|   15:07:40
דלג
מנהל קשרי חוץ   |   תגובות
  |    |  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
הוט, בזק, סלקום, פרטנר סיבים - איזו חברה עדיפה לצרכן?
כתיבת המומחים
פיצוי על אובדן כושר עבודה בשל מחלת כליות תורשתית? יש דבר כזה!

ישראל צריכה לשלוט בירושלים בנדיבות

השקעה ומנהל טוב ברמה המקומית הם ליבתה של פעולה פוליטית ריבונית, שתשמור על ירושלים שלמה ומשגשגת עבור כל תושביה
28/02/2018  |     |   מאמרים   |   INSS   |   תגובות
מזרח ירושלים [צילום: הדס פרוש/פלאש 90]

   רשימות קודמות
  להתעורר לאיום האירני
  ספקות על אודות הסעודים
  קווים אדומים למו"מ
  הישמרו מנרטיב הרודנות
  יובל מול הכותל

לאחר שירדתי לעומקן של הסוגיות הדמוגרפיות, הכלכליות והביטחוניות הנוגעות לירושלים, אני משוכנע יותר מאי-פעם שישראל יכולה וצריכה לשלוט לָנֶצַח בירושלים רבתי כולה.

אולם שלטון יעיל ידרוש השקעה עצומה מצד ממשלת ישראל ועירייתירושלים, מכיוון שחצייה המזרחי של העיר הוזנח במשך עשרות שנים. רק גישה ישראלית נדיבה תוכל לגבור על החשד ועל העוינות שמובילים לבעיות ביטחוניות.

החדשות הטובות הן שיותר ויותר מקרב 350,000 תושביה הערביים של מזרח ירושלים מבינים שאין באופק חלופה לשליטה הישראלית בעיר, ושמצבם יהיה תמיד טוב יותר תחת שלטון ישראלי. כל הסקרים מראים זאת, וישנן גם מספר מגמות חיוביות המצביעות על כך.

בין מגמות אלו ניתן למנות את הגידול העצום במספר תושבי מזרח ירושלים שמגישים בקשות לקבלת אזרחות ישראלית (מעל 1,000 בקשות בשנה); זינוק במספר התלמידים במזרחירושלים המעדיפים את תעודת-הבגרות הישראלית על-פני זו של הרשות הפלשתינית (התאוג'יה) - מ-300 ל-5,800 תלמידים בשבע שנים; הביקוש העולה במזרח-ירושלים לשיעורי עברית אינטנסיביים לאחר שעות בית-הספר ולמכינות קדם-אוניברסיטאיות שמממנת ממשלת ישראל.

כמו-כן ניתן לראות גם את מספרם ההולך וגדל של צעירים ממזרח ירושלים שעושים שירות לאומי-אזרחי לאחר התיכון; את תגובתם הנלהבת של התושבים לכך שהעירייה פתחה במזרח-ירושלים מרכזי תעסוקה, מועצות קהילתיות ברמה השכונתית, תחנות משטרה מקומיות לטיפול בעניינים אזרחיים, חממת היי-טק ערבית, ועוד.

בנוסף לכך, מספר מנהיגים ערביים שפגשתי ציינו לטובה את ההשקעה שעושה העירייה בכבישי מזרח ירושלים (יותר מ-50 מיליון שקל בשנה) ובכיתות הלימוד (מעל 500 מיליון שקל בתכנון לעשור הקרוב).

גם שיעור גביית המיסים העירוניים (הארנונה) בחציה המזרחי של העיר הוא מצוין: בין 70 ל-80 אחוזים. שוב, זה נובע מכך שערביי ירושלים - למרות זהותם הלאומית הפלשתינית - התרצו ואימצו גישה פרגמטית ביחס לרשויות בישראל. הם מעוניינים בזכות המגורים בירושלים; הם מעוניינים בביטוח הבריאות הממלכתי ובקצבאות הביטוח הלאומי, מהם נהנים תושבי ישראל; הם רוצים לעשות קניות, ללמוד ולעבוד במערב ירושלים, ולמעשה, בכל מקום אחר בישראל על-פי בחירתם. לא-מעט מהם אף עוברים לגור בשכונות יהודיות, כמו פסגת זאב ותלפיות.

יותר ויותר, הם רואים בישראל לא רק את הצד האשם בכל קשייהם אלא כגורם האפשרי היחיד שיכול לפתור את בעיותיהם ולהפוך את חייהם לטובים יותר.

ישנה זיקה מוכחת בין השקעה מצד ישראל ברווחתם של ערביי מזרח ירושלים ובין צמצום אירועי הטרור. השכונות שנהנו במידה הרבה ביותר מתקציבי העירייה והממשלה הפכו להיות הרבה יותר שקטות - עם פחות פשע והרבה פחות אלימות לאומנית. קִראו לזאת השקעה חכמה וראויה בחייהם של תושבי ירושלים, או קִראו לכך השכנת-שלום - כרצונכם. אך אין להכחיש את העובדה שזוהי השקעה נושאת פירות.

על-כל-פנים, האתגר הוא עדיין עצום, בעיקר בנושא החינוך. ישנם יותר מ-105,000 ילדים בבתי-הספר במזרח-ירושלים. למערכת חסרות 1,500 כיתות, שבניית כל אחת מהן תעלה מיליון שקל. העירייה בונה בין 7 ל-10 בתי-ספר חדשים בכל שנה, אך זה אפילו אינו קרוב להיות מספיק, וכן ישנו מחסור חמור במנהלים מוסמכים לבתי-הספר.

60% מהילדים לומדים בבתי-ספר "לא-רשמיים" שאינם שייכים למדינה (חלקם מוּכָּרים על-ידי המדינה וחלקם אינם מוּכָּרים; חלקם ממומנים על-ידי ישראל, וחלקם ממומנים בידי עמותות פרטיות). ברובם מלמדים את תוכנית הלימודים הפלשתינית המיושנת והמסורבלת, שההוראה בה עדיין נעשית בשיטת השינון, שבה אין הבחנה בין ילדים בעלי מיומנויות קוגניטיביות ומיומנויות למידה שונות, ושבה אין לישראל שום פיקוח אמתי על הכשרת המורים, על התקנים ועל ספרי הלימוד.

זהו, כמובן, מצב אבסורדי לחלוטין! רשות החינוך בירושלים בונה ומתחזקת בתי-ספר, ומשלמת את משכורותיהם של המורים במזרח-ירושלים, אך אין לה כל תפקיד בתפעולם הפדגוגי של בתי-הספר במזרח-ירושלים. מדוע? משום שכך הוסכם בהסכמי-אוסלו. כיום, עשרים וחמש שנים מאוחר יותר, זה נראה כהסדר מטורף שאינו בר-קיימא.

גרוע עוד יותר מכך הוא אחוז הנשירה של התלמידים: יותר מ-20% מהבנים והבנות בכיתות ח'-י' עוזבים את בית-הספר כדי ללכת לעבוד (או כדי להתחתן בגיל צעיר). בהתחשב בכך ש-83% מילדי מזרח-ירושלים חיים מתחת לקו העוני, אין בכך כדי להפתיע, אך זהו עדיין מצב שאינו מתקבל על הדעת.

בנייה בלתי-חוקית ופרועה, הגורמת לצפיפות-יתר, וכתוצאה מכך לעומס רב מדי על תשתיות המים והביוב, היא הנורמה ברבות משכונותיה של מזרח ירושלים, כשהדוגמה הגרועה ביותר לכך היא שכונת סילוואן בלב העיר. בשנה שעברה אישרה העירייה תוכנית-אב לבניית בתים חדשים בצור-באהר ובאום-טובא בחלקה הדרומי של העיר; אך שוב, יש צורך בהרבה מעבר לכך.

המאבקים הלאומניים בקרב הקהילה הערבית בירושלים מסבכים את המצב. פעילים מקומיים ערביים רבים שואפים לשותפות עם ישראל כדי לקדם את קהילותיהם, כפי שתואר לעיל, וחלקם אף שוקלים להתמודד בסתיו הקרוב בבחירות למועצת-העיר ירושלים ברשימות ערביות מקומיות - לראשונה מאז ומעולם.

אך מנהיגי הפתח והרשות הפלשתינית מנסים להניא אותם מלעבוד עם העירייה, ומאיימים בנידוי ואף במוות על משפחותיהם של ערבים ירושלמים מתונים.

גורם שלילי אחר שהשפעתו הולכת וגדלה בעיר היא טורקיה של ארדואן. הטורקים מממנים חלק גדול מפעילויות המיסיון המוסלמי (דאווה) בעיר, וישנו קו ישיר בין זה לבין הקצנה וגיוס פעיל למאבק מזוין נגד ישראל. (זה כולל גם רשת חברתית פעילה שמהללת טרוריסטים, שאהידים ואסירים, קוראת במפורש להתנגדות אלימה מול ישראל, וגם מפיצה את העלילה כאילו מסגד אל-אקצה נמצא בסכנה מידי היהודים/הציונים).

למרבה האירוניה, מנהיגים ערביים מקומיים שמשפחותיהם והחמולות שלהם קשורות קשר רופף לחמאס, אכן מוכנים לעיתים קרובות לשתף פעולה עם מנהיגים ישראלים בעניינים מוניציפליים. הם מאמינים כי בשלב כלשהו בעתיד האיסלאם יצליח לגרש את כל היהודים מהמזרח-התיכון, אך בינתיים, להרגשתם, אפשר לשלם מיסים וליהנות מכספי המיסים של היהודים כדי לשפר את מצב התושבים הערבים.

שוב, זהו מצב אבסורדי המנוגד לכל היגיון; אך בכל-זאת זהו מצב שישראל יכולה וצריכה להיות מסוגלת להשלים איתו. עם הזמן, שילובם של ערביי מזרח-ירושלים בעולם החינוך והתעסוקה ובחיי מעמד-הביניים הישראלי המודרני יוביל לעתיד משותף טוב יותר לערבים וליהודים כאחד בירושלים המאוחדת.

וזה מוביל לעוד אירוניה אחת אחרונה. במשך כמה עשורים, הרעיון של חלוקת ירושלים לשתי ערי בירה עם שתי ממשלות ריחף מעל השיח הגלובלי, מה שגרם לממשלת ישראל לדחות ולמנוע מחציה המזרחי של העיר את תקציבי הפיתוח שהיא צריכה. ככלות הכול, למה להשקיע בחלק הזה של העיר, אם הוא עתיד להימסר יום אחד לשלטון ערבי?

אך כעת, לאחר שסוגיית ירושלים "ירדה מהשולחן". כלומר, שממשלת ישראל קבעה שירושלים צריכה ועתידה להישאר שלמה תחת שלטון ישראלי, ולא רק מסיבות ביטחוניות; ולאחר שישראל קיבלה גיבוי בינלאומי חשוב לעמדתה זו - ישראל אינה יכולה עוד להתכחש לאחריותה לפתח את חלקה המזרחי של העיר.

וזה מסביר מדוע דווקא הממשלה השמרנית ביותר בתולדות ישראל, בהנהגת רה"מ בנימין נתניהו והממשל השמרני בירושלים בהנהגת ראש העיר ניר ברקת, הם אלו שהחלו סוף-סוף להשקיע ברווחתם של ערביי ירושלים. זהו הדבר הנכון לעשות. אך עליהם להקצות לכך עוד מיליארדי שקלים. השקעה ומִנְהָל טוב ברמה המקומית הם ליבתה של פעולה פוליטית ריבונית, שתשמור על ירושלים שלמה ומשגשגת עבור כל תושביה.

[מכון ירושלים למחקרים אסטרטגיים]

