגיע לאמצע - אתה צריך להגיע לקיצון. חיכיתי לתירוץ לחזור, ועכשיו קיבלתי אותו. הייתי צריכה תקווה, להיאחז במשהו, וזה היה לי בתפילה. פתאום חזרתי למקום שלא הייתי בו שנים. מתי התפללתי בפעם האחרונה? הרגשתי את הצורך להתפלל בתוכי. לא, לא תפילה מתוך סידור, פשוט לדבר עם אלוקים. מצאתי את עצמי נוסעת בבוקר לעבודה, ופשוט מדברת כל הדרך עם אלוקים. ממש קיוויתי שלא יעלו טרמפיסטים, כי רציתי את הזמן הזה לעצמי. חיכיתי לשעה הזאת בכל מאודי, היא פשוט עשתה לי טוב. ביקשתי. לא רק עלי, אלא על המשפחה, החברים, זה הפך לטקס קבוע שציפיתי לו".

הריון מול שמירת שבת

על אף שאנשים סנטו בה, משום שילדה פעמיים, ויש נשים שמחכות שנים לראשון, היא ניסתה טיפולי פוריות במשך שנה. "הסיפור שלי כאן הוא לא הציפייה או טיפולי הפוריות. יש נשים שעוברות סבל פי כמה רמות ממני. הסיפור כאן הוא האמונה. הדרך שלי להגיע למקום הנכון לי".

עברה שנה, והיא הגיעה לשלב של סף ייאוש. "זה היה מצב שבו הרופא אמר שאם הטיפול לא ישפיע - יצטרכו לעבור לשלב הרבה פחות קל". ואז היא פנתה בפיה לאלוקים ואמרה לו: "שבת? זה מה שצריך בשביל זה? אני אשמור שבת. ואם זה יקרה, אני נודרת לא להפסיק לשמור אותה".

שבועיים היא שמרה שבת, והלכה לעשות בדיקת הריון. "הסימן הצביע על פס אחד - שלילי", היא משחזרת, "ואני התפרקתי. לא רציתי לשמוע ולראות כלום. הרגשתי שכל מה שבניתי - התרסק".

האם זה נכון לעשות התניות עם אלוקים? היא תהתה. "הרגשתי הכי טבעי עם זה. כמו שילד עושה עם ההורים שלו", היא אומרת בשלווה אדירה. כשעברה לתומה סמוך לפח הקטן אליו זרקה את המקלון, היא מצאה את הפס השני, שלא היה קודם. היו שם שני פסים! היא בהריון.

"אני יודעת שבדרך הטבע, זה או שאתה מאמין, או שאתה קורא לעצמך אתאיסט. אני חיפשתי את הדרך השלישית. החיים ללא מציאות אלוקית, הם מאוד קשים. הייתי שם. החיים האלו בידיעה שבסוף אתה נגמר, זה לחיות בתחושת חידלון. אז נכון שיכולות ההבנה שלי מוגבלות, אבל אני בוחרת לחיות כאילו אני כן מבינה, כי יש בחיים הללו תקווה, ואני מעדיפה לחיות ככה מאשר אפסות מוחלטת.

לפני כחודשיים וחצי נולדה איה. "קראנו לה על שם סבתא שלי, שנפטרה לפני ההריון", אומרת רחלי, "ובתחושה שלי היא פשוט הייתה שם וביקשה בשבילי בשמיים. בדיעבד התברר לנו שלשם איה יש הרבה מאוד משמעויות רוחניות, שלא ידענו עליהן קודם. איה זו ציפור שרואה למרחוק, ראשי תיבות של ארץ ישראל השלמה, יש בשם את שם השם, וראשי תיבות אם ירצה השם. מדהים עד כמה האלוקות נוכחת בחיינו. מדהים".

איך היה "לחזור הביתה"?

"26 שנה שמרתי מצוות, אחר כך עשיתי הפסקה של ארבע שנים, וחזרתי. זה כמו לרכוב על אופניים, זה כמו להיות שם תמיד. אני נמצאת שם מתוך המקום הזה שתמיד קיוויתי שאהיה. אני לא נמצאת בגלל, או בכוח. אני נמצאת שם בזכות, ובאמונה, ומתוך המקום השלם הזה שלי. וכפי שכבר ציינתי, וחשוב לי לציין תמיד, שגם כשיצאתי לארבע שנים - מעולם לא ציינתי שאין לי כוונה לחזור. מעולם לא יצאתי בהצהרות שקשה יהיה לי לעמוד מאחוריהן. בכלל, יש דברים כמו טהרת המשפחה שהמשכתי לשמור גם כשלא שמרתי מצוות. תמיד הייתי מחוברת, והיו דברים שלא רציתי לעזוב. היום אני במקום הרבה יותר בטוח, מכיל, מבין, רוצה".

