|   15:07:40
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
עו"ד גיל קראוס דורג ב-DUNS100 כאחד המשרדים הבולטים בביטוח לאומי
קבוצת ירדן
המדריך המלא להקמת מקלט בבית פרטי

קריאה ציונית בחוק-הלאום

חוק-הלאום מבסס משפטית, ברוח ציונית, את טיפוח המורשת היהודית בארץ ובעולם, וכן את הדאגה לשלום יהודים באשר הם. אין בחוק החמרה ברמת האפליה הקיימת בשל שיוך לאומי - ואין להעמיס עליו את המאמץ לצמצם אותה. עם זאת נדרש בו שיפור שיסיר כל ספק
28/05/2019  |   אשר שלאין   |   מאמרים   |   תגובות
הפגנת הדרוזים נגד חוק הלאום [צילום: גילי יערי/פלאש 90]

כידוע, חוק-היסוד "ישראל - מדינת הלאום של העם היהודי" פגש מתחילת ברייתו, ובמיוחד לאחר אישורו בכנסת, במסע של פסילה והתנגדות: בתקשורת המשודרת, בנאומים פוליטיים ובהפגנות מאורגנות ברשות הרבים. בלטו במיוחד הפגנות המוניות, שבמרכז אחת מהן היו ערבים ובמרכזה של אחרת - דרוזים. חלק לא מבוטל מן ההתנגדות לחוק בא גם מגורמים שמחוץ למדינה ובראשם כמובן מדינות וארגונים ערביים.

ראוי לציין במיוחד את קולות המחאה הקשים (שכאמור גם בוטאו בהפגנה רצינית) מצד בני המיעוט הדרוזי. מסתבר, כי רבים מביניהם רואים פגיעה דווקא בכך שהחוק כאילו משווה את מעמדם לזה של הערבים, ופוגע כביכול בברית הדמים הקיימת בין הציבור הדרוזי והציבור היהודי. מפלגה יהודית ציונית חשובה ניסתה ואולי גם הצליחה למשוך אליה קולות של דרוזים בבחירות בהכריזה כי בחוק-הלאום ממש "ירו בגב של אחינו הדרוזים"... המרירות בקרב דרוזים הגיעה לכדי דרישה שלא לארח פוליטיקאים יהודים שתמכו בחוק-הלאום.

בית המשפט הגבוה לצדק, מצידו, בחר שלא לדחות על-הסף עתירות כנגד חוק-היסוד הזה, וקבע שהן יידונו בפני הרכב מורחב של 11 משופטיו. ככל הנראה, מועד הדיון הזה אינו רחוק. בינתיים גם כבר הוגשה בכנסת החדשה הצעת-חוק לביטול חוק-הלאום.

מובנת בהחלט פסילת החוק מצד אלה המתנגדים לעצם החזון הציוני. המאבק של הציונות עם תוקפיה הנו עמוק ורב-שנים והוא מתנהל מול מיגוון יריבים קשים, החל משוללי עצם זכות הקיום של מדינתנו, וכלה באלה שאמנם מסתגלים למסגרת המדינתית, אך מתנערים מכל הכרה בקשר של עם-ישראל לארץ-ישראל. בין אלה אפשר למצוא את אלה המכחישים את עצם קיומה של לאומיות יהודית.

צריך להוסיף כי חוק-הלאום גם אינו משקף את דעתם של אותם יהודים, ואיתם שאר אזרחי ישראל נאמנים, שפשוט אינם מחזיקים בציונות כאידיאה מדריכה. אלה מוותרים על הקשר של חיינו בהווה אל ההיסטוריה הארוכה של עם-ישראל, הם לא מכירים בתפקיד שיש למדינה כלפי יהודי התפוצות, תרבותם וגורלם, ומעדיפים לתאר את ישראל כ"מדינת כל אזרחיה". לגבי קבוצה זו חוק-הלאום הוא בגדר מעמסה מיותרת.

מחוקקי חוק-היסוד הזה ותומכיו, לעומת כל אלה, רואים בו ביטוי חשוב לערכים ולהישגים העיקריים של התנועה הציונית לדורותיה. לטעמי, אזרחים (ערבים) של ישראל שהפגינו נגד החוק תוך הנפת דגלים פלשתינים, דווקא תרמו להבליט את החשיבות של חקיקתו.

