התאוריה שדגים הם מזון למוח מקבלת חיזוק נוסף כעת ממחקר חדש שגילה כי לאנשים עם תזונה עשירה בדגים יש סיכון נמוך במידה משמעותית לפתח דימנציה ואלצהיימר.
המפתח לכך היא כפי הנראה 'docosahexaenoic acid' - DHA' - חומצת שומן רב בלתי רווי אומגה-3, המשפיעה על הסיכון לדימנציה וחשובה לתפקוד תקין של מערכת העצבים המרכזית.
אנשים עם רמות גבוהות של DHA - חומצת שומן הנמצאת, כאמור, בדגים, נהנים מירידה של כ- 50% בסיכון לדימנציה, מסקנה אליה הגיעו חוקרים מאוניברסיטת טאפטס שבבוסטון.
ידוע כי חומצות שומן אומגה-3 מגנות על הלב ועל מחזור הדם, ובדיוק כפי שדגים טובים ללב, משוכנעים החוקרים, הם כפי הנראה טובים גם למוח.
דגים שומניים כמו מקרל, טרוטה, הרינג, סרדינים, טונוס גדול, טונה וסלמון עשירים ב- DHA.
במחקר, אספו החוקרים נתונים על רמות ה- DHA ועל דימנציה מ- 899 גברים ונשים שהיו חלק ממחקר בנושא הלב. במשך תשע שנים של מעקב, 99 משתתפים פיתחו דינמציה, כולל 71 שפיתחו אלצהיימר.
החוקרים גילו כי למשתתפים עם הרמות הגבוהות ביותר של DHA בדם היה סיכון נמוך ב- 47% לפתח דימנציה וסיכון נמוך ב- 39% לפתח אלצהיימר, בהשוואה לאלו עם רמות DHA נמוכות.
רמות DHA בדם השתנו על-פי הדרך בה המיר הכבד חומצת אלפא-לינולנית - חומצת שומן חיונית - ל-DHA, וכן על-ידי כמות ה-DHA בתזונה.
אנשים עם רמות ה- DHA הגבוהות ביותר דיווחו כי אכלו בממוצע שתיים עד שלוש מנות של דגים בשבוע. אנשים עם רמות DHA נמוכות אכלו באופן ממשי פחות דגים.
החוקרים סבורים כי אותם יתרונות יכולים להתממש גם על-ידי נטילת תוספות של שמן דגים, וכי אלו יהיו יעילות בדיוק כמו אכילת דגים. מאחר שצריכת דגים נמוכה נמצאה כגורם סיכון לפתח דימנציה, הם ממליצים לאכול יותר דגים או ליטול שתי קפסולות של שמן דגים ביום.
כמו כן, הם מדגישים את הצורך בניסוי רפואי אקראי שיבדוק אם DHA אכן מגן על המוח מפני דימנציה.
מומחים בתחום שהגיבו למחקר ציינו כי זהו המחקר הראשון המוצא קשר בין רמות DHA להגנה מפני מחלת אלצהיימר, וכי מחקרים שנעשו לאחרונה בבעלי חיים הראו כי DHA צמצם את כמות הפלאק העמילואידי במוח - סימן למחלת אלצהיימר - וכן שיפר את הזכרון.
לדבריהם, קיימות ראיות רבות ממחקרים רבים שנעשו בבעלי חיים התומכות בממצאי המחקר החדש. למרות זאת, הם אינם בטוחים כי קיימים מספיק נתונים המוכיחים את ערכן של תוספות שמן הדגים ונראה כי היתרונות המגנים מחומצות שומן אומגה-3 הם ברמה נמוכה מאוד. קיימות מעט מאוד ראיות לכך שאפשר ליהנות מהגנה גבוהה יותר בעזרת צריכה גבוהה יותר, ועדיין יש צורך להוכיח כי תוספות אכן מעניקות את אותם יתרונות מגנים.
מומחים אחרים הדגישו את הצורך בניסויים רפואיים כדי לוודא כי ה- DHA אכן מגן מפני אלצהיימר.
ההגנה שנמצאה במחקר קשורה לאכילת דגים. מחקרים אחרים הראו כי צריכת דגים מגנה, אך לא ברור היה אם חומצות שומן אומגה-3 שבדגים הן הגורם הקשור לירידה בסיכון. קיימת חשיבות לבדוק זאת, לדבריהם, מאחר שאם השומן הוא האחראי להשפעה הרי שניתן לקחת תוספות של שמן דגים ולהמנע מזיהום הכספית.