|
קפה נואר. בעיות מול העובדים [צילום: יח"צ]
|
|
|
|
|
סכסוך עבודה הוכרז בקפה נואר בתל אביב. הוא הוכרז לאחר שהמשא-ומתן שהתקיים בחודשים האחרונים לא הביא להסכמות. הסתדרות הנוער העובד והלומד אומרת כי הנהלת המסעדה מציעה לממן את ההסכם הקיבוצי על-ידי הורדת השכר של המלצרים בממוצע בכ-1,500 ש"ח לכל חודש.
לטענת העובדים, "לאחר שמנקים את כל המילים היפות וההצהרות, ולאחר פניות חוזרות ונשנות מתברר כי בהנהלה לא רק שלא מוכנים לדאוג לתנאים של העובדים אלא להרע אותם". בהכרזה על סכסוך העבודה נכתב: "הגענו למבוי סתום במשא-ומתן הקיבוצי עקב קבלת תגובת ההנהלה המסרבת למעשה לכמעט כל דרישות העובדים, תוך הצגת הצעות 'פשרה' בלתי סבירות".
לפני כחצי שנה התאגדו עובדי מסעדת קפה נואר באמצעות הסתדרות הנוער העובד והלומד במטרה להיאבק על התנאים שמגיעים להם על-פי חוק. מדובר בהתאגדות תקדימית וראשונה בענף המסעדות ובתי הקפה. העובדים דורשים הסדרת תנאי עבודתם, דאגה לזכויות הסוציאליות ויחס הולם.
הם טוענים כי בקפה נואר סרבו להכיר בוועד החדש תוך התנכלות למובילי ההתאגדות והפעלת לחץ על העובדים שלא להצטרף. כעת, לאחר מספר דיונים בין הנהלת המסעדה לנציגי העובדים והסתדרות הנוער העובד והלומד, מביעים העובדים חשש שהמשא והמתן היה רק טקטיקת השהיה במהלכה ניסו בהנהלה "להיפטר" ממובילי ההתארגנות.
משמעות ההכרזה היא כי בתוך שבועיים יוכלו העובדים לנקוט עיצומים ולשבש את פעילות המסעדה עד כדי השבתתה. העובדים וההסתדרות מלווים על-ידי עו"ד אסנת לונגמן ממשרד אורנה לין ושות'.
מהנהלת קפה נואר נמסר בתגובה, כי "בניגוד לאופן הצגת הדברים על-ידי הסתדרות הנוער העובד, מאז הקמת הוועד נקטה המסעדה בגישה עניינית. הכרנו ביציגות העובדים על-אף שהיה ספק בנושא, ואנו מנהלים משא-ומתן אינטנסיבי, ממצה, ענייני אשר כלל מספר רב של פגישות בהשתתפות עורכי דין ויועצים ופגישת המשך קבועה לתחילת ספטמבר. חשוב לזכור כי ענף המסעדנות הוא מגזר מורכב ביותר, וככל הידוע לחברה, עד היום לא נחתם הסכם קיבוצי בענף זה.
"שיחות המשא-ומתן כללו הצעות מצד המסעדה במסגרתן הייתה נכונות לשיפור הן של תנאי הרווחה והן של השכר של מרבית המגזרים במסעדה (מטבח, ברמנים, מנהלי משמרות, מארחות, וכן גם מלצרים). לצערנו, בשלבים האחרונים של המו"מ נקלענו למצב בו נראה כי 'ועד העובדים' (שמורכב כולו, למעט נציג אחד, ממלצרים) אינו דואג לקדם את האינטרסים של כלל עובדי המסעדה, אלא מנסה לנכס לעצמו זכויות, ובכך פוגע באפשרות לקידום מו"מ להסכם קיבוצי, ואין לנו אלא להצר על כך.
"לאורך כל התהליך עומדת למול עינינו הדאגה לעובדים, והרצון לשיפור תנאי העבודה, הרווחה, וכן גם - השכר והתנאים הסוציאליים, אך במקביל עלינו גם לדאוג ליציבותה ושרידותה של המסעדה כעסק כלכלי.
"אין ביכולתנו לשנות באופן מהותי את התנאים הקיימים, מהטובים ביותר בענף, ועל כן דרישות בלתי סבירות, שאינן תואמות את המקובל בענף הייחודי והמורכב בו אנו עוסקים – ענף המסעדנות – אינן יכולות להתקבל, ועלולות לפגוע בפעילות המסעדה ובהישרדותה ובסופו של דבר גם בעובדים. אנחנו מקפידים לנהל באופן אחראי וענייני את המגעים מול נציגות העובדים והארגון המייצג, ונקווה כי דרישות לא סבירות ובלתי רלוונטיות אשר עלולות לסכל סיכום ראוי והוגן לא תהוונה חסם מפני המשך ניהול התהליך. נחזור ונבהיר כי למסעדה אין כל התנגדות להתארגנות העובדים, ההפך הוא הנכון".