תזונה עשירה במזונות מדגנים מלאים, עתירים בסיבים מסיסים או לא מסיסים, קשורה לירידה בלחץ הדם אצל אנשים עם רמות כולסטרול גבוהות בצורה מתונה, כך עולה ממחקר שנעשה במרילנד.
חוקרים ממשרד החקלאות האמריקני בדקו את ההשפעות על לחץ הדם של תזונה עשירה בדגנים מלאים המכילה סיבים לא מסיסים (חיטה מלאה ואורז חום) וסיבים מסיסים (שעורה).
שבעה גברים, תשע נשים לפני גיל המעבר ותשע נשים לאחר גיל המעבר, כולם עם רמות כולסטרול גבוהות בצורה מתונה, שמרו על דיאטה תחת פיקוח של איגוד הלב האמריקני, למשך שבועיים.
לאחר מכן, הפחמימות המזוקקות שבתזונה הוחלפו במזונות מדגנים מלאים. שני סוגים של תזונה המבוססת על דגנים מלאים - חיטה מלאה/אורז חום, שעורה, או חיטה/אורז מדגנים מלאים בחלקם או שעורה מדגנים 'חצי מלאים' למשך 5 שבועות.
לחץ הדם נמדד על בסיס שבועי, והמשקל נמדד על בסיס יומי לפני ארוחת הבוקר.
לחץ הדם ירד בצורה משמעותית במהלך שלב התזונה המבוססת על דגנים מלאים. לחץ הדם הסיסטולי, הנתון הגבוה, ירד ב- 2.2 מ"מ כספית כאשר המשתתפים אכלו את המזונות בשלב הראשון של המחקר וירד ב- 1.4 מ"מ-6.7 מ"מ נוספים כשהמשתתפים צרכו את המזונות שהיו מבוססים על דגנים מלאים.
לחץ הדם הדיאסטולי, הנתון הנמוך, ירד ב- 2 מ"מ כספית בשלב ראשון של המחקר וירד ב- 2.9 מ"מ-3.7 מ"מ נוספים כאשר הדגנים המלאים נוספו לתזונה.
בקרב הגברים, הירידה הגדולה ביותר בלחץ על העורקים נראתה במהלך התזונה המעורבת, ואילו הירידה המשמעותית ביותר בלחץ העורקי אצל הנשים הופיעה במהלך השלב שכלל את השעורה. נשים לאחר גיל המעבר הגיבו במידה הפחותה ביותר.
המשתתפים ירדו כ- 1 קילוגרם במהלך המחקר. בהשוואה לשלב הראשון של המחקר, רמות הקלוריות היו גבוהות בצורה משמעותית בשלב התזונה שהתבססה על הדגנים המלאים.
החוקרים הדגישו כי אכילת כמות מרובה של מזונות המבוססים על דגנים מלאים, בין אם הם עשירים בסיבים מסיסים ובין אם בסיבים לא מסיסים, יכולה להוריד את לחץ הדם ולסייע בשמירה על משקל תקין.