|   15:07:40
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
כל מה שרציתם לדעת על קנביס רפואי
קבוצת ירדן
תמר פטרוליום: חברה עסקית או בית חרושת לג׳ובים?

הסיכון המחושב לחג פח השמן

הכינו סופגניות ביתיות ומתוצרת טבעית העדיפו להכין סופגניות אפויות בתנור אם כבר מטגנים, רצוי שלא למחזר את השמן
06/12/2015  |   ליטל פיינגרץ   |   כתבות   |   חגים ומועדים   |   תגובות
רצוי שהלביבה תהיה כחלק מהארוחה [צילום: פלאש 90]

הכל התחיל בגלל נס שקרה לאבות אבות אבותינו, כשפח שמן קטן דלק שמונה ימים. אנחנו מרוב שמחה הגדלנו את הפח לסיר שמן והמצאנו את המאכלים הטעימים והמשמינים, לביבות וסופגניות, שכל ילד מכיר כבר בגן ובגללן מסכים לרקוד עם הנר על הראש ולהסתובב כמו הסביבון. הפעם ננסה לבחון את הסיכונים ונציע טיפים כיצד נשרוד את החג הזה בלי להשמין.

האם שמן מזוכך בריא יותר משמן שעבר כבישה קרה?

כבישה קרה הוא תהליך בו נעשית לחיצה מכנית על הפרי או על הגרעין כדי להוציא ממנו שמן. השיטה שומרת על הערכים התזונתיים של הצמח ולכן היא השיטה המומלצת להפקת שמן. לעומת זאת, השמן המזוכך הוא שמן שהוכן בתהליך כימי ותעשייתי שבו מפרידים את השמן מהגרעינים על-ידי תהליך זיקוק באמצעות צנטריפוגות. שמן מזוכך לא מכיל את הרכיבים הבריאותיים של הצמח.

שמנים בכבישה קרה הם למשל: שמן זית, אבוקדו, שומשום, קוקוס ובוטנים ושמנים מזוככים הם למשל: שמן קנולה, סויה, חמניות, תירס.

האם שימוש בשמן בכבישה קרה עדיף יותר לטיגון עמוק מאשר שמן מזוכך?


לטיגון, אנחנו מחפשים שמן שיוכל לעמוד בטמפרטורה גבוהה בלי להישרף, ובמקביל יהיה נטרלי ולא יוסיף טעם למזון. לכל סוג שמן יש טמפרטורה משלו בה הוא מתחיל להישרף - קל לזהות זאת לפי העשן שיעלה מהשמן. לכן הטמפרטורה שבה השריפה מתחילה לקרות נקראת גם נקודת העישון.

התהליך יוצר תרכובות שאינן חברות שלנו, ורצוי להימנע ככל הניתן מעישון השמן. לכל השמנים המזוככים שזמינים במרכולים נקודת עישון בטמפרטורה שגבוהה מ-200 מעלות. שמן זית כתית טהור למשל, פחות מומלץ לטיגון בטמפרטורות גבוהות, מכיוון שהוא מופק בכבישה קרה, כלומר לבקבוק לא נכנס רק שמן טהור, אלא עוד תרכובות וחומרים טבעיים של הפרי. נקודת העישון שלו אינה נמוכה משמעותית משל השמנים המזוככים כ-200 מעלות, אך עדיין הוא אינו מומלץ לטיגון עמוק.

האם טיגון קל נחשב בריא יותר מטיגון בשמן עמוק?

עדיף אם כבר מטגנים, לטגן טיגון קל. השיטה הכי טובה לטיגון קל היא בהקפצה או טיגון קל בווק. טיגון בשמן עמוק סופח הרבה מאוד שמן וכך הערך הקלורי של המזון המטוגן עולה. כמו-כן, מומלץ שאם כבר מטגנים, להימנע מטיגון של ירקות העשירים בנוזלים שמתאדים בתהליך הטיגון ולכן סופגים יותר שמן.

טיפים: איך יוצאים מחג כל-כך מתוק ושומני

  • נכין סופגניות ביתיות ומתוצרת טבעית, למשל ריבה תוצרת בית עדיפה יותר, משום שאנו שולטים בכמות הסוכר ובחומרים המוספים לה;

  • נעדיף להכין סופגניות אפויות בתנור, כך נחסוך את כמות השמן הגדולה הנספגת בסופגנייה רגילה. בסופגנייה אפויה יש כ-150 קלוריות ליחידה, לעומת כ-400 קלוריות לסופגנייה המסורתית עם הריבה המטוגנת;

  • אם כבר סופגניות ולביבות מטוגנות, נעדיף סופגנייה ולביבה גדולה מאשר קטנה. סופגניות ולביבות קטנות, סופגות יותר שמן, משום ששטח הפנים שלהן הגדול יותר;

  • אם כבר מטגנים, רצוי שלא למחזר את השמן. עדיף לטגן פעם אחת ולזרוק את השמן לפני השימוש הבא;