המאמר הנוכחי נכתב בעיקרו אל מול אותה ביקורת שהתעוררה דווקא מתוך הציבור הציוני (אולי גם בהשפעת השיח מהמקורות הבלתי-ציוניים). לא תהיה כאן התייחסות נוספת לטענות מטעם מתנגדי הציונות. באותה מידה גם לא יהיה טיפול במניעים הפוליטיים של תוקפי החוק.

טענה שמשמיעים גם כאלה שמזדהים כציונים היא, כי לנוכח ההתנגדות שהתעוררה, היה אפשר לוותר על חוק-הלאום או לפחות להימנע ממנו בתקופה זו - באשר החיים הציבוריים מתנהלים ממילא ברוח הלאומיות היהודית המובנת-מאליה, עם כל הסמלים והטקסים - ולא צריך לייצר ניגודים מיותרים עם לא-יהודים שרואים בו פגיעה במעמדם - אפילו אם אין סכנה לזכויותיהם.

לכך יש לומר, כי גם מעבר להצהרה הרעיונית והסמלית, יש לחוק-היסוד הזה על סעיפיו חשיבות מעשית-עקרונית לחיים הציבוריים, שלא ראוי לוותר עליה. ראוי לציין כי יש בחוק גם ביטוי לעקרונות שלא פורשו במגילת-העצמאות.

אפשר לדמות מצב עתידי, שבו תובא לפני בג"ץ עתירה המערערת, בשם ערך השוויון, על כל המשאבים שהמדינה משקיעה ומפעילה בהקשר היהודי. זה יתייחס, למשל, לשימוש המעשי בלוח השנה העברי, לציון ממלכתי של חגים וימי זכרון יהודיים, לתוכנית לימודים הכוללת מקורות והיסטוריה יהודיים, למפעלי שימור והנצחה הקשורים ליהדות העולמית וכן לטיפוח התרבות היהודית בתפוצות - זאת בעוד קיימים במדינה אזרחים-שותפים שממש אינם מעוניינים בכל זה. מעכשיו, קיים בסיס חוקתי למניעת עתירה כזאת.

חשיבות מיוחדת יש לחוק בנושא הקשר עם העם היהודי. סעיף 6 לחוק מנוסח במונחים מעשיים:

(א) המדינה תשקוד על הבטחת שלומם של בני העם היהודי ושל אזרחיה הנתונים בצרה ובשביה בשל יהדותם או בשל אזרחותם.
(ב) המדינה תפעל בתפוצות לשימור הזיקה בין המדינה ובין בני העם היהודי.
(ג) המדינה תפעל לשימור המורשת התרבותית, ההיסטורית והדתית של העם היהודי בקרב יהדות התפוצות.

נכון כי מדינת ישראל נהגה בפועל ברוח זו, עוד לפני חקיקת חוק הלאום, אך גם כאן היה יכול עותר לבג"ץ לטעון כי משאבי המדינה, שיש לו שותפות בהם, מבוזבזים ללא בסיס משפטי על עניינים שאינם נוגעים לאזרחיה.

לעניין זה נזכיר, כי איש לא יעלה בדעתו לחייב את מדינת ישראל על-פי-חוק שהיא תדאג למשל לשלומם והגנתם של דרוזים או ארמנים או צ'רקסים כלשהם שחיים בארצות-חוץ ואינם בני המדינה, או להטיל עליה לקדם במדינות העולם את המורשת הכללית של אותם עמים. חוק-היסוד הזה, על כל פנים, עושה את ההבחנה.

נפנה עכשיו לטענה העניינית המרכזית המושמעת כנגד החוק, דהיינו כי משתמעות ממנו כביכול אפליה וקיפוח של האזרחים שאינם יהודים, וכי בכך נפגע העקרון החשוב של שוויון אזרחי בפני הדין.

