ארוחת בוקר המבוססת על אכילה של דגנים מלאים 7 פעמים בשבוע נמצאה קשורה לסיכון נמוך יותר של אי ספיקת לב, כך על-פי ניתוח נתונים מ'מחקר בריאות תצפיתי של רופאים'. החוקרים הציגו את ממצאי המחקר בכינוס השנתי ה-47 של איגוד הלב האמריקני בנושא אפידמיולוגיה ומניעה של מחלות לב וכלי דם. לצורך המחקר, ארוחת בוקר המבוססת על דגנים שהכילה לפחות 25% שיבולת שועל או סובין סווגה כדגנים מחיטה מלאה.
ניתוח הנתונים הראה כי אנשים שאכלו ארוחת בוקר המבוססת על דגנים מחיטה מלאה שבע פעמים או יותר בשבוע נטו פחות (28%) לפתח אי ספיקת לב לאורך תקופת המחקר לעומת אלו שמעולם לא אכלו ארוחה כזו. הסיכון לאי ספיקת לב ירד ב-22% אצל אלו שאכלו ארוחת בוקר המבוססת על דגנים מחיטה מלאה מ-2-6 פעמים בשבוע וב-14% אצל אלו שאכלו עד פעם בשבוע.
לדברי החוקרים, במידה והנתונים יאושרו על-ידי מחקרים אחרים, תזונה בריאה הכוללת ארוחת בוקר מדגנים מחיטה מלאה יחד עם אמצעים אחרים עשויה לעזור להוריד את הסיכון לאי ספיקת לב.
ישנם טיעונים טובים ומשמעותיים לאכילת דגנים מלאים לארוחת בוקר, אמרו עורכי המחקר, והדגישו כי היתרונות הבריאותיים המשמעותיים של דגנים מחיטה מלאה אינם רק לילדים אלא גם לאנשים בוגרים. ארוחת בוקר מדגנים מלאים העשירה בסיבים יכולה גם להוריד את לחץ הדם ורמות הכולסטרול 'הרע' ולמנוע התקפי לב.
הם קוראים לציבור הרחב לשקול ארוחת בוקר המבוססת על דגנים מלאים ועשירה בסיבים על בסיס קבוע כדי ליהנות מהיתרונות הבריאותיים הכוללים שלה.
רוב הרופאים שלקחו חלק במחקר אכלו דגנים מחיטה מלאה במקום דגנים אחרים. דגנים מלאים עשירים בוויטמינים, מינרלים וחומרים נוגדי חמצון ומכילים כמות גדולה של סיבים. מבין 10,469 הרופאים שדיווחו על צריכת דגנים בקו ההתחלה, 8,266 (79%) אכלו דגנים מלאים בהשוואה ל-2,203 (21%) שאכלו דגנים שאינם מחיטה מלאה.
בקרב הרופאים שאכלו ארוחת בוקר המבוססת על דגנים מלאים, 2,873 (35%) אמרו כי אכלו אותם 7 פעמים או יותר בשבוע; 3,240 (39%) דיווחו על 2-6 פעמים בשבוע; ו-2,153 (26%) אמרו כי אכלו מנה אחת בשבוע.
הממצאים התבססו על שאלונים שנתיים מפורטים לגבי אירועים לבביים רציניים ופירוט ארוחות בוקר המבוססות על דגנים. יש לציין, כי התוצאות לא השתנו כאשר שינויים אפשריים בצריכת הדגנים לאורך הזמן (הערכות חוזרת נעשו לאחר 18 שבועות; שנתיים; 4 שנים; 6 שנים; 8 שנים ועשר שנים) נלקחו בחשבון. החוקרים ביצעו את המחקר משנת 1982 ועד 2006. הגיל הממוצע של הרופאים במחקר בקו ההתחלה היה 53.7.
החוקרים מקווים כי הממצאים יעודדו את הציבור הרחב לאכול תזונה בריאה ללב.
המחקר הראה כי גם באוכלוסיה עם אורח חיים בריא, ניתן לראות פחות מקרים של אי ספיקת לב בקרב אלו האוכלים ארוחת בוקר המבוססת על דגנים מלאים.
המחקר של הרופאים מומן על-ידי מענקים מהמוסד הלאומי לסרטן והמוסד ללב, ריאות ודם בארצות הברית.