מחקרים מוכיחים שאכילת שקדים ותזונה ים תיכונית מסייעת להפחית את גורמי הסיכון למחלות לב כליליות. צריכת שקדים הוכחה כמסייעת להפחית את הסיכון למחלות לב ב-50%-30% בארבעה מחקרים אפידמיולוגיים ארוכי טווח ורבי משתתפים. אכילת שקדים אף סייעה להפחית את רמות הכולסטרול ב-10%.
ה-FDA, ארגון המזון והתרופות האמריקני, אישר ב-2003 הצהרת בריאות על תפקיד השקדים במניעת מחלות הלב, בהמשך למדיניותו לספק מידע עדכני, מדויק ומבוסס על מחקרים מדעים.
השקד הישראלי הוא אבן יסוד בתזונה המועדפת כיום - התזונה הים תיכונית. העולם המדעי מוכיח שוב כי למרות ההתקדמות המדעית ויצירת תוספים, אין תחליף לערך המתקבל ממזון טבעי, פרי פיתוח של הטבע.
השקד הישראלי הוא מקור מצויין לסיבים תזונתיים (12%). הסיבים מסייעים לתחושת שובע, להפחתת רמות הכולסטרול בדם ולפעילות התקינה של מערכת העיכול. הוא המזון הטבעי העשיר ביותר ברמות ויטמין E (אלפא טוקופרול) ללא תחרות בקבוצת האגוזים, כך שבחופן שקדים מתקבלת חצי מהכמות המומלצת ליום. מלבד ויטמין E, השקד עשיר בוויטמינים ובמגוון רחב של נוגדי חמצון אחרים העשויים לסייע במניעת מחלות הנגרמות מחמצון כמו סרטן ומחלות זקנה.
חומצת השומן החד בלתי רוויה שיש לצורכה בכמות הגדולה ביותר, היא חומצת השומן הנפוצה ביותר בשקד. השקד דל בשומן רווי ועשיר מאוד בחלבון שגם הוא תורם לשובע ומסייע בתהליך שמירה על הבריאות והמשקל. החלבון עשיר בחומצת האמינו, ארגינין ולכן עשוי לתרום להפחתה ביצירת דלקת טרשתית (שלב מקדים בהתפתחות מחלות לב).
בשקדים מתקיים איזון של מינרלים הנחוצים לשמירה על לחץ דם תקין. אחוז הנתרן בהם נמוך במיוחד (1 מ"ג ל-100 גרם) ולעומתו אחוזים גבוהים של אשלגן ומגנזיום לצד רמה גבוהה של סידן המסייע גם לבניית העצם.
השקדים משולבים בתפריט הישראלי עוד מימי קדם. בתורה הם מוזכרים כשי מעושרה של ארץ זבת חלב, דבש ושקדים. כיום גדלים זנים שונים של שקד ישראלי ממטולה ועד הנגב.
הממצא המשמח ביותר לקהל אוהבי השקדים, הוא שצריכת שקדים בתפריט מאוזן, לא רק שלא נמצאה מפריעה בתהליך הדיאטה, אלא סייעה לתחושת השובע ולירידה במשקל. המלצתי לאכול בין 20-10 שקדים טבעיים ביום בתוך תפריט מאוזן ומגוון.