יש לומר כי אכן, בפועל קיים יסוד אמיתי לטענתם של אזרחים ערבים כי מדינת ישראל, ואולי יותר מכך גם החברה היהודית, אינן נותנות להם יחס של שוויון אמיתי. זוהי מציאות-חיים קיימת, הנמשכת לאורך השנים (אמנם גם יש להיסטוריה הציונית בעבר חלק בנסיבות שהביאו ליצירתה). עם זאת, למצב זה אין קשר לחוק-הלאום החדש; עיון בסעיפיו מראה כי מנסחיו ממש דאגו לכך שהוא לא יכיל פגיעה בשום אזרח. יחד עם זה, גם די ברור כי ביטולו של חוק הלאום לא יתרום דבר לצמצום האפליה הקיימת. אולי כאן המקום להמליץ בפני הקורא שלא עשה כן, לטרוח ולקרוא בעצמו את החוק, התופס עמוד אחד בספר החוקים.

עלתה בציבור (לרבות מטעם קבוצת "משפטנים בכירים") הצעה להוסיף לחוק הלאום הוראות שיבטיחו את השוויון האזרחי. אנמק כאן את דעתי כי לרעיון זה אין צידוק טוב.

הקשיים והנזקים הנגרמים על-ידי התנהלות המפלה ערבים לרעה - ויש כאלה - אכן דורשים תשומת-לב ומאמץ לתקן את המצב ככל האפשר - אך צריך להבין, כי בהתחשב בהתנהלות החיים הקיימת במדינה, תיקון חוק-הלאום על-ידי הוספת סעיף שיבטיח שוויון כללי לבני העמים השונים, תעורר קשיים ותצריך התמודדות חדשה שממש אינה דרושה עכשיו. המחוקקים יצטרכו לתת דעתם על נוהגי אפליה קיימים שבינתיים נחשבים כנחוצים.
אביא כאן מספר דוגמאות לכך.

חוק-השבות הקיים (שתוכנו נרמז בחוק-הלאום בסעיף קיבוץ הגלויות) גורם כמובן לאפליית אזרחים (למשל בתחום הזכות לאיחוד משפחות); מתבצעות בדיקות ביטחוניות, ברובן נחוצות, הכרוכות באפליה; זה חשוב לדאוג לצמצום הפגיעה ברווחה ובכבוד של נבדקים - אך הדרך לכך לא אמורה להיקשר לחוק-הלאום; פטור מגיוס, הנהוג לגבי ערבים, הוא בלתי-שוויוני - אך חוק-הלאום אינו מסגרת מתאימה לעסוק בו; סעיף של שוויון לאומי כללי עשוי להיות מאותגר על-ידי כל אפליה-מתקנת המיועדת לשלב בני מיעוטים במערכות המדינה; ועוד פרט: אם תתקיים מדיניות המכוונת במיוחד לתרום לשיפור המצב בישובים דרוזיים - הרי סעיף של שוויון יוכל רק להוסיף סיבוך.

בסופו של דבר, חוק-הלאום אינו מיועד מעיקרו לתקן במדינה את גילויי אי-השוויון שעל-רקע שיוך לאומי ככל שאלה אכן קיימים בפועל. בנסיבות הנוכחיות יש להסתפק בכך שתוכן החוק אינו מרע את המצב מבחינה זו, ואין מקום להרחבת הוראותיו בנסיון להתגבר על הקיפוח הקיים.

עם זאת יש מקום להוסיף לחוק דבר-הבהרה שגם ייטול את העוקץ מכל פרשנות המציגה אותו כמפלה. לזה באה הצעה כדלקמן.

עקרונות היסוד מנוסחים בסעיף 1 של חוק-הלאום, כך:

(א) ארץ ישראל היא מולדתו ההיסטורית של העם היהודי, שבה קמה מדינת ישראל.
(ב) מדינת ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי, שבה הוא מממש את זכותו הטבעית, התרבותית, הדתית וההיסטורית להגדרה עצמית.
(ג) מימוש הזכות להגדרה עצמית לאומית במדינת ישראל ייחודי לעם היהודי.
אני מציע כאן להוסיף עוד פסקה לסעיף ראשון זה:
(ד) במימוש ההגדרה העצמית הלאומית על-פי חוק זה, תימנע כל פגיעה או הפחתה בזכות כלשהי של אזרח המדינה בן עם אחר.