פורסם במקור: הידברות - אתר היהדות הגדול בעולם
תאריך:  22/12/2014   |   עודכן:  22/12/2014
שיפי חריטן
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
רחלי מלק-בודה: "חיכיתי לתירוץ כדי לחזור"
תגובות  [ 8 ] מוצגות   [ 8 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
בן ישיבה
23/12/14 10:31
2
א.בן-יהודה
23/12/14 12:27
3
אהרון שחר
23/12/14 13:31
4
ירושלמית
23/12/14 15:18
5
צורי
23/12/14 15:37
6
לוח הכפל
23/12/14 19:09
7
!
24/12/14 20:46
8
סהר שוקר
19/01/20 09:05
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
"גרטה והמרוץ לחלל" הוא מחזמר אופראי מלהיב ומרהיב, שופע לחנים מלודיים, קצב וקולות זמרים משובחים. זהו המחזמר הראשון של חג המחזמר שנערך בהיכל התרבות בבת-ים.
22/12/2014  |  חיים נוי  |   כתבות
האם העובדה שאנחנו מדברים בעברית, שפת התנ"ך והתלמוד, שפת התפילות והיצירה היהודית לאורך אלפי שנים, עושה אותנו במובן כלשהו יותר "יהודים"? והרי ניתן לטעון שהשפה אינה אלא כלי, וכי יהדותנו היא עניין של אמונה, ידע, פעולה וזהות. מי שאינו מאמין, או אינו יודע, או אינו פועל כיהודי, או אינו חש יהודי אף כי הוא מדבר עברית, השפה לא תגדיר אותו כיהודי או תקשור אותו ליהדות, ולהפך. על השאלה, ועל הטענה שכנגד, אנסה להשיב כאן.
22/12/2014  |  רוביק רוזנטל  |   כתבות
ממתיקים מלאכותיים אומנם משוּוקים כתחליף סוכר למי שמבקשים להפחית ממשקלם, או לחולי סוכרת, אבל מחקר חדש, שהתפרסם באחרונה בכתב-העת המדעי Nature, מראה כי ייתכן שממתיקים אלה דווקא מגבירים את אי-הסבילות לגלוקוז ואת הסיכוי לחלות בסוכרת מבוגרים ובמרכיבים האחרים של התסמונת המטבולית. ד"ר ערן אלינב, מהמחלקה לאימונולוגיה במכון ויצמן למדע, הוביל את המחקר בשיתוף עם פרופ' ערן סגל מהמחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית. "הצריכה הנרחבת של ממתיקים מלאכותיים במשקאות ובמאכלים עלולה לגרום השמנת יתר ואפילו תחלואה בסוכרת", אומר ד"ר אלינב.
21/12/2014  |  מכון ויצמן למדע  |   כתבות
"גורודיש" בתיאטרון הקאמרי היא הצגה מרגשת, בעלת עוצמה, פוקחת עיניים ומנסה להסביר לא רק מה שאירע לאלוף המנוח שמואל גורודיש - גונן, אלא מה קורה לנו בעצם כל השנים. היא עוסקת ביוהרה, ברדיפה אחר השלמות, אבל גם על הסחבקיות הישראלית האופיינית, על ה"סמוך עלינו" ועל אינטריגות ועל החלום של כולנו, לחיות בבטחה. המחבר והבמאי הלל מיטלפונקט עיבד מחדש את מחזהו בעל אותו השם וההפקה הנוכחית בקאמרי היא מפגן של חוויה תיאטרלית, משחק כובש ומרגש, החל מנתן דטנר ועד אחרון השחקנים.
21/12/2014  |  חיים נוי  |   כתבות
בשבוע הקרוב יגיע הכוכב סטורן המוכר בשמותיו הנוספים כמו שבתאי והמורה הגדול למזל קשת וישהה במזל במשך השנתיים וחצי הקרובות, עד לחודש דצמבר 2017.
21/12/2014  |  צילה שיר-אל  |   כתבות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אלי אלון
אלי אלון
המתחם המיועד לשימור נבנה בשלבים במהלך המחצית השנייה של המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20    על-אף שמדובר במתחם בעל ערך היסטורי ואדריכלי רב, המתחם נמצא מזה שנים במצב של הזנחה מבישה
חיים רמון
חיים רמון
רוב הפרשנים הצבאיים תומכים עתה בתוכנית המטכ"ל להיכנס לרפיח, להרוג כמה מאות מחבלים ואז לצאת ממנה, אפילו שדרך פעולה זו כבר נכשלה כישלון חרוץ    בשביל לשמוע הדהוד של תוכניות המטכ"ל ושל...
גאולה - רק בפעולה אנושית שמודעת שהיא כלי לקידום ישועה
איציק וולף
בימים שבהם טוענים רבנים כי ישנה הגנה מיסטית-רוחנית שהיא בלבד זו ששומרת על עם ישראל מפני אויביו כדאי לעיין בפסוקי קריעת ים סוף - שעל-פי המסורת אירעה בשביעי של פסח - ולראות שאפילו רי...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il