|
שיפור בחריגות [צילום: משרד החקלאות ופיתוח הכפר]
|
|
|
|
|
סקר שאריות חומרים כימיים במוצרים מן החי לשנת 2014 מציג שיפור מתמיד בתוצאות. על-פי הנתונים שמפרסם (יום ה', 21.5.15) משרד החקלאות עולה כי חל שיפור בכמות החריגות שנמצאו בבשר עוף, הודו, בקר ובדגים. כמו-כן חל שיפור בחריגות שנמצאו בביצים ובחלב בקר. בחלב צאן ובדבש התוצאות היו זהות לתוצאות השנה הקודמת. בבשר חזיר וצאן נרשמו חריגות גדולות יותר לעומת אשתקד.
מטרת הסקר הינה להבטיח שהמזון המשווק בישראל אינו מכיל חומרים אסורים, העשויים לפגוע בבריאות הציבור בטווח הארוך או הקצר, ואינו מכיל רמות חריגות של חומרים מותרים בשימוש. וכן לזהות מגמות של שימוש בלתי נכון או בלתי חוקי בתרופות או בחומרי הדברה, לאסוף נתונים לצורך ביצוע הערכת סיכונים ולהתריע על חריגות ברמות השאריות ולאפשר ביצוע פעולות מתקנות.
על-פי תוצאות הסקר:
מוצרי חלב - בכל 257 בדיקות המעבדה לא נמצאו כלל ממצאים מעל לרמה המרבית המותרת.
דגי בריכות ודגי ים - בכל 2,222 בדיקות המעבדה לא נמצאו כלל ממצאים מעל לרמה המרבית המותרת.
דבש בכל 529 בדיקות המעבדה לא נמצאו כלל ממצאים מעל לרמה המרבית המותרת.
בשר בקר - נדגמו 2,062 דגימות, מתוכן נמצאה רק אחת מהן עם סולפונאמידים (אנטיביוטיקה) מעל לרמה המרבית המותרת.
חלב בקר - מתוך 3,871 דגימות נמצאו 4 שהכילו מזהמי מספוא מעל לרמה המרבית המותרת.
חלב צאן - מתוך 1,056 דגימות נמצאה אחת שהכילה מזהמי מספוא ואחת נוספת שהכילה אנטיביוטיקה מעל לרמה המרבית המותרת.
בשר חזיר - מתוך 949 בדיקות שנעשו נמצאו 9 דגימות עם טטראציקלין (אנטיביוטיקה) מעל לרמה המרבית המותרת.
בשר עוף - מתוך 4,241 דגימות נמצאו ב-2 קדמיום (מתכת כבדה), ב-14 אנטיביוטיקה מעל לרמה המרבית המותרת.
בשר צאן - מתוך 1,026 דגימות נמצאו 16 דגימות עם טטראציקלין (אנטיביוטיקה) מעל לרמה המרבית המותרת.
בשר תרנגולי הודו - מתוך 2,572 דגימות נמצאו ב-2 קדמיום (מתכת כבדה) וב-3 דגימות סולפונאמידים (אנטיביוטיקה).
ביצים - מתוך 3,755 בדיקות שנעשו בביצים נמצאו 7 דוגמאות שהכילו קלופידול (תכשיר לטיפול בטפילים), 9 דוגמאות שהכילו יונופורים (תכשירים לטיפול בטפילים) ו-3 עם סולפונאמידים (אנטיביוטיקה) מעל לרמה המרבית המותרת.
לדברי ד"ר סרחיו דולב, רופא וטרינר ראשי לפיקוח על מוצרים מן החי בשירותים הווטרינרים במשרד החקלאות: "הטכנולוגיה הקיימת כיום מאפשרת זיהוי רמתם של החומרים הנמדדים בכמויות מזעריות. תוצאות מעבדה שערכן חורג מהרמה המרבית המותרת, מדווחות לאחראים על ביצוע הסקר ולגורמים המקצועיים האמונים על ביצוע תחקיר, לצורך איתור מקור הזיהום וצמצום או מניעה של המשכו".