תוספת כזו תסיר ספק לגבי כוונת המחוקק ותיטול כל בסיס מהטענה שהוא יוצר אפליה. אפשר להניח כי לתיקון המוצע כאן יהיה גם ערך הסברתי, כעזרה להתמודדות עם ביקורת בפורומים בינלאומיים.

נכון להזכיר עוד יתרון אפשרי לשיפור המוצע כאן. אני רואה אפשרות רחוקה, שמא מישהו ינסה בעתיד להשתמש בחוק-הלאום כדי לקדם מדיניות שתפלה לרעה אזרח לא-יהודי. לא-מיותר שתהיה בחוק חסימה מוחלטת בפני שימוש שכזה.

נוסח חוק-היסוד "ישראל - מדינת הלאום של העם היהודי" [קישור]
תאריך:  28/05/2019   |   עודכן:  28/05/2019
אשר שלאין
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
התכנסנו בביתו של פול והפעם היו רק מעטים: חמישה אנשים. מבוגרים כולם. והנושא שהטריד את אבנר הוא ההסכמה בין המדינה והאזרח. הוא יודע, כמונו, שהסכמה כזאת לא כתובה בשום מסמך ושום חוק יסוד לא עונה על כל הדרישות של המדינה מאזרחיה, ומאידך-גיסא, הדרישות (והאמונות) של האזרח מה מגיע לו מן המדינה. אבנר טען, שיש הסכמה בשתיקה. הסכמה לא כתובה, שלמדינה יש דרישות.
28/05/2019  |  יאיר דקל  |   מאמרים
ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי, הודיעה בסוף השבוע שעבר (24.5.19) על התפטרותה. עם התפטרותה של מיי מתחילה התמודדות בתוך המפלגה השמרנית על ההנהגה, התמודדות שהמנצח בה יהפוך גם לראש הממשלה.
27/05/2019  |  אזאד זנגאנה  |   מאמרים
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים, שהציקו לי, או עניינו אותי והפעם - בחטף, מי השליכו ממרפסת ביתו, יוקרה מתדרדרת ואלפי שריפות
27/05/2019  |  אביתר בן-צדף  |   מאמרים
כל בר בי רב מבין כי גם אם הממשלה תעמוד בדבורה ותבצע את כל תוכניותיה התחבורתיים,כולל פרויקטי התשתית הלאומיים כגון: המטרו, השלמת רשת הרכבות הקלות בגוש-דן וירושלים,הנתיבים המהירים, המסילה הרביעית וחשמול רבתי של רשת הרכבות הארצית-בעיית הפקקים לא תפתר, למרות הרצון הטוב של החשכ"ל החדש אשר הקציב כ-100 מיליארד ש"ח לפרויקטים הלאומיים הנ"ל.פשוט מאוד משום שפרויקטים אלה אורכים זמן רב בין 5-15 שנה לפחות, ועד להשלמתם מצבת כלי הרכב בישראל גדלה בכ-300,000 רכבים חדשים כל שנה. המצב יילך ויורע בעתיד, כיוון שרמת המינוע בישראל עדיין נמוכה יחסית- כ-380 מכוניות לכל 1,000 תושבים לעומת ממוצע ה-OECD-550 מכוניות.
27/05/2019  |  מרדכי איש-שלום  |   מאמרים
כל אלו המדברים על קץ הדמוקרטיה בישראל מתעלמים משני הדברים המהותיים ביותר של משטר דמוקרטי:
27/05/2019  |  יורם הר-לב  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דרור אידר
דרור אידר
יום השואה השנה מעורב עם מאורעות ה-7 באוקטובר    הלקח הראשון שתמיד שיננו היה "לא עוד שואה"    חשוב בימים אלה להזכיר את הלקח הנוסף: "לא עוד גלות"
דן מרגלית
דן מרגלית
פעמיים הודעת בשבת - וכפחדן עלוב בשם "גורם מדיני בכיר" במקום להתייצב מול המצלמות - כי צה"ל יתקוף את רפיח גם אם תהיה עסקה    כמובן, כדי שלא תהיה
בעז שפירא
בעז שפירא
נכון לרגע כתיבת שורות אלה מצטיירת התמונה העגומה היא שהחמאס לא הושמד וישראל מצויה במשבר רציני, מאות חללים מסרו נפשם בקרב ואלפים נפצעו
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il