האם אתם כבר עסוקים בקניות לרגל החגים הבאים עלינו לטובה? אם כן, שימו לב למידע הבא: בשבוע שעבר הוציא משרד החקלאות הודעה שלפיה "שלושה טונות של בשר מוברח נתפסו בתוך משאית המשמשת לשאיבת ביוב!!!" (סימני הקריאה במקור). הבשר, כך נמסר, נתפס במעבר חיזמה שבאזור ירושלים, הודות לעבודתם המסורה של פקחי יחידת פיצו"ח של משרד החקלאות. מקור הסחורה מרמאללה, והיא יועדה לשיווק בנקודות ממכר במרכז הארץ.
בהודעה מוצטט מנהל היחידה רואי קליגר, האומר: "לקראת חגי תשרי אנו עדים לעלייה בניסיונות ההברחה של בשר. מתפיסה זו אנו למדים כי אין גבול לדימיונם של המבריחים באשר לתכנון וביצוע של הברחת בשר, תוך יצירת כיסוי "מסריח", תרתי משמע, וניסיון לפגוע בבריאות הציבור.
לא יוצא מן הכלל
אם למקרא הדברים מתעוררת בכם תחושה שהתפיסה במעבר חיזמה היא יוצא מן הכלל שאינו מעיד על הכלל, ושמישהו הזדרז לטפוח לעצמו על השכם - אינכם טועים. מקור בר סמכא שעמו שוחחנו מגחך למקרא הידיעה. "מבלי להמעיט ולו לרגע בחומרת ההברחה, מדובר במשאית ליסינג חדשה לגמרי, מצוחצחת, בבעלות קבלן ישראלי בעל תעודת זהות כחולה. אי-אפשר למכור בשר ממשאית ביוב. הריח לא מאפשר. הסירחון העולה מעצם הוצאת ידיעה בלתי מדויקת על-ידי משרד החקלאות, במטרה להאדיר את פעולת יחידת ההפיצו"ח - בבת עינו של שר החקלאות
שלום שמחון - מזיק לא פחות. מדובר בניסיון נואל של יחסי ציבור, המסתיר מחדל ארוך ומתמשך בפיקוח על הבשר בישראל".
רוב הבשר הקפוא המיובא לישראל, מסביר המקור, מגיע דרך נמלי חיפה ואשדוד. חלק ניכר ממנו מיועד לצריכה ברשות הפלשתינית, ומחירו נמוך בעשרות אחוזים מאשר בישראל. על-פי התקנות, הבשר המיועד לרשות אמור להיות מיובא ומשונע על-פי הכללים והסטנדרטים הנהוגים במדינת ישראל. בפועל, התמונה שונה לחלוטין: לנמל מגיע רכב שלוקח את הסחורה, ומאותה נקודה אין עוד יכולת לפקח שהבשר אכן מגיע ליעדו. ייתכן שהבשר כלל לא חוצה את הקו הירוק לעבר הרשות הפלשתינית. ייתכן גם שהוא מגיע לשם, ולאחר מכן מוברח חזרה למדינת ישראל. מדובר בהברחות בסדרי גודל של עשרות ומאות מיליוני שקלים. לתרגילים הללו יש הביטים פוליטיים מובהקים, שכן בכירים ברשות הפלשתינית מעורבים עד צוואר במערך השינוע הבלתי חוקי.
תעשיית ההברחות
כיצד מתנהלות ההברחות? גם כאן התורה אינה מסובכת מדי, מסביר המקור. הרשות הפלשתינית מזמינה בשר מחו"ל, ובדרך כלל מדובר בחלקים היקרים ביותר - סינטה, פילה, אנטריקוט ושייטל. זהו הבשר שהציבור אינו צורך כלל. הן מכיוון שהוא יקר מדי והן מכיוון שרוב התושבים מעדיפים בשר טרי על פני בשר קפוא ומיובא. למעשה זוהי הזמנה עבור לקוחות בישראל, מסעדות ומפעלי בשר. הבשר הזה, שאינו מוכשר, מבוקש מאוד במסעדות מסוימות, מכיוון שטעמו נחשב משובח יותר מזה של הבשר שעבר הכשרה בבתי מטבחיים מורשים.
"לא מדובר רק בעניין בריאותי", מוסיף המקור. "יש כאן עקיפה של שלטונות המס והמע"מ, המתבטאת בנזק ישיר של מאות מיליונים למדינת ישראל. המרוויחים העיקריים הם הבכירים ברשות ומנגנוני הביטחון הפלשתינים, שדואגים שאף אבן לא תיזרק על משאיות הבשר וששום בקבוק תבערה לא יתלקח בדרך. בקטע הזה מתקיים שלום כלכלי יוצא מן הכלל בין הרשות לבין השותפים הישראלים לדבר העבירה. "מעבר לכל הבעיות האלו, קיימת גם שאלה מוסרית ממדרגה ראשונה. יש כאן הונאה של ציבור רחב מאוד במדינת ישראל, שסומך על ידיו על חותמת הכשרות המופיעה על הבשר שהוא מביא לביתו".
גורם נוסף המכיר מקרוב את שיטות העאבודה של יחידת פיצו"ח, מאשש את הדברים. "ידוע לי מעבר לכל ספק כי בשר בלתי כשר המגיע משטחי הרשות, משווק על-ידי מפעל בשר במרכז הארץ לאולמי שמחות עם חותמת גלאט כשר. וזו רק דוגמה אחת מני רבות". לדבריו, האחריות למחדל היא לא רק של משרד החקלאות, אלא גם של מינהל המזון במשרד הבריאות וגורמים נוספים, "שמודעים להיקף הבעיה אך ממשיכים להתנהל כמימים ימימה".
בדיקת מבקר המדינה
נודע כי בימים אלה בודק מבקר המדינה את תפקודה של יחידת הפיצו"ח, ובוחן האם היא מבצעת את תפקידה כראוי, בעיקר בכל הקשור לשינוע מכולות בשר לרשות הפלשתינית. הרקע לבדיקה הוא תלונות על מסחר בלתי חוקי בבשר שמתנהל בשטח, וכן על הברחות והונאות.
לא צריך להיות גאון כדי להבין את ממדי התופעה, אומר מקור במשרד החקלאות. ההזמנות של הרשות הפלשתינית גדולות פי כמה וכמה משיעור צריכת הבשר בקרב אוכלוסייתה. אילו הציבור הפלשתיני היה באמת צורך את כל כמויות הבשר האלו, זו הייתה האוכלוסיה עם שיעור הכולסטרול הגבוה בעולם, לאן הולך הבשר הזה, המוברח בתנאים לא תנאים, ללא קירור מתאים וללא פיקוח? רק לישראל"
כדי להבין את המשמעויות הנלוות, מוסיף המקור, "כדאי מאוד שבמקביל לבדיקה במשרד החקלאות, ידרוש המבקר נתונים מדויקים על שיעור התחלואה במחלות מעיים במדינת ישראל. אלו נתונים שלא קל לשים עליהם יד. אולם הם צפויים לייצר תמונה מדאיגה".