  • לביבות: רצוי שיהיו כחלק מהארוחה ולא בין הארוחות. הקציבו מדי יום את מספר הלביבות שברצונכם לאכול. שלבו בארוחה חלבון וירקות שיתרמו לתחושת השובע וימנעו אכילה נוספת של הלביבות. העדיפו כמובן לביבה אפויה מאשר מטוגנת. בלביבת תפוחי-אדמה אפויה יש כ-50 קלוריות לעומת כ-120 קלוריות ללביבה מטוגנת;

  • הכינו סופגניות כמספר האנשים שאמורים לאכול. כך לא יישארו עודפים לאחר-כך;

  • תכננו מראש את הארוחות. הרבו בירקות והמעיטו בצריכת שמן. איכלו ארוחות מסודרות מבלי לחסוך קלוריות להדלקת הנרות, כך תוכלו לשלוט באכילתכם ותאכלו הרבה פחות;

  • הקפידו על פעילות גופנית מדי יום למשך כל ימי החג. הפעילות הגופנית מגבירה את חילוף החומרים ותורמת להוצאה האנרגטית היומית;

  • מייד לאחר החג, חיזרו לאכילה רגילה, והימנעו מדיאטות קיצוניות או צומות.

הכותבת היא דיאטנית קלינית B.SC ברשת סטודיו C
תאריך:  06/12/2015   |   עודכן:  06/12/2015
ליטל פיינגרץ
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
הסיכון המחושב לחג פח השמן
תגובות  [ 4 ] מוצגות   [ 4 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
אביתמר
6/12/15 12:50
 
המסוארי
6/12/15 22:56
2
בשמן ואיכלו סלטים
6/12/15 14:11
3
אנטיוכה
6/12/15 18:13
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  חגים ומועדים
חנוכה מסמל את ניצחון הרוחניות על הגשמיות וניצחון היהדות על האלילוּת ועל התרבות היוונית, שסימלה יותר מכל את הסגידה ליופי החיצוני, על חשבון ערכים פנימיים ומוּסר אנושי.
06/12/2015  |  ציפי לידר  |   מאמרים
חג החנוכה של ילדינו הוא חג הנס וחג פך השמן. עבורי זה החג בו ההרה עלינו לעמק ירדנו כדי לחשוף ולגלות אורות גנוזים. לדור הנינים אמשיך להעניק סביבונים עם המסר של נס גדול שהיה פה. עבורי זה חג של תמרורי אור ולקח היסטורי רב משמעות לימינו אנו.
06/12/2015  |  איתן קלינסקי  |   מאמרים
במיוחד לחנוכה, ארגון העלייה "נפש בנפש" צילם וערך סרטון מיוחד (בסגנון מבחני הטעימה הוויראליים של אתר Buzzfeed) המתאר את המפגש הראשון של עולים חדשים מצפון אמריקה עם סופגניות ישראליות - החל מהסופגנייה המסורתית עם הריבה התעשייתית ואבקת הסוכר ועד לסופגניות החדשניות, מורכבות ואפילו מעט מוזרות שמציעות המאפיות הישראליות לקראת החג.
06/12/2015  |  עידן יוסף  |   חדשות
שטחי אימונים (שטחי אש) של צה"ל במרכז הארץ ובדרומה ייפתחו למטיילים במהלך ימי החנוכה.
05/12/2015  |  עידן יוסף  |   חדשות
מה נפלא המחזה לעבור ברחובות עיר בלילות חנוכה ומכל מרפסת וחלון זוהרים הנרות ובוהקות השלהבות. בהתבוננות בחנוכיות ניתן לראות שבחלק ניכר מהן ה"שמש" גבוה יותר מכל שאר הנרות. מדוע זה כך? הרי ה"שמש" הוא זה שטכנית מדליק את הנרות, הוא רק הפועל שמבצע את פעולת ההדלקה, האמצעי בלבד. נרות חנוכה הם עיקר החנוכייה.
03/12/2015  |  חניאל פרבר  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אורי מילשטיין
אורי מילשטיין
פרוץ מלחמת העולם השנייה בהתקפת גרמניה על פולין; הפייסנות של צרפת ואנגליה כלפי גרמניה גרמה לתוצאה הפוכה; צבא צרפת היה חזק מצבא גרמניה אך התרבות הצבאית הצרפתית הייתה תבוסתנית; ניצחון...
מנחם רהט
מנחם רהט
נס הצלת עם ישראל משואה זוטא, תחת נחילי הכטב"מים והטילים שנשאו מטעני מוות נוראים, אינו פחות מנסי הקמת המדינה וששת הימים, ויש אומרים שמדובר בנס בסדר גודל תנכ"י
אלי אלון
אלי אלון
המתחם המיועד לשימור נבנה בשלבים במהלך המחצית השנייה של המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20    על-אף שמדובר במתחם בעל ערך היסטורי ואדריכלי רב, המתחם נמצא מזה שנים במצב של הזנחה מבישה
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il