הכותב הוא סגן נשיא מכון ירושלים למחקרים אסטרטגיים.
תאריך:  28/02/2018   |   עודכן:  28/02/2018
דוד וינברג
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
ישראל צריכה לשלוט בירושלים בנדיבות
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  ישראלי-פלשתיני
מעת שישראל אינה מתמודדת עם מדינות אלא עם ארגונים, הפכה שאלת ההתרעה לקראת מבצע גדול למורכבת יותר, כי מדובר בלחימה שמקורה בתהליך החלטות בארגון שלא תמיד שולט לחלוטין במרחב ובתוצאות מעשיו. כך, למשל, אמר נסראללה אחרי מה שמכונה מלחמת לבנון השנייה (2006), כי לו היה יודע שחטיפת חיילי צה"ל תוביל למבצע גדול שכזה - לא היה יוזם את החטיפה. גם המבצע האחרון בעזה (צוק איתן, 2014) התגלגל מתגובת ישראל לרצח שלושה נערים שנחטפו ביו"ש, בתהליך של הידרדרות בלתי נשלטת של שני הצדדים. אפילו החלק היבשתי של צה"ל במבצע, הכניסה לפאתי הרצועה לשם פגיעה במנהרות, לא תוכנן מראש אלא התגלגל כתגובה לאירועים בשטח.
28/02/2018  |  יעקב עמידרור  |   מאמרים
יש ויכוח נצחי אצלנו אם לקרוא לשטחים כבושים, או לא. בייחוד בולט הוויכוח הזה בקרב הצעירים, תלמידי שמינית, שעומדים לפני גיוס וחלקם רוצים להשתמט מטעמי מצפון.
27/02/2018  |  ארווין קליין  |   מאמרים
ראש המודיעין המצרי החדש הגנרל עבאס כאמל, מנהל מאז ה-10 בחודש סדרה של שיחות אינטנסיביות עם הנהגת חמאס בראשות אסמעיל הניה שהגיעה לקהיר, למעשה, בגלל חשיבות השיחות זומנו לקהיר גם כל בכירי חמאס מחו"ל ובהם צאלח אלעארורי סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, על-פי גורמים מצרים, המודיעין המצרי לא איפשר למשלחת בראשות אסמעיל הניה לצאת לקטר להתייעצויות עם שאר חברי ההנהגה והם נאלצו להגיע למצרים.
27/02/2018  |  יוני בן-מנחם  |   מאמרים
הרשות הפלשתינית העלתה טענות סותרות לגבי מצבה הכספי במסגרת תביעת פיצויים שהגישו נגדה משפחותיהם של קורבנות טרור - קובע (22.2.18) שופט בית המשפט העליון, דוד מינץ. הוא דחה את בקשת הרש"פ לעכב את ביצועו של פסק דין, שחייב אותה ואת מרואן ברגותי ואחרים בתשלום פיצוי של 62 מיליון שקל.
26/02/2018  |  איתמר לוין  |   חדשות
עדת השרים לענייני חקיקה החליטה לדחות בשבוע את הדיון בהצעת החוק של ח"כ רחל עזריה (כולנו) בנוגע לקרקעות שמכרה הכנסייה ליזמים פרטיים. הממשלה מנסה להרגיע את הרוחות מול ראשי הכנסיות בירושלים, שהחליטו לסגור הבוקר את כנסיית הקבר (יום א', 25.2.18).
25/02/2018  |  עומר כרמון  |   חדשות
רשימות נוספות   /   ישראלי-פלשתיני  /  מי ומי    / 
פחות פיגועים - יותר נשים  /  אריאל י' לוין
האיומים המובילים על ישראל לשנת 2018  /  אריאל י' לוין
זינוק של 94% בפיגועי התאבדות  /  יורם שוייצר, אריאל י. לוין, עינב יוגב
להתעורר לאיום האירני  /  דוד וינברג
המציאות הרוסית בסוריה  /  עמנואל נבון
קו תקיף כלפי אירן וסוריה   /  ערן לרמן
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
עדנה ויג
עדנה ויג
משוררים רואים בשירה דרך לבטא את הדיוקן העצמי שלהם ואת חלומם    כאן המשורר מבטא זאת כבר מראשיתו כעוּבּר, שגדל להיות משורר
איתמר לוין
איתמר לוין
המתקפה האירנית מהווה הזדמנות פז לישראל, אך מותר להניח שהממשלה תבזבז אותה    ובינתיים: האנטישמיות בארה"ב שוברת שיאים, הקבינט ממשיך לדלוף ויריב לוין מפגין צביעות
מירב ארד
מירב ארד
חופשת החג מתקרבת בצעדי ענק, ועל רקע חוסר הוודאות יש מי שעדיין לא החליטו סופית על תוכניות לחופש    עבור המתלבטים בדקנו מחירים של חבילות נופש מובחרות מעבר לים
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il