|
הסמל האורגני האחיד של מדינת ישראל
|
|
|
|
|
התוצרת החקלאית האורגנית הטרייה והמעובדת מן הצומח מפוקחת על-ידי משרד החקלאות ופיתוח הכפר על-פי חוק משנת 2008, עת נכנסו התקנות להסדרת הייצור והמכירה של תוצרת אורגנית מן הצומח לתוקף, ומשנת 2013 תקנות תוצרת אורגנית מן החי.
המוצרים שנבדקו במסגרת סקר שנת 2013 כללו תוצרת טרייה ומעובדת, ביניהם: פירות וירקות, תבלינים טריים, לחמים, פריכיות אורז, עגבניות חתוכות ועוד.
תוצאות סקר שאריות חומרי הדברה בשנת 2013 מעודדות מאוד ומורות על מגמת הירידה בשאריות חומרי הדברה אסורים במוצרים האורגנים. תוצאות הסקר של שנת 2013 מראות ירידה ניכרת של 56% באחוז החריגה. כמו-כן, התוצאות מורות על שיפור בסימון הנכון של המוצרים האורגנים בסמלים. על-פי תוצאות הסקר, בשנה שחלפה נמצאו חריגות ב-3.8% בלבד מהדגימות, לעומת 6.8% בשנת 2012, מהמוצרים עם חריגה בשאריות חומרי הדברה.
מתוצאות הסקר של שנת 2013 עולה כי בדגימה אחת בפלפל אדום מתוך 39 דגימות בפירות וירקות, נמצאו שאריות של חומרי הדברה. תחקור של האירוע העלה כי הדגימה הכילה תוצרת אורגנית וקונבנציונאלית מעורבבת ובכל מקרה התוצרת לא הייתה מיועדת לשיווק כתוצרת אורגנית, אלא כתוצרת רגילה. מכיוון שהדגימה הנ"ל נלקחה בסוף עונת הגידול, המגדל נדרש לבצע בדיקה נוספת טרם התחיל לשווק בעונה שלאחר מכן. בנוסף, ב-3 דגימות מתוך 39 דגימות (נוספות) של מוצרים מועבדים נמצאו שאריות של חומרי הדברה בלחם שיפון מייצור מקומי, ובפריכיות אורז ובעגבניות חתוכות מיובאים. כולם נפסלו לשיווק.
החקלאות האורגנית בישראל מהווה כ-1.5% מכלל התוצרת החקלאית המיוצרת בישראל וכ-13% מכלל הייצוא החקלאי. בענף עוסקים כ-600 אנשים, מתוכם כ-330 מגדלים. כ-62,500 דונם מגודלים כאורגני לפי הפילוח: גידולי שדה - 26.5%, ירקות - 33.5%, פירות - 31%, תבלינים - 1%, שונות - 8% (צמחי מרפא, פרחים וכו'..).
אז מה צריך לחפש?
יש לחפש את הסמל האורגני האחיד של מדינת ישראל (משרד החקלאות) על אריזת המוצר (פירות, ירקות, מוצרים ארוזים) ואת סמל הפיקוח של אחד מגופי האישור והבקרה המוסמכים לתת למגדל וליצרן האורגני את ההיתר לסמן את המוצר כאורגני. בינואר 2014 אישרה הכנסת תיקון בחוק האורגני לפיו "מופקעת" המילה אורגני אך ורק למוצרים הנושאים את סמל המשרד. המשמעות היא כי מוצר שנקרא "אורגני" מחויב לשאת הסמלים ולעמוד בדרישות